Kan du rädda någons liv?

Kan du rädda någons liv om det behövs? Ett liv kan försvinna så fort, samtidigt kan det vara så enkelt att rädda. Vet man inte hur man ska gå till väga, eller vad för slags symtom en person som blir akut sjuk kan uppvisa så är det lätt hänt att ett liv går till spillo. Eller att personens hälsa förstörs i det långa loppet, trots att det kanske kunde ha gått att lindra eller underlätta.

De flesta människor har i alla fall koll på hur en person kan reagera när de får en stroke, med svårigheter att tala, en del balansproblem, delvis förlamning i till exempel ansiktet och svårt att gå. Stroke är livshotande, och det är viktigt att man reagerar när man ser någon som uppträder på det sättet – även om man inte känner dem. Stroke leder till syrebrist i hjärnan, och utan syre så är det livshotande. Hellre att man går fram till någon och börjar prata med dem om man ser någon som uppträder lite konstigt, än att man struntar i det för att det är pinsamt om de faktiskt inte har fått en stroke. Äh, löjligt. Om det hände mig skulle jag vilja att någon kom fram och larmade på en gång, inte att någon inte skulle våga eller tro att jag bara var konstig eller full.

Något som är lite svårare, eller kanske i alla fall mer diffust, är när det blir problem med hjärtat. De vanliga symtomen vid till exempel en hjärtinfarkt är när man får en ihållande och väldigt stark smärta i bröstet, som ofta strålar ut i armarna. Det kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna också, och det är vanligt att man känner sig väldigt rädd. Ångest, kallsvettning, andnöd, illamående, yrsel och ryggsmärta brukar också finnas med i bilden.

Men det är inte alltid det är så uppenbart att någon får en hjärtinfarkt. En del människor får inte ens ont i bröstet, och hos äldre människor eller bland de som har diabetes så är det ofta väldigt diffust. Man kan känna sig extremt trött eller som om man har andnöd i stället för att ha väldigt ont. Och sen betyder ju inte alltid bröstsmärtor att man får en hjärtinfarkt – det kan vara allt från problem och sjukdomar med matstrupen, magsäcken eller musklerna i överkroppen, till infektioner eller gallblåseproblem. Det är med andra ord väldigt svårt att veta hur det är med hjärtproblem som är akuta, så det är viktigt att alla goda medmänniskor lär sig mer om det.

För det är faktiskt så att hjärt- och kärlsjukdomar är den allra vanligaste dödsorsaken hos oss i Sverige, och någonstans runt hälften av alla i västvärlden dör i sådana sjukdomar. Det handlar om livsstilen vi lever, överkonsumtionen av onyttiga saker vi inte behöver, och våra stillasittande liv. Rökning. Visserligen blir vården bättre och bättre för varje år och fler överlever akuta problem med hjärtat, men samtidigt blir en större andel människor i vår omvärld överviktiga och ökar risken för att få hjärt- och kärlproblem drastiskt.

Men ibland händer det där som bara inte får hända, att hjärtat helt och hållet slutar slå. Om det inte finns någon i närheten som kan ge HLR, hjärt-lungräddning, då kan det vara kört. Man behöver inte några saker för att utföra grundläggande hjärt- och lungräddning, det gäller bara att få igång hjärtat och andningen så fort som möjligt. Det brukar alltid gå att få en HLR-utbildning på de flesta arbetsplatser, och om inte så finns det flera andra som arrangerar sådant gratis. Det är lätt att vara en person som kan vara skillnaden mellan liv och död, och det är viktigt att man inte bara vet vad man ska göra när något händer – man måste våga göra det också. Det spelar ingen roll om man gör lite fel och personen i fråga får en massa blåmärken eller ett brutet revben, det som är viktigt är om man får igång hjärtat eller inte.

Medicin och sjukvård

Man brukar få träna på en docka, med kompressioner och mun mot mun-metoden för att se till att hjärtat pumpar runt blod och att kroppen får syre. Nu för tiden finns det ju ofta hjärtstartare på många arbetsplatser, gym och andra ställen, och det är verkligen något som borde vara ett måste. När en så stor andel av befolkningen dör av hjärt- och kärlsjukdomar, så borde samhället se till att det finns enkla sätt för vem som helst att potentiellt rädda livet på någon som drabbas. Man behöver inte vara sjukvårdsutbildad, vem som helst kan lära sig att använda en hjärtstartare. Pris på hjärtstartare borde inte vara något som står i vägen mellan liv och död. Det kanske verkar vara en onödig grej att ha på kontoret – tills någon dör. En liknande grej hände på en av mina förra arbetsplatser. Jag var inte där den dagen, men en av mina kollegor åkte hem för att hon hade ont i bröstet och mådde illa. Hon överlevde inte.

Jag tror att vem som helst skulle bli väldigt rädd, och kanske till och med få panik när de ser någon drabbas av ett hjärtstopp. Och händer det någon man träffar varje dag, eller kanske till och med gillar, då är det säkert väldigt mycket svårare att hantera. Vi måste veta vad man ska göra när det händer. Eller ja, vi måste inte bara veta – vi måste veta det så bra att det sitter i ryggmärgen. När det händer din träningskompis eller pappa eller personen framför dig i kön i affären, det är då vi måste kunna HLR så bra att vi kan koppla bort rädslan och bara göra det.

En hjärtstartare är oerhört enkel att använda, man kan inte oavsiktligt ge sig själv en elstöt av att använda den, och den kan efter enbart en stöt få ett hjärta som drabbats av hjärtstopp att kicka igång och börja slå och pumpa blod som vanligt igen. De borde finnas överallt, och alla som inte har sett en hjärtstartare någon gång borde gå och ta en titt, eller i alla fall googla på saken och se hur enkelt det är. De flesta av oss känner någon som har gått bort eller kommer att gå bort i hjärt- eller kärlsjukdomar, och när det händer något akut vill i alla fall inte jag vara den som inte visste vad jag skulle göra. Kan du rädda någons liv?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/kan-du-radda-nagons-liv/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: