Sjukersättning är omöjligt

Den första tanken som ploppade upp i mitt huvud i morse när jag vaknade handlade om pengar. Jag kände mig verkligen sur och irriterad över att samhället har medvetet försatt människor som får sjukersättning i en sits där de inte har en chans att köpa mediciner och behandling, och där en hobby eller att ens ta en fika på stan med en bekant är helt uteslutet. När man blir sjukpensionär så har man redan varit sjukskriven i många år.

Eftersom det är så otroligt svårt att få sjukersättning (det som folk i allmänhet kallar att vara sjukpensionär) så har så gott som alla varit helt eller delvis borta från arbetsmarknaden under en lång tid innan man får sin sjukersättning, och man har en SGI som antingen är noll, eller väldigt, väldigt låg. Sjukersättning beräknas på den inkomst man har haft de senaste åren, och det är precis där vi blir helt jävla överkörda.

Visste ni till exempel att det är meningen att en svårt sjuk människa, som aldrig kommer att bli frisk, som aldrig kommer att få alla de behandlingar som behövs för en någorlunda vettig livskvalitet, ska överleva på så lite som 8900:- före skatt med sjukersättning på heltid? Det blir runt 6150:- efter skatt. Det ska räcka till boende, försäkring, telefon, internet, sjukvård, hjälpmedel, mediciner, mat, kläder och skor, resor med kollektivtrafiken, förbrukningsvaror, oförutsedda utgifter och alla andra slags utgifter som vem som helst har. Det. Är. Helt. Jävla. Omöjligt. Oavsett var i vårt fantastiska välfärdsland man bor, så är det omöjligt.

Självklart kan man ansöka om handikappersättning för extra utgifter man har som är direkt relaterade till sjukdomen man har, men det har visat sig vara väldigt godtyckligt och extremt svårt att få. Jag ansökte med exakt samma saker två gånger och genomgick några rättsliga instanser. Första gången blev det avslag. Andra gången blev det godkänt, men då hade jag skrivit en artikel om det i Expressen samma dag som de ringde upp mig och bad mig ansöka igen.

Överklagande, ansökan om handikappersättning, till Kammarrätten. Ritualen upprepas. Sjukersättning i Sverige är omöjligt och förnedrande.

Det är ingenting som händer 99.999% av de flesta människor som uppbär sjukersättning. Dessutom fick jag bara ersättning för en bråkdel av de extra utgifter jag haft, de 150000:- jag lagt ut hittills är borta för evigt och de 1500-2500:- man kan få per månad i handikappersättning ersätter inte ens hälften av de extra kostnader jag och många andra faktiskt har. Det är bättre än inget, men det är ändå bara en tidsfråga innan man går i personlig konkurs och tvingas till brott för att kunna leva. För tro mig, man får inte mycket hjälp av landstinget.

Sen finns det bostadstillägg, vilket man kan ansöka om när man har sjukersättning. Man kan få upp till 93% av bostadskostnaden, 4650:- om man är ensamstående eller 2325:- om man är sambo. Jag tror inte att jag känner en enda människa som har så låg boendekostnad, men även om man bara betalade 4650:- i månaden för en bostad så har man ändå bara knappt 6000:- som ska räcka till allt det där jag räknade upp tidigare. Det Är. Fortfarande. Helt. Jävla. Omöjligt. Dessutom räcker det typ att sambon ska äga en bil eller att man bor i en bostadsrätt som han äger för att Försäkringskassan ska säga att ”ni har så stora tillgångar så det är hans skyldighet att försörja dig”. Va…?

Om vi inte ens har gemensam ekonomi, hur sjutton kan en myndighet omyndigförklara människor med sjukersättning på ett sånt sätt? Som ett exempel, ska verkligen en människa som får ut 25000 kronor efter skatt tvingas betala det mesta av boendekostnaden och dessutom några tusen för sambons vård och mediciner, när de inte har gemensam ekonomi? Varför förstöra ytterligare en människas liv och ekonomi?

Dessutom finns det en potentiellt riktigt jävla usel situation i det här som politiker, feminister eller folk i allmänhet aldrig någonsin tar upp. Den person som har sjukersättning, oftast en kvinna, är helt och hållet utlämnad till sambons goda vilja att betala tusentals kronor i månaden för sjukpensionärens fortsatta existens. Eller i vissa fall, sambons elaka och förnedrande krav för att sjukpensionären ska få bo kvar. Go figure. Det är rent ut vidrigt att samhället skapar sådana situationer, som är potentiellt farliga.

Jag har självklart inget bostadstillägg eftersom min sambo har ett jobb. Men anta att han skulle sparka ut mig i dag. Jag kan inte bara sova hos någon en vecka eller två, jag måste ha min specialsäng och det är inte riktigt så att jag kan bära med mig den själv. Jag kan inte få en handikappanpassad hyresrätt på en dag, eller ens alls på egen hand med min inkomst. Även om det var jag som ägde bostadsrätten själv och det var han som flyttade ut, så skulle jag inte kunna betala avgiften, och skulle jag vara berättigad till bostadstillägg om jag ägde en bostadsrätt i Stockholm? Väldigt tveksamt. Om jag ändå skulle få det, så skulle det säkert dröja mer än 10 arbetsdagar innan jag hade pengarna på kontot.

Det här är bara pengar, man slipper i alla fall betala för boende och vård när man sitter i fängelse. För det är ungefär samma sak som att ha sjukersättning och aldrig ha råd att betala för sig, inte ens för den vård och de mediciner man behöver. Sen verkar det även som om vårt fantastiska samhälle inte tycker att människor med sjukersättning förtjänar att ha en meningsfull vardag eller fritid heller. För hur tusan har de tänkt att vi ska kunna träffa en kompis och fika? Eller ens åka till stan för att fika? Att skaffa en hobby? Att följa med på ett museum eller en konsert? Att ha råd att träna på gym eller i simhall? Helt omöjligt. Vi kanske inte förtjänar sådan lyx.

Det är inte Försäkringskassan som är så här omänskliga. De bestämmer inte hur fattiga vi ska vara, de bara administrerar vårt öde. Men varför i helvete är det ingen politiker som bryr sig om att det är på det här viset? Varför hör man aldrig ett enda ord om vår situation? Hur kan samhället sätta oss i en sådan potentiellt farlig och framförallt helt ovärdig situation, och ingen bryr sig? Tidningarna i dag skriver om vilken hastighet i vilken någon har lyckats slå iväg en tennisboll, och om en semla som kostar 995 kronor. Jag är bara en person och jag skriker så starkt jag kan, men fler måste hjälpa till. För i helvete.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/02/sjukersattning-ar-omojligt/

318 kommentarer

4 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Piia-Liisafebruari 4, 2016 kl. 21:47
  • Svara

  Hej!
  Som vanligt bra skrivet! Så bra skrivet att jag väljer att reblogga ditt inlägg!

  Tack 🙂

  //Piia-Liisa

  1. Tack snälla!

   • ulla oskarssonfebruari 17, 2016 kl. 17:17
   • Svara

   Bra sagt, håller med dig fullständigt. När man ser hur många som arbetat och betalat skatt som råkar få svåra sjukdomar. Skärpning regeringen om ni vill ha våra röster i fram tiden

   1. Instämmer!

     • Lia Dahlquistnovember 16, 2017 kl. 12:20
     • Svara

     Bästa jag läst på väldigt länge!!
     Word👌🏼
     Jag har 278 kr i bostadstillägg 😉
     Har 6669 kr netto/mån. När förändras det för oss, som ändå försöker leva ”normalt” när inte sjukdomarna gör ”mig” orörlig!
     En sak som finns som vi alla har rätt att söka som är/har sjukersättning är ”intyg för förmånskort”. För tex tåg, buss, bio etc. vet inte om de flesta vet detta. Skriv till; kundcenter@försäkringskassan.se

     Har försökt hitta typ donationer som Socialkontoret har hand om. Men hittar/hittat endast för de som behöver pengar till studier lr man måste bo inom det området donationen delas ut, & det är en djungel & ingen hjälp har jag fått. *Ler*

     Ser att detta inlägg är från 2012 Men lika aktuellt idag!!
     Finns alltid de som har det värre!!
     En som gett upp😢

      • Klaranovember 16, 2017 kl. 15:43
       Författare

      Tack! Ja, förmånskortet gäller inte heller överallt där det är reducerat pris för pensionärer, tyvärr. Det är en kamp varenda jäkla dag resten av livet – som om vi inte hade det svårt till att börja med eftersom vi är för sjuka för att jobba!

  • Tomas Wennerhultfebruari 4, 2016 kl. 22:29
  • Svara

  Känner igen detta. Min fru har ingen inkomst alls eftersom hon nekats sjukersättning. Hon har ME, vilar 20-22 timmar per dygn och kan bara undantagsvis gå ett par hundra meter. Men hon anses trots det, trots tre läkares intygande och trots en misslyckad arbetsprövning, ha full arbetsförmåga. Sjukt var ordet, sa Bull.

  1. Ja, de bedömningarna är helt och håller försäkringskassans fel och ansvar, men det krävs mycket för att saker ska rättas till. Orkar de sjuka göra det? Oftast inte. Sjukt, sa Bill.

   • Anna-Karindecember 9, 2016 kl. 11:35
   • Svara

   Ja, det är sjukt att handläggare anser sig ha större befogenheter att göra medicinska bedömningar än läkare har. Indirekt så förklarar dom hela läkarkåren inkompetent.

   1. Ja! Det borde vara olagligt att ignorera en läkares bedömning utan att ens ha träffat patienten!

     • Anna-Karindecember 9, 2016 kl. 13:07
     • Svara

     https://www.sjukhuslakaren.se/forsakringskassans-kompletteringar-stort-arbetsmiljoproblem-for-lakarna/

      • Klaradecember 9, 2016 kl. 15:37
       Författare

      Tack!

  • maritha nordfebruari 5, 2016 kl. 00:40
  • Svara

  Till detta mycket bra skrivna, kommer skammen av att sjukdomen gör att man inte kan dra sitt strå till stacken. Och känslan över att vara en samhällsbelastning. Möter ofta kommentaren, som man bäddar får man ligga. Vem undrar jag då, tror på fullt allvar tror att det är något som vi sjukbidragsuppbärare har valt? Jag kämpade såå länge för att kunna jobba åtminstone halvtid. Till sist sa min kontakt på försäkrings kassan att det fick vara bra, hon kunde inte ta på sitt ansvar mera över att jag pressade mig till jobb och sen var orken slut. Du måste se till vad som är livskvalitet sa hon bland annat. Det tog lång tid att acceptera det hon sa, men hon hade rätt. Nu tre år med varaktigt sjukbidrag har jag livskvalitet men jag är fattig som en lus.

  1. Ja, inte bara skam utan även ofta depression av att vara fånge i sitt egen hem eller sin kropp. Det är ett så ovärdigt liv, och så märkligt att vi inte ska kunna göra något för oss själva (i form av en fika eller museum) utan att behöva bli bjudna på det. Alla har inte den möjligheten.

    • Marberjuli 1, 2016 kl. 08:50
    • Svara

    Håller helt med dig arga Klara…. Jag nekades nån slags ekonomisk hjälp pga att min sambo har jobb, det är hans skyldighet att försörja mig, trots att vi inte är gifta lr har några barn tillsammans!!!! Det har skapat en hel del bråk mellan oss, helt onödigt om jag skulle kunnat försörja mig själv. Har sagt flera gånger att jag hellre bor ensam än att behöva tigga pengar om jag vill åka ner på stan å fika tex……
    Hemmet är mitt fängelse, pga att det mesta kostar pengar och jag vill inte belasta min sambos ekonomi mer än nödvändigt. Då går man här hemma å deppar ännu mer…?
    Gymmet(terapi för mig..) sa jag upp pga avgiften. Sålde min bil, åker nu min sambos.
    Pga att han försörjer mig, så känner jag att det så klart ligger på mig att ta hand om allt i hemmet. Å ja, jippie, det är ju precis berikande så jag känner mig gladare.? INTE… Hemmet=Fängelse.
    Har tack å lov börjat jobba så smått över sommaren, det är såå skönt att komma hemifrån?
    Skulle GÄRNA vilja se regeringen leva på sådana pengar i ett par månader.. Kräver inte lyx, MEN kräver att var och en ska kunna klara sig själv ekonomiskt!!!!!!!!
    *superarg*

    1. Samma här. Men i de fall där sambon utnyttjar situationen eller är våldsam och man inte har råd eller möjlighet att flytta, vad tusan gör man då? Akuthem för misshandlade kvinnor är inte direkt handikappanpassade.

   • Mariafebruari 5, 2016 kl. 19:25
   • Svara

   Nästa gång någon säger så, fråga hur man ska ligga när någon annan bäddat. Kram!

   1. Haha, ja! Tack och kram!

  • Annafebruari 5, 2016 kl. 01:02
  • Svara

  Jag tar mig friheten att reblogga detta. Jag sprider det vidare för det behövs.
  Bra skrivet. Kul att hitta hit!

  1. Tack Anna!

  • gudrun loftbringfebruari 5, 2016 kl. 06:13
  • Svara

  jo så sant.och att känna sig mindervärdig stämmer till hundra. att klara sig ensam är ett helvete.jag har varit ensam hela tiden som sjuk och får hålla på sälja av mina grejor för att överleva.rädslan skräcken varje månadsslut när räkningar ska betalas är ofantlig.

  1. Ja, det är så ovärdigt!

  • Åsa Johanssonfebruari 5, 2016 kl. 07:53
  • Svara

  Jag har den summan och haft i 20 år nu. Plus att det ska räcka till min skuldsanering på ett hus vi byggde när jag blev sjuk. Existensm nääää. 700kr varje mån. Men i dec får jag ett avslut på det. Jag delar ditt inlägg på fb. Så jäkla bra
  Mvh Åsa

  1. Tack Åsa! Fy fasen, existensminimum gäller inte för sjukpensionärer. Det verkar knappt finnas någon som får så mycket!

  • Malinfebruari 5, 2016 kl. 08:42
  • Svara

  Hej! Såg denna hos en vän som delat detta, läste det och det stämmer så väl. Stort Tack för du skriver bra hur det är. jag är sjuk i ME och Fibromyalgi 2 kroniska sjukdomar kämpar med vården anhöriga och vänner som ej förstår hur illa det är och att ha mediciner som kostar nästan allt jag får ut från Fk och jag lika som alla blir sjuk har inte valt bli sjuk och nedtryckt bara för att jag inte är fullt frisk och jobbar. Stort Tack kommer lägga ut detta på min sida på Facebook. Många kramar till dig

  1. Hej Malin, stort tack! Ja, inte bara går man minus ekonomiskt varje månad, man får kämpa som ett jävla djur och utstå misstro. Men det kanske också är ungefär vad samhället ville när de planerade och lagstiftade om att vi ska ha det så här…
   Kram!

  • Sarafebruari 5, 2016 kl. 09:48
  • Svara

  Jag bor i en lägenhet på 19 kvm, i en Stad där ingen vill bo.
  Detta gör att jag har en hyra på 1990:-.
  Men efter som att hyran är så låg får jag 400:- i bostadstillägg.
  Jag har varit sjuk i två år nu. Och behöver komma ifrån denna staden. Att bo kvar här gör mitt psykiska mående vaaarje dag! Möta ens gärningsman på Ica, möta hans kompisar på stan Ovs.
  Men jag kommer aldrig hitta en sån billig hyra någon annanstans och är därför fast här.

  1. Ja – i många fall tror jag att fängelse skulle vara bättre. Det här är så ovärdigt! Jag har två rullstolar, en manuell och en elektrisk plus laddare, och en stor ställbar specialsäng. Jag skulle inte ens få in de tre sakerna på 20 kvadratmeter, så allt under 60 kvadrat på två personer varav en har ett funktionshinder är heeeeeelt omöjligt.

  • Mariafebruari 5, 2016 kl. 09:55
  • Svara

  Ja jag förstår inte hur kan nån tro att man klarar sig på dryga 6000 kr i månaden, ingen ska behöva vara ekonomiskt beronde av sin livskamrat, ingen klarar sig på så lite och även om man lever själv och får bostadstillägg så är det ändå för lite på långa vägar, Ärch jag blir bara arg……
  Bra skrivet och viktigt att ta upp, det är verkligen under all kritik!!!!

  Att vara sjuk är ju nog jobbigt och sen ha lite pengar gör ju inte saken bättre, urk!!!!

  /Maria

  1. Tack!

  • A-C Lindqvistfebruari 5, 2016 kl. 11:02
  • Svara

  Bra skrivet och stämmer fullt ut!! Det tar på de krafter man har när man inte kan unna sej någonting!
  Det blir till att pussla med allting för att få det till att gå ihop och då är det inte säkert att det funkar i alla fall… Hade jag inte fått bostadstillägg hade min inkomst varit 6000 kr per månad. Inte nog med att man har funktionsnedsättning av olika slag, man ska också oroa sej fördärvad över att inte få ihop det. Under all kritik!!

  Mvh / Anki

  1. Tack Anki! Vaddå glasögon, tandläkare, ta med en present om man blir bjuden till en födelsedagsfest, hål i vinterskorna… Under all kritik, så sant som det var sagt!

  • Åsafebruari 5, 2016 kl. 11:19
  • Svara

  Jag undrar vad det var för summor du skrev man hade som sjukpensionär. Men alla har inte så låg ersättning.
  Inte jag iallafall……………..

  1. Jag skrev om lägsta ersättningen, vilket är vad de flesta har eftersom många varit sjukskrivna i många år och har en SGI på noll.

    • Kfebruari 6, 2016 kl. 17:57
    • Svara

    Sjukersättningen baseras inte på SGI utan på ”antagandeinkomst”. Från FKs sida:
    ”Hel inkomstrelaterad sjukersättning ger dig
    64,7 procent av din antagandeinkomst. Antagande­
    inkomsten beräknas på ett genomsnitt av dina
    inkomster under de senaste åren.”

    1. Sant. 🙂 Oavsett vilket är den oftast oerhört låg om man har levt på sjukpenning eller bidrag.

      • Piajuni 14, 2016 kl. 16:20

      Jag jobbade natt, heltid, innan jag sjukskrevs, aktivitetsutreddes, rehabilitetsarbetade, igen aktivitetsinskriven. Detta är en historia över 3-4 år. Och jag har fortfarande lönen jag fick när jag arbetade som underlag. Får ut ca 12.000 i månaden. Delar hyra med mannen, 2.500. Snus 400. Telefon, fack, 300. Färdtjänst 300. Mat 1.500 (mathem.se så jag vet exakt) = 5.000
      Javisst ja, mediciner och läkarbesök, kanske 300 i månaden.
      Resten spar jag till tandläkare, kläder, födelsedagspresenter. Så länge jag har denna inkomst går det ingen nöd på mig. 6000/månaden skulle gå men kännas tajt.

      • Klarajuni 14, 2016 kl. 17:27
       Författare

      Oj, då har du nog maxbeloppet (Runt 215000/år). Jag fick definitivt inte den antagna inkomsten av lönen jag hade när jag arbetade – bara hälften. Det verkar variera hur de bedömer sånt, men din kostnad för medicin och läkemedel är nog ovanlig låg också, många har upp till flera tusen när landstinget inte erbjuder någon behandling och många läkemedel och tillskott inte ingår i högkostnadsskyddet. Men det är skönt att höra att du klarar dig bra på din ersättning! 🙂

     • Ceciliajuni 19, 2016 kl. 02:34
     • Svara

     Jag har också lägsta inkomst, som så många andra. Ersättningen som du får är rimlig men jag hoppas att du inser att det faktiskt är så att de flesta har minimiersättning. Jag har varit sjuk sen jag vat 20 år (53 år nu) och försökt jobba trots det. Men det har varit många operationer, år av sjukskrivning och trots att det skulle vara bäst för mig att inte jobba alls så finns det ingen möjlighet pga den dåliga ersättningen. Jag har 50% sjukersättning Men det finns heller ingen möjlighet att ha en anställning så jag har egen firma och har vansinnigt låg inkomst och ingen sjukpenning så kan jag inte ens vara sjukskriven. Hur sjuk jag än är måste jag jobba. Jag har fått be ambulansen vänta och medan jag skickar ett väg ett jobb medan jag har lustgasmasken på, för jag måste på något sätt få in pengar. Jag är gift och vi har två nu vuxna barn. Men det har varit väldigt tufft att få ihop ekonomin under åren. Jag tycker att det är skamligt att ersättningen är så låg. Jag är tacksam för att jag i Sverige har tillgång till läkarvård och mediciner. Men tom i USA, som vi svenskar gärna förfasar oss över skulle jag få högre ersättning för att vara pensionär med min sjukdom.

  • Lottafebruari 5, 2016 kl. 11:55
  • Svara

  Fantastiskt bra skrivet!!! Känner igen mig så väl.

  1. Tack Lotta!

  • Eva-Brittfebruari 5, 2016 kl. 12:35
  • Svara

  Super bra skrivet Lotta!
  Har du sett våran grupp på Facebook . Vi är många som tröttnat nu.
  Sjukpensionär = fattig! Vi vill bli lyssnad på!
  Vi har varit i gång en vecka har redan fått över 500 hundra medlemmar.

  • Eva-Brittfebruari 5, 2016 kl. 12:36
  • Svara

  https://www.facebook.com/groups/1688154534730506/

  • Kickifebruari 5, 2016 kl. 13:24
  • Svara

  Äntligen någon som tar upp detta. Vi är helt bortglömda och så grundurade! När jag jobbade hade jag en hög inkomst. Hade oturen att bli permitterad under finanskrisen och blev sjukskriven ett par månader senare. Detta innebar att jag blev sjukskriven som arbetslös och fick låg ersättning.men tack vare att Jag gick sjukskriven länge och att jag fyllde 53 år det året jag fick sjukersättning så räknades bara ersättningen på min inkomst 5 år tillbaka i tiden, Hade den räknats 6 år tillbaka så hade min ersättning varit mer rättvis. Här har man jobbat som fan sen jag var 18. Gått utbildningar, tagit studielån! Bara för man har oturen att bli sjuk ska man straffas så in i helvete. Vi fick hellet ungen skattelättnad som ålderspensionärerna, så fruktansvärt orättvist!
  ..

  1. Ja, det är skamligt att inte någon människa med någon slags makt syns eller hörs i media! Frågan är om de tycker att vi ska ha det på det här sättet eller om de faktiskt inte vet vad i helvete de har ställt till med.

  • Helenafebruari 5, 2016 kl. 13:46
  • Svara

  Så sant!
  Var tvungen att dela på Facebook. Såna här texter behövs fler av så KANSKE en dag någon med makt reagerar hur himla kränkande Sverige behandlar sina sjuka. Finns ingen etik eller moral inblandad i deras arbete. Vad det gör är inte moralisk försvarbart! ?

  Efter flera års helvete , rena rama mardröm som jag många gånger drömt om att få avsluta genom självdestruktiva handlingar, så känner jag enbart avsky mot dessa maktkåta jävlar.
  Är en varm och empatisk person som är mycket förlåtande, men när det gäller vår falska ”trygghetssystem” så har jag absolut INGEN medkänsla för någon av dom.
  Önskar att varenda av dom skulle få uppleva sin egen soppa. Gör varenda en sjuk och hemlös. De förtjänar få uppleva lite karma.
  Hoppas innerligt att den tiden är snart här. Att jag finns fortfarande kvar och får uppleva det.

  Kämpa på ni alla som blivit så illa behandlade av FK! Ni är mer värda än vad de försöker få oss att tro.

  1. Tack Helena!

  • Eva Erikssonfebruari 5, 2016 kl. 15:14
  • Svara

  Det bästa jag läst någonsin och så sant. Har fibromyalgi. Whiplashskada och kol.sjukpensionär sedan 2005 och har inte löst ut nödvändiga medeciner på snart 2 år.medeciner jag behöver för mina lungor men inte bryr sej politikerna om det!!!

  1. Tack Eva! Nej, och även om man hade haft råd att hämta ut alla mediciner så kommer man ändå inte utanför hemmet för att man har inte råd att åka någonstans eller göra något. Så sjukt!

   • Elisabethfebruari 5, 2018 kl. 22:11
   • Svara

   Varför löser du inte ut dina mediciner? An går ju att dela på max/år

   1. Alla är inte inkluderade i högkostnadsskyddet, men problemet i det här är att när man har slut på inkomsten efter att ha betalat för boende och mat, måste man även hitta ett sätt att betala för försäkring, telefon, internet, sjukvård, hjälpmedel, kläder och skor, resor med kollektivtrafiken, förbrukningsvaror, oförutsedda utgifter och alla andra slags utgifter som vem som helst har. Plus medicinerna.

    Så det spelar ingen roll om jag kan dela upp det på ett år, jag har inte 500 spänn över i månaden att betala för dem om ett år heller. Man måste prioritera vad man köper.

  • Anita Nilssonfebruari 5, 2016 kl. 19:47
  • Svara

  Hej. så bra skrevet. Delar detta på fb.Sliter varje mnd för och få ihop det, känner igen allt, då jag själv har en jättelåg sjukersättning. Dom som bestämmer kan ju själv få prova på och leva på våra låga sjukersättninger.

  1. Tack! Ja, det går ju inte ens att betala hyra och mat, undrar om de menar att det är tänkt att vi ska tigga eller bli kriminella…

  • Anette Hammarströmfebruari 5, 2016 kl. 20:44
  • Svara

  Det är exakt så här jag också har det!!!! Innan jag på nåder fick sjukersättning skulle jag som ensamstående dessutom försörja 2 tonåringar. Eftersom Fk vägrade bevilja mej sjukersättning och var helt utförsäkrad från 2009 utan någon rätt till någon som helst inkomst. Blev beviljad sjukersättning från våren 2014 med miniminivå. Jag mår väldigt illa!!!!
  Nu är jag bara ”glad” att mina bägge barn har flyttat hemifrån och har lyckats få bra utbildningar och välbetalda jobb.

  1. Ja, fy! Man vet aldrig när man råkar ut för en olycka eller blir sjuk, men politiker skulle ju aldrig hamna på så här låga nivåer ändå. Jag kan inte tänka mig att till exempel Löfvén inte skulle få sjukpenning eller ersättning, och dessutom har han en månadsinkomst på ungefär vad vi har om året…

    • Anette Hammarströmfebruari 9, 2016 kl. 17:35
    • Svara

    Hej, jag tycker att hela den här soppan är fruktansvärd. Personligen undrar jag över om vi, som tillhör denna grupp som har sjukersättning inte ingår i FN:s resolution om ”mänskliga rättigheter”.

    Jag bifogar två dokument jag skrev till FK, ja, dom kan nog uppfattas som personliga, men jag skäms inte över att dela med mej av min hopplösa kamp. Jag känner mej mycket ” rättslös” i vårt ”underbara land som tar så väl vara på alla för att ingen ska ramla mellan stolarna”.

    Kopia

    Enköping den 25 mars 2010
    Anette Hammarström

    ÖVERKLAGA, OMPRÖVA

    Är inte nöjd med hur ärendet har handlagts eller beslutet. Jag fick veta att beslutet om sjukersättning skulle omprövas för sista gången på hösten 2008 och att handläggningstiden skulle ta 3 månader. Det gamla beslutet skulle upphöra från och med sista februari 2009. För att vara ute i god tid beställde jag ett nytt läkarutlåtande från min läkare på vuxen-psyk här i Enköping, jag fick en tid i slutet av oktober 2008. Jag skickade in alla, av försäkringskassan begärda, underlag i mitten av november 2008. Allt detta FÖR ATT FÖRSÄKRINGSKASSAN SKULLE HA GOD TID PÅ SIG ATT FATTA ETT BESLUT I MITT ÄRENDE.
    Blev det så: NEJ! Det drog ut på tiden i det oändliga. Efter många samtal från mej fick jag tillslut ett provisoriskt beslut om förlängd utbetalning av sjukersättning till o med maj 2009, innan utgången av maj blev jag lovad att ett beslut skulle tas. Hörde ingenting och ingenting.

    Den 11 juni 2009 fick jag ett telefonsamtal från en Mohamed Adan om att jag inte hade någon rätt till sjukersättning från och med NU, följaktligen INGEN utbetalning den 18 juni. Han påstod att var jag inte nöjd kunde jag överklaga. Jag frågade hur det skulle gå till eftersom jag inte fått något beslut eller något förslag till beslut. Då menade han att den provisoriska förlängningen visste jag om och kunde därför överklaga. Jag ville då att han skulle förklara för mej vad som var skillnaden mellan ett beslut och ett förslag till beslut var. Jag hade för mej att man INTE kan överklaga någonting annat än ett SKRIFTLIGT BESLUT. Nu blev han EXTREMT otrevlig och sa åt mej att ”Lära mej det svenska språket”.

    Där stod jag ensamstående, svenskfödd sedan flera generationer, mamma till två tonåringar, försörjningsplikt utan någon inkomst, utan något som helst socialt skydds- eller kontakt nät och fick höra att JAG skulle lära mej SVENSKA av någon som, efter vad jag hörde, INTE är svenskfödd. Där gick gränsen jag skiter högaktningsfullt i hans privata åsikter men när det går ut över en offentlig arbetsinsats…. NEJ, det går jag inte med på!! Jag tog kontakt med soc för att få hjälp, deras villkor var att skriva in mej på arbetsförmedlingen trots att jag inte fått något beslut från försäkringskassan.
    Men jag fick alltså ingen hjälp under juni, juli och augusti från soc, soc vägrade tro på min berättelse om vad som hänt, man råkar inte ut för sådant, ingen sjukersättning från f-kassan heller. Jag tog kontakt med Adans chef Ann-Sofie Wallin, berättade vad som hänt och bad henne om byte av handläggare eftersom jag vägrade ha något som helst att göra med Adan, hon förstod och gav mej sitt direkt-nr istället och lovade se till att jag åtminstone fick ett provisoriskt beslut om utbetalning av sjukersättningen fram till och med november 2009. Då jag garanterat senast skulle få ett beslut.

    I juli eller augusti fick jag ett brev av f-kassan där det stod att mitt läkarutlåtande var FÖR GAMMALT. Det var väl inte jag som dragit ut på tiden eller?!?! Det var bara att försöka få en ny tid hos min psykdoktor. Nu visade det sig att inte heller det dög utan nu var jag tvungen att åka till Uppsala till en specialist som f-kassan utsåg . Hans rekommendationer har inte f-kassan tagit någon hänsyn till alls. När så beslutet om avslag kom i början av februari 2010 fick jag ytterligare telefonsamtal från Adan trots att jag sa åt honom att vi var färdiga med varann, han vägrade lyssna han skulle minsann ringa en gång till, han sa sig vilja hjälpa mej att få kontakt med arbetsförmedlingen det spelade ingen roll att jag sa NEJ med dom största bokstäverna jag har, han fattade aldrig att jag varit anmäld sedan den 12 juni 2009.

    Slutledningsvis ett beslut som skulle ta 3 månader tog 18 månader, mitt psykiska mående har kraschat totalt, har ingen ekonomi alls, har inte längre råd att köpa mat till min hemmaboende son 15 år, tigger mat o kläder till sonen. Är detta ett värdigt liv? Är det i enlighet med barnens rätt i samhället?? Och vad säger Barnkonventionen som Sverige skrivit under? Undrar varför vi betalar skatt och sociala avgifter? Är mycket medveten om att jag har skyldigheter men är också medveten om mina rättigheter!

    Anette Hammarström

    Enköping den 15 augusti 2014

    Krav på skadestånd

    Hej, jag skickar med en kopia på det brev jag redan har skrivit och skickat in till f-kassan i mars 2010. Detta brev fick jag ingen respons eller svar på överhuvudtaget, vilket jag anser är konstigt eftersom jag klagar mycket högljutt på Mohamed Adans kränkande bemötande. Det ända ”beslut” jag fick på min klagan var att ”Beslutet fattat i januari 2010 inte ändras utan kvarstår”???? Om jag fattat saken rätt gällde det beslutet endast sjukersättningen och ingenting annat. Min klagan på handläggaren togs över huvud taget inte upp.

    Innan bytet av handläggare skedde hade jag Siw Markusson, som efter hög arbetsbelastning tog det provisoriska beslutet att bevilja mej sjukersättning i väntan på slutgiltigt beslut, där är motiveringen av högsta intresse. Beslutet är fattat 2009-03-19, skulle gälla fram till och med maj 2009.

    Så den 2010-01-27 får jag beslutet skriftligt från Mohamed Adan avslag på min ansökan om varaktig sjukersättning, avslaget gäller från och med 2009-12-01.

    Beslut 2014-02-17 om beviljad, varaktig sjukersättning från och med september 2013.

    På grund av handläggare Mohamed Adans djupt personligt kränkande behandling mot mej och mina 2 barn, ställer jag krav på skadestånd för totalt förstörd fysisk och psykisk hälsa, det finns i min journal på f-kassan läkarintyg och läkarutlåtanden som styrker detta både från husläkare och läkare inom vuxenpsykiatrin i Enköping och intyg från Arbetsförmedling, min samtalskontakt på psykiatrin i Enköping, förlorad inkomst. Allt detta lidande jag fått utstå går inte att reparera. Kravet gäller under mina ”förlorade år” för tiden 2009-06 till och med 2013-08, mitt krav är på ett hundra tusen kr (100 000 kr) per år, den totala summan för de 4 förlorade åren är på fyra hundra tusen kr (400 000 kr).

    Samtidigt kräver jag en ordentlig utredning av Mohamed Adans lämplighet som handläggare, det han utsatt mej för kan man inte göra ogjort, men ingen annan ska behöva bli utsatt för något liknade.

    Anette Hammarström

    1. Ja, det är bedrövligt. Det finns ingenting som heter tjänstemannaansvar, det är ingen som råkar illa ut när de gör fel på jobbet eller anklagar oss för att ha gjort fel. Jag hade en handläggare på AF förr i tiden som avanmälde mig från a-kassan trots att jag varit där personligen och lämnat ett brev till henne i stället för att skicka in det. Hon hävdade att det inte hade hänt, de hade slarvar bort brevet. Det slutade med att chefen fick kolla på övervakningskameran när jag hotade med att polisanmäla händelsen. Hon fick självklart ha kvar jobbet och blev sedan kommunpolitiker för S. En annan gång fick jag ett brev om att jag hade blivit utförsäkrad för 6 månader sedan och de skulle ha pengar tillbaka, trots att de var skyldiga att meddela mig i god tid innan något sånt skulle kunna hända, och trots att jag hade ett jobb. Heh.

     Rättssystemet verkar sällan ta upp sånt här eftersom det faktiskt inte är någon som är skyldig att ta ansvar för oss. Vi måste dokumentera allt och kunna bevisa varenda skit vi råkar ut för, och har vi inte en bra advokat som vet i vilka rättsinstanser man ska ta upp sånt här är det kört – det går inte ensam.

      • Majajuni 16, 2016 kl. 21:32

      Anmäl Mohamed Adans för brott enligt brottsbalken 20 kap. Om tjänstefel.
      ta med alla läkarintyg och bevisning och gör en polisanmälan. Eller anmäl till åklagarämbetet.Är brottet grovt skall han ha fängelse se brottsbalken 20 kapitlet 1paragrafen. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad gäller för uppgiften skall dömas för tjänstefel till böter eller fängelse

  • Annafebruari 6, 2016 kl. 00:05
  • Svara

  Fick i dagarna besked om att Generalprisindex gjorde att min sjukersättning skulle sänkas.
  Det brast lite för mig då eftersom jag samtidigt fick ett återkrav på drygt 2000:- för att jag fått för mycket bostadsbidrag 2014.
  Så jag blev den jobbiga jäveln.
  Jag ringde. Blev vidarekopplad (läs bortkopplad).
  Jag ringde igen. Väntade.
  Blev hänvisad och sent om sider blev jag idag uppringd av FK för att få svar på de lite jobbiga frågor jag ställt till en ”vanlig” handläggare.
  Den mindre vanliga handläggaren kunde inte heller svara på varför jag får sjukersättning baserad på mitt halvtidsjobb med lönebidrag som jag haft då jag inte varit helt sjukskriven eller arbetslös, sen jag blev uppsagd från mitt sista fasta heltidsjobb 2003. Jag hade åtminstone en ok lön på 23.500:- då. För nästan 15 år sen.
  Hade den lönen enbart räknats upp med det där Generalprisindex, helt utan hänsyn till några som helst lönehöjningar, hade jag haft en årsinkomst på nästan 320.000 kr idag.
  Det har jag inte. Jag har inte ens hälften…
  Passade på att fråga om en kan söka nåt annat sorts bidrag för att få hjälp med tandvård och optiker? Nä. Det var kommunens uppgift. Soc alltså? frågade jag. Ja.
  Så ett svar fick jag åtminstone.
  För de jobbiga frågorna hänvisar hon i sin tur vidare till nån ännu ovanligare handläggare som kommer ringa nästa vecka. Förhoppningsvis.
  Förhoppningsvis har jag fortfarande en telefon och internetuppkoppling då.
  Nätet är uppsagt till 28 februari. Mitt egentligen enda fönster mot omvärlden…

  1. Reglerna säger ju att man bara räknar fem är tillbaka när vi varit sjukskrivna eller på praktikplatser med slavlöner. Jag tror inte jag hart hört talas om någon som gått så fort från vanligt heltidsjobb till sjukersättning, att de har en ”hög” ersättning. Men taket är nog lågt ändå. Synd och skam är vad det är.

  • Birgitta Johansson Enholmfebruari 6, 2016 kl. 07:12
  • Svara

  Håller med i varje ord.
  Jag är dessutom ensam om alla utgifter.
  Har vid flera tillfällen skrivit till våra politiker om detta. Har levt under dessa normer i 28 år, sedan undrar folk varför man inte är glad.
  Fy till alla politiker som inte gör något åt detta. det räcker väl med att vår tillvaro är svår ändå, med ständiga smärtor.
  Har med pension, och bostadstillägg 11100 i månaden. Hyra 6500 sedan tillkommer Tv, tv-licens, telefon, dator, el, försäkring, färdtjänst, läkarvård, medicin,samt oförutsedda utgifter.
  Har barn och barnbarn och åtminstone barnbarnen vill man kunna ge en födelsedagspresent och kanske en julklapp.
  De så kallade höjningarna gäller tydligen inte sjukpensionärer, fick noll kronor medan tv-licensen och hyran höjs. Maten har blivit dyrare, vilket innebär att man får avstå många näringsämnen för att få känna sig mätt. Man får nöja sig med 1 mål mat om dagen.
  Verkligen hög tid att göra något åt vår situation, inte sjutton blir man friskare av detta liv.
  Detta är bara ett svep över det liv man har men det är väl inget liv, snarast en knapp existens.
  Tack för mig.
  Gittan

  1. Ja, det är en vidrig situation. Jag är nästan alltid hungrig en vecka eller två innan utbetalningen kommer. Jag skriker för dig också Gittan, du förtjänar så mycket bättre.

  • Arntfebruari 6, 2016 kl. 08:32
  • Svara

  Bra skrivet !
  Blev sjukpensionär 2 år sen efter ett helvete som startade 31 år sen och fick skador av allt ifrån bilolyckor med 20 % skada på rygg men whiplashen sket dem i vilket resulterade i konstant huvudvärk då jag fick ”arbetsträning”…
  Efter det slutade inte skadefrekvensen utan det blev värre, sitter nu med 7 ledskador ovanpå allt och försöker få ihop allt ekonomiskt vilket inte gått ihop sen 6 månader tillbaks…
  Det man lånar skall betalas tillbaks.

  Bara det att man skall genomgå misstroendet på skador fast bevis finns, värkmedicin som inte fungerar, menlösa läkare och allt gör att jag tappat orken mer och mer, nu har jag lyckats gå förbi största problemet trots allt men följderna efter allt med konstant värk ger vad det ger men vad jag förstått så är man bara en siffra och idag är det skit samma då man kan få in folk utifrån Sverige… Det kvittar vem som styr i det här landet idag för dem ser medvetet till så att man hamnar under ytan, både ekonomiskt, medicinskt och slutligen ens eget värde… Dem drabbas ju inte själva !

  1. Det är garanterat enklare att sitta på anstalt än att ha sjukersättning. Att våra liv redan suger för att vi är sjuka, och att vi aldrig ens ska kunna unna oss något roligt, det verkar inte vara någon politiker som ser något fel i det.

    • Arntfebruari 7, 2016 kl. 01:37
    • Svara

    Alla har väl vid det här laget hört att man skall vara frisk för att orka vara sjuk eller något liknande för att ha motstånd vid skadeanmälan till FK eller bara ha problem med dem eller någon annan myndighet är som att slå huvudet i väggen hela tiden.
    Det man lär sig är man visar upp en mask med påklistrat leende fram tills då man rasar…

    1. Ja, det vore betydligt lättare att sitta i fängelse.

  • Klarsfebruari 6, 2016 kl. 10:14
  • Svara

  Du kan ha rätt till bostadstillägg även fast din sambo arbetar och har en inkomst! Jag tycker ABSOLUT att du ska kolla upp det! Ring till försäkringskassan och be att dom räknar på det. Ring in kvällstid, vid 20.30 då brukar de inte vara så långa köer! Hälsningar från en som arbetar på försäkringskassan och önskar att det blir förändringar där smart. Dvs jag önskar att riksdagen och regeringen ska ta sitt förnuft till fånga snart!

  1. Hej, tack! Jag har ansökt ett par gånger och forskar i det, men trots att han har ett ”vanligt” jobb, vi inte har gemensam ekonomi och han måste betala flera tusen extra för vård och sånt för mig, så säger de att det är hans ansvar. Det är hans bostadsrätt också.

   • Mariafebruari 7, 2016 kl. 18:11
   • Svara

   Min man får 8709 kr/mån och då är en del av det bostadstillägg. Detta får han trots att jag jobbar. Har dock ingen fast tjänst utan är bara vikarie. Kanske därför han ändå får bostadstillägg?! Har ingen aning men är tacksam för allt som blir. Men håller med… det är för jävligt. Har ingen tilltro till att sittande regering ska ändra på något. Tvärtom tror jag att de är glada att Reinfeldt gjorde ”skitjobbet” åt dem.

   1. Han får nog bostadstillägg för att ni inte har tillräckligt mycket pengar på banken, är inte helt säker på alla regler men även 8700:- går ju inte att leva på. Hade de tyckt att vi skulle ha ett liv hade de säkert gjort något vid det här laget, det har nog varit så här i minst 20 år redan.

   • Majajuni 16, 2016 kl. 21:33
   • Svara

   Har ni kollat om ni får ersättning från AFA

  • Åsafebruari 6, 2016 kl. 12:25
  • Svara

  Hur vore det att vi vänder oss till FN och klagar över att vi är en missgynnad minoritetsgrupp i samhället? Jag menar, kan man fly från normalt rättsförfarande genom att stänga in sig på en ambassad och sen beklaga sig hos FN och dessutom prata om skadestånd – varför skulle inte våra levnadsvillkor kunna tas upp av högre instans?
  Nej, Arga Klara, du har formulerat vår situation väldigt bra! Tack!

  1. Där sa du något! Kanske ska ringa DOs info och prata med dem. Om det är diskriminering att inte komma in på krogen eller inte få ett jobb för att man är gravid, då bör ju det här också vara det. Tack!

  • Susan Billmarkfebruari 6, 2016 kl. 14:32
  • Svara

  Känner verkligen med dig och alla som är i samma situation. De som har viljan och kan ändra på det här är delar av regeringen, men de håller nog på att klanta till det ordentligt så det lär tyvärr inte få stanna kvar i regeringsposition så länge till. Vet inte vad jag ska säga…du uttrycker det så bra. Heja dej som orkar slåss!! Ring DO vetja! NU! Allt gott till dig! ❤ Kram Susan Billmark

  1. Tack Susan!

  • Magnus Redinfebruari 6, 2016 kl. 14:58
  • Svara

  Jag tror det kommer att bli lägre ersättningar oavsett hur orättvist det är och hur mycket det skadar människor. Det finns inte resurser och annan politik än sådan som ger tillväxt av resurser som kan räknas i pengar är prioriterad.

  1. Jo, så är det säkert, men på något sätt måste det ju ändå kosta mer i längden med alla psykiska besvär som säkert sprider sig som löpeldar bland sjukpensionärer, eller ytterligare sjukdomar och komplikationer för att folk inte har råd att köpa sin medicin eller gå på behandlingar. Lose-lose.

  • susann johanssonfebruari 6, 2016 kl. 16:00
  • Svara

  Ja helt klart måste man göra något. men varför kan inte DO föra vår talan i detta.sedan är det omöjligt få handikappersättning från f-kassan rent omöjligt.Aftonbladet och expressen är nog ett måste så dom får ögonen på detta , namninsamlingar . men gapar man inte högt så händer det inget alls . jag har haft sjukbidrag sedan 2001 o levt på smulor och jag håller med en som sitter i fängelse har flera mål mat om dagen aktiviteter o får rastas .jag har inte rätt att få gå ut ens får överklaga o bråka om självklarheter. hemmet blir en isoleringscell .

  1. Ja. Jag läste någonstans att i fängelse kostar maten runt 20 kronor per portion, och man får garanterat tre mål om dagen. Det blir väldigt mycket billigare när det köps i stora kvantiteter och tillagas i storkök, men ens om det bara kostade 20 kronor per portion så är tre portioner lagad mat är inte ens ett alternativ för många sjukpensionärer. Inte för mig, i alla fall.

  • Gunillafebruari 6, 2016 kl. 16:58
  • Svara

  Härligt med att någon lyfter vår röst om hur vi har det med vår ekonomi när vi efter många om och men har fått sjukersättning.

  Det som bör klargöras angående när och på vilka grunder man har rätt att få bostadstillägg är att även du som har bostadsrätt eller villa har möjlighet att få det.
  Där du också får räkna med 30% av din lånekostnad varje månad till avgiften du har till bostadsrättsföreningen om du bor i bostadsrätt och självklart även likaså om du bor i villa.

  Själva värdet på boendet räknas inte som förmögenhet utan endast tillgångar som du har på banken, insatt på konto eller sparande i fonder.
  Och där är det olika beloppsgränser beroende på om du är ensamstående eller sambo/gift.

  Denna ersättning är bättre än inget även om det i de flesta fall bara blir en droppe i havet.

  Dock bör / måste förutsättningarna för oss som har sjukersättning bli bättre så att inte vi alla blir klassade som dem som lever allra längs ner på stegen. Utan att vi också har rätt till ett bra ekonomiskt liv utan att själva behöva börja sitta utanför affären och tigga med bössan i hand.

  1. Där ser man, tack för förtydligandet! Det innebär, i alla fall i Stockholm, inte någon större förändring, då jag inte tror jag känner någon som bor så billigt som för 5000:- per månad. Bara lånekostnaderna brukar ligga därikring (utan amortering) om man har en bostadsrätt som ska vara stor nog för att kunna ta sig överallt och förvara ett par rullstolar. Det är ändå viktigt och bra att veta att möjligheten finns!

  • Irini Hagströmfebruari 6, 2016 kl. 19:49
  • Svara

  Precis så är det för mig, även ersättningssumman. Hur klarar man sig? Det är för jävligt!! Man tar inte sjukpension frivilligt. Jag hade hellre jobbat men hur ska man klara det när kroppen säger stopp? Min man står för det mesta i hemmet. Är det meningen Trots allvarliga operationer sedan 6-års ålder och stroke så har jag jobbat och betalat skatt. Väntar på ålderspensionen, den blir lite högre förhoppningsvis. 6 år kvar. Under tiden?

  1. Jag vet inte hur någon klarar sig, och samtidigt lyckas få dagsbehovet av alla näringsämnen, alla mediciner man behöver och all vård. Jag vet bara att man blir förstörd som människa av att inte ens ha råd att åka och ta en fika med en vän, utan att någon annan betalar.

  • Elizabeth Svendsenfebruari 6, 2016 kl. 20:26
  • Svara

  Förstår att det känns hopplöst. Men blev glad att läsa att man här förstått att det är one handläggaren på fk som vill ha de som har sjukersättning får så lite pengar. Jag jobbar på fk med att hjälpa de som vill tillbaka till arbete. Man kanske inte tror det men det är många som hör av sig och vill prova att arbeta och finna vägar tillbaka. Många har en förbättrad förmåga men de finns de som vill arbeta igen trots att de inte har den förmågan för att de inte orkar leva med en så låg inkomst.
  Många gånger är jag tvungen att neka de här personerna eftersom det räcker inte att man vill man måste också kunna klara det. Men så trist att det ska vara så här man behöver en rimlig inkomst för att överleva.

  1. Ja, jag förstår att det måste vara jobbigt även för er, för människor är så desperata när de hamnat i den här sitsen. Jag ville ha kvar 25% av min arbetsförmåga (även om jag inte får a-kassa, inte har jobb och inte får sjukpenning de gånger jag ligger på sjukhus), för om någon skulle behöva en skribent någon gång kan jag faktiskt skriva på en laptop i sängen. Jag tror att det behövs starka rop inte bara från oss som är sjukpensionärer, utan även från de myndigheter som möter oss.

  • Signefebruari 6, 2016 kl. 23:53
  • Svara

  Jag har halv sjukersättning och får förutom pengarna från FK ungefär lika mycket från AFA. Jag vill därför uppmana alla att verkligen värna era anställningar och kollektivavtal så långt det bara går!!! Gå inte med på att avsluta anställningar bara för att det verkar vara den enklaste lösningen efter en tids sjukskrivning. För mig gjorde det en stor ekonomisk skillnad och dessutom fortsätter AFA betala in till min tjänstepension på den delen jag har sjukersättning.

  1. Ja, bra poäng. Jag blev mer eller mindre utsparkad från AF efter att jag sa att jag inte kunde söka de lagerarbeten jag blev anvisad (jag skulle söka tunga heltidsjobb trots att jag hade sjukersättning på 75%), så a-kassa var bara att glömma. De var tydliga med att då hade de något för mig och att jag inte behövde komma tillbaka när mina listor på sökta jobb var tomma eftersom jag inte hade hittar något handikappanpassat jobb på 25% att söka. Har aldrig haft problem att få jobb men på AF var jag inte ens välkommen.

  • CaJofebruari 7, 2016 kl. 06:10
  • Svara

  Super bra skrivet!! Sanningen i vitögat tyvärr? Någon som skrev och klaga på dina siffror? De stämmer för många i landet! Skulle inte detta kunna vara ett bra inlägg att skicka med massa underskrifter till Löwen för en liten upplyftande åsikt kring detta många människors öden för i Svensk politik pratar man ju om solidaritet hmm vart då?! Inte i sjukskrivnas Sverige i alla fall!!!!!!!!!

  1. Tack! Alla är välkomna att dela eller skicka inlägget, jag skriver och skriker men det måste komma från hundratals eller tusentals människor för att någon ska lyssna. 🙁

    • CaJofebruari 7, 2016 kl. 10:18
    • Svara

    Jag har nu skickat din blogg och skrift som länk till Stefan Löfven får vi se om man får något svar ens, blir sååååå jäkla arg så nu var måttet rågat kände jag och du har skrivit så bra så dom kan gott få ta del av det i alla fall!

    1. Bra! Tack snälla!

  • Henrikfebruari 7, 2016 kl. 09:42
  • Svara

  Men stackars människor. Jag tycker mycket synd om att ni har en varm säng att ligga i. Här i Luleå kan det bli -35 grader och då fryser jag. Jag är uteliggare.

  1. Stackars dig. Du har det ändå bättre än många andra i världen, men det är inte det som det här inlägget handlar om.

  • Mikael Lindsäthfebruari 7, 2016 kl. 11:09
  • Svara

  Hej
  Håller med dig fullständigt! 🙁 Sitter i samma sits…man kan fasen inte göra nått. Gör man nått för att bli lite gladare så sabbar man ekonomin direkt. Man kan inte spara heller till nått. Livet är nog så deprimerande med dem sjukdomar man har fått för livstid. Sen kan man inte göra något som gör livet lite gladare utan man tvingas vara hemma jämt. Och alltid handla allt på extrapris. Annars räcker inte pengarna till mat en månad. Livet är som ett fängelse. Inte alls som man tänkt sig livet…Men jag hoppas att dem som bestämt denna fängelserna för oss sjuka blir svårt sjuka och hamna i samma situation. Men det gör dem ju aldrig för dem har ju sina fallskärmar och jättehöga lön att gå efter så dem kommer ju klara sig…livet är bra orättvist man straffas inte bara en gång utan flera ggr …???

  1. Ja, som om det inte är nog illa att tvingas vara sjuk varje dag, man tvingas vara instängd, oftast ensam. För alltid, känns det som.

  • piafebruari 7, 2016 kl. 12:37
  • Svara

  jag har en pension på 6700 kronor det räker kbnappt för mig som min man och jag har ju inte ekonomin tillsammns han har sitt och jg har mitt så jag kan knappt åka färdsjänst till sjukhuset när jg skall dit oich jag kan inte köpa mig kläder som jg sliter på kläder som jag sitter i rullstol så min pension räker bara till räkningar och mat så min man får köp mina mediciner till mig som min pengar räcker inte till det eller nöjen så jag tycket tt dom höga gubbarna skll tänk lite på oss ju som dom har ju höga löner ju

  1. Ja, det finns inte en chans att vi ska kunna klara oss på sjukersättning. Alla extrakostnader som följer med när man är sjuk är ju ibland lika stora per månad som hela ersättningen!

    • Tinafebruari 7, 2016 kl. 13:18
    • Svara

    Håller med dig Klara det går inte att leva med så lite pengar.

  • Tinafebruari 7, 2016 kl. 13:16
  • Svara

  Hej! Jag hoppades att sjukpensionärer skulle få det bättre med RÖDGRÖN regering istället blev det en sänkning av totalbeloppet i vanlig ordning. Vilken annan grupp har fått sin inkomst sänkt när allt annat blir dyrare? Varje nytt år går hyran upp, tvavgift dyrare, hemförsäkring dyrare och maten dyrare. Men sjukpensionens totalbelopp sänks? Det är meningen att dessa ska hamna på gatan och svälta ihjäl så samhället slipper se eländet. Tack för ordet! Kan ingen skicka denna tråd till statsministern? Inte för att han bryr sig men ändå. Tack för ordet. Kram

  1. Vi skulle helt klart ha det bättre i fängelse. Ingen uttalar sig någonsin om vår situation, det är bara höjda a-kassor och ålderspension och blah blah. Sjuka människor har ofta extremt stora utgifter, men ingen verkar fatta det!

  • Ulla Oskarssonfebruari 7, 2016 kl. 14:22
  • Svara

  Instämmer fullt ut.. Jag har arbetat och betalat skatt i hela mitt vuxna liv. Är idag 63 år gammal och kvinna
  Blev sjukskriven för något år sedan då jag har fått en kronisk sjukdom PPMS och giftstuma, som kräver mycket medesinering och sjukhusbesök som verkligen tär på ekonomin,
  Nu orkar jag inte längre arbeta utan tvingas till sjukersättning nu i vår. Tidigare höll jag envist fast vid mitt arbete men som gav mig ytterligare sjukdom (giftstruma)
  Nu först förstår jag vad det innebär ekonomisk för denna grupp.
  Vi är vanliga fd arbetare som tvingas anpassa sig eller se till att dö för att slippa fullständig kaos. Är det så här regeringen vill bestraffa sjuka och gamla?
  Hoppas att regeringen tänker på oss också, som tidigare inlägg hoppades jag också på att det skulle bli bättre med en röd/grön regering och att man inte ska ställa folkgrupper emot varandra,.
  När man ser och hör allt elände uti världen ska man helst hålla käften. Jag anser verkligen att det är jättesynd om dessa stackars människor, men låt inte era egna ta för mycket stryk.
  Vi är människor fortfarande vi också trots att man inte är produktiv längre. Hoppas på en mänskligare framtid.

  1. Jag vet faktiskt inte någon annan grupp i samhället som har det så dåligt ekonomiskt som vi har det. Man säljer allt man har och flyttar för att ha råd med vård och medicin, sen får man börja leva på andra (uselt) eller tigga.

    • Mikael Lindsäthfebruari 8, 2016 kl. 03:25
    • Svara

    Annars får vi ta till stora ord och gå ut gemensamt och demonstrera…som dem flesta gör när ingen lyssnar eller ens tänker på oss…

    1. Ja, jag har flera gånger tänkt sätta mig i rullstolen och tigga. Demonstrationer är dock inget för mig eller många andra som är sjuka, en knuff i en folkmassa, någon som skriker i närheten etc funkar dåligt.

  • Ebbafebruari 7, 2016 kl. 14:56
  • Svara

  Försökte slå larm om en försämrade SGIn som infördes 2009 (tror jag att det var) men ingen verkade förstå konsekvenserna. Reportrar och folket i övrigt köpte politikernas svammel om att det var studerande och arbetslösa som kunde förlora något på det.
  Självklart när sjuka har karensdagar, långtidssjukskrivningar, inskrivna på arbetsförmedlingen osv så blir sjukersättningen därefter med ”nya” SGIsystemet.

  Innan var ersättningen ca 65% av förväntad inkomst vilket inte var mycket men som gjorde att många åtvarjefall kunde hanka sig fram och fanns det ett bra kollektivavtal så blev det upp till 10% mer.

  Kände mig så frustrerad över att ingen förstod allvaret i den försämringen och att ingen verkade orka sätta sig in i det – menar då främst media och politiker.

  1. Ja, jag kan tänka mig att många har skrikit för döva öron. Ingen vill förstå att en hel samhällsgrupp har det så här i Sverige, folk hymlar om att ta hand om våra egna innan vi tar emot flyktingar, men ingen har ju gjort det på åratal ändå. Vore intressant att se statistik på hur många som tvingas leva med någon de inte vill leva med, hur många som tvingas bli försörjd av någon annan, hur många som inte har råd med vård, mediciner eller tre mål mat om dagen och hur brotts- och självmordsstatistiken ser ur i den här gruppen. Det är säkert väldigt dyster läsning.

  • Mariapuhfebruari 7, 2016 kl. 15:05
  • Svara

  Jag förstår inte heller varför jag ska straffas med en ersättning på bara 64% av tidigare lön!! Hyrorna höjs varje år och jag får inget bostadstillägg för jag ”har för hög inkomst” enligt FK….Jag får betala av mina läkemedel varje månad för annars har jag inte råd med dem och jag behöver dem mot min reumatiska sjd. Allt blir dyrare men sjukersättningen ska inte ha en rimlig nivå på åtminstonde 80%!!?? Och studielånet måste betalas trots dålig ekonomi, det fick jag inte skriva av.
  Och att göra något som kostar det kan man ju bara glömma för j-ligt är det! Fy skäms regeringen!! Och faktiskt så tycker jag att det är för jävligt att straffa människor p g a sjukdomar och funktionsnedsättningar! Jag trodde vi levde år 2016 och inte på medeltiden!

  1. Ja, vi är tusentals som inte har råd med vård och mediciner. Eller mat, eller hyra. Trots att vi har samma utgifter som vanliga människor, plus alla extra utgifter man har när man lever med kronisk sjukdom. Det är helt enkelt inte ett enda parti som bryr sig det minsta lilla. Vi ska inte ha råd att ha en dräglig levnadsstandard, det har varit så här i årtionden, och hade någon med makt brytt sig borde vi kunna leva ett vettigt liv vid det här laget.

  • Mariafebruari 7, 2016 kl. 15:28
  • Svara

  En fullständigt klockren artikel! Maila den till FK och riksdagen.se . Båda instanser behöver få läsa den. M

  Och har man halv sjukersättning riskerar man att bli ännu fattigare då det närmast är omöjligt att få halvtidsjobb och då står man där med en minimal halv sjukersättninp och en ännu minimalare grundersättning från A-kassan, typ en hundring om dagen eller nåt. . Då tvingas man antingen leva på vatten och bröd eller att tvinga sig själv att jobba mer än man egentligen orkar och riskera att bränna ut sig (ännu fler gånger).

  Sjukpensionärer verkar inte ha rätt att få leva nästan, verkar det som.

  1. Tack Maria! Ja, jag har 75% och blev mer eller mindre utsparkad från AF eftersom jag inte sökte de tunga lagerarbeten jag blev anvisad, och eftersom jag vägrade slösa med arbetsgivares tid och ljuga i ansökan om vad jag klarade av. Ju fler som skickar artikeln och sprider den till folk med makt, desto bättre. Gör gärna det du också! 🙂

  • CaJofebruari 7, 2016 kl. 16:19
  • Svara

  Tina jag har skickat in länken ihop med ett mail till Stefan Löfven och hoppaa det uppdagas men inte säker alls på hur mkt han läser och uppmärksammar sådant här:( men skadar inte att skicka honom detta!

  1. Tummen upp!

   • Christinefebruari 8, 2016 kl. 10:20
   • Svara

   Bra där!

  • HLfebruari 8, 2016 kl. 00:46
  • Svara

  Ska göra vad jag kan för att förändra situationen, när och om jag får möjligheten. Lösningen heter medborgarlön. 10000 kr åt varje person, varje månad, oavsett situation. Skattefritt.

  Lösningen kommer. Den kommer i form av ett nytt parti. Och lösningen heter Nytänkarna. Lägg namnet på minnet. I valet 2018 ska vi vara en maktfaktor att räkna med.

  1. Tyvärr är 10000 inte någon större lycka när vård och medicin kostar runt 5000:- per månad, och man fortfarande ska betala för boende, mat och alla andra utgifter. Det krävs en betydligt större reform än några fler kronor i plånboken för att sjukersättning ska fungera för alla.

    • HLfebruari 12, 2016 kl. 18:18
    • Svara

    Nu handlade detta om att alla ska ha en stabil grundplåt att stå på, som gör att man klarar de vanliga levnadskostnaderna.

    Vad gäller kostnader för vård och medicin finns det ju redan ett högkostnadsskydd och det ska finnas kvar. Om det däremot är så att vissa saker inte täcks in i det, så behöver man självklart komplettera det. Av ditt svar så antar jag att det finns vissa saker som inte ens högkostnadsskyddet täcker?

    10000 i månaden är mer än många har idag, och det är ju isåfall en reform till det bättre. Säg nu att man garanterar att alla ska ha den summan varje månad, och att man ser till att högkostnadsskyddet täcker stora kostnader för medicin och vård, är inte det bra då? Som det ser ut just nu har många det betydligt värre än så här, eller hur?

    Men jag lyssnar gärna på vad du menar att man ska göra för att få det att funka, och vad du tycker saknas. Jag kommer att ta med mig det när partiprogrammet ska kompletteras.

    1. Ja, om man hade 10000 att leva på efter allt sådant är betalt vore det en helt annan femma.

     Dels är det många mediciner och tillskott som inte ingår i högkostnadsskyddet, dels får man betala extra om man inte väljer Apotekets billigare, identiska version av samma läkemedel. För min del gäller det allt som har en krångligare förpackning (till exempel blisterpack) än originalet, och det är det allra mesta. Högkostnadsskyddet för vård gäller inte för många slags behandlingar, i många landsting ingår till exempel inte naprapati, och det går inte att få massage om man inte har en av ett fåtal godkända (oftast psykiska) åkommor, etc.

     Hjälpmedel till hemmet, ortoser, korsetter, kompressionsplagg etc får man också oftast betala för själv, det finns inget högkostnadsskydd och det blir några hundralappar i månaden när man slår ut det på ett år om man som jag behöver skydd för det mesta. Jag har betalt tiotusentals kronor på sådant de senaste åren. Dessutom finns det inte ens någon riktad behandling eller ens specialist i hela Stockholms läns landsting som kan just det syndromet jag har. Det finns en läkare i Stockholms län som är specialist och även behandlar, men han jobbar privat och det kostar runt 1500:- i timmen. Mina kostnader enbart för vård och behandling per månad är ca 4400:-, sen tillkommer knappt 300:- per månad för vård och mediciner inom högkostnadsskyddet, och ytterligare ca 400:- för mediciner och tillskott som ej ingår, även om jag får dem på recept.

     Sjukhusvistelser kan verka billiga och är ovanliga för de flesta människor, men i min situation om slår man ut det per månad så blir det ytterligare ett par hundralapp i snitt. Många sjukdomar påverkar munhälsan, liksom många mediciner. Efter några år med morfinpreparat behöver de flesta smärtpatienter väldigt regelbundna tandläkarbesök, som inte ingår i något högkostnadsskydd för de flesta människor heller. Detsamma gäller i mitt fall hos optiker. Mitt syndrom påverkar bindväven, och synen ändras hela tiden även i vuxen ålder. Från -4 till -1 på ett år, sen tillbaka. Det är ändå ingen idé att köpa glasögon, för samma syndrom gör att jag inte kan bära dem oavsett hur väl de passar: Jag får jag en oerhörd smärta bakom öronen och på näsan efter några minuter, men poängen är att det blir en jäkla massa synundersökningar så att jag kan beställa rätt kontaktlinser och byta styrka några gånger om året. Människor i allmänhet behöver inte byta styrka många gånger i livet när de väl blivit vuxna.

     Jag är dock tveksam till om landstinget skulle reformera och öppna kliniker för en handfull människor med sällsynta diagnoser som behöver manuell behandling varje vecka och uppföljning av mediciner och symtom en gång i månaden, det är billigare att bryta mot hälso- och sjukvårdslagen än att genomföra något sådan. Nu är det allmänläkare på vårdcentraler som har ansvaret för vård vid många sällsynta diagnoser, och de flesta läkare jag träffat känner inte ens till min diagnos. Det är inte rimligt att inkludera alla diagnoser i läkarutbildningen, och eftersom ovanliga eller sällsynta diagnoser är just sällsynta, så träffar de flesta läkare aldrig några sällsynta eller svåra fall heller.

     Så ja, om det gick att få hjälp utan att betala mer än för sig, som det är för de flesta ”vanliga” människor när de blir sjuka (om än allvarligt), då skulle det vara ett alternativ. Men det skulle behövas reformer hos landstingen, på vårdkliniker, på läkar- och vårdutbildningar, ytterligare utökade högkostnadsskydd för till exempel sjukhusvistelser, tandvård, ögonvård samt för ortoser och hjälpmedel till hemmet.

      • HLfebruari 13, 2016 kl. 08:39

      Det som utmärker partiet Nytänkarna (i nuläget har vi endast Facebooksida) är just att vi vågar se på saker ur nya perspektiv, vågar tänka nytt och vågar utmana beprövade lösningar. Högkostnadsskydden funkar dock bra men vi vet att de behöver utökas och kompletteras.

      Däremot kommer vi att lägga ner landstingen som organisation eftersom de i huvudsak bara skapar onödig och kostsam byråkrati, samt bidrar till att göra vården ojämlik i landet. Den som har tur och bor på rätt ställe kan få bra vård, medan andra får sämre vård eller ingen vård alls. Och detta enbart pga skillnader mellan länen. Helt orimligt.

  • Sara Modigh - En blogg om psykisk ohälsa, MS och Livetfebruari 8, 2016 kl. 15:56
  • Svara

  ” Dessutom räcker det typ att sambon ska äga en bil eller att man bor i en bostadsrätt som han äger för att Försäkringskassan ska säga att ”ni har så stora tillgångar så det är hans skyldighet att försörja dig”. Va…?”

  Faktum är att det räcker med att ha en sambo för att den ska bli försörjningsskyldig. När jag var 18-19 år och min sambo och jag bodde i en hyresrätt tillsamman, var jag sjukskriven och hade ingen inkomst alls. Han pluggade och hade CSN lån och det räckte för att vi inte skulle kunna få någon ekonomisk hjälp.
  Vi skulle alltså leva två vuxna människor med alla utgifter som det innebär på ett studielån.
  Det gick inte alls och släktingar fick betala vår hyra under lång tid. Det är helt sjukt att det får vara så.

  1. Ja, reglerna säger att man kan bo i bostadsrätt eller villa och ändå få bostadstillägget, men jag har aldrig hört talas om att det faktiskt är på det sättet – bara tvärtom. Sambon får alltid försörja den sjuke, oavsett inkomst och oavsett hur mycket det förstör sambons liv och ekonomi! 🙁

  • tonyfebruari 8, 2016 kl. 16:32
  • Svara

  Sitter i din verklighet själv Diabetes reumatism ryggsmärtot m.m. måånga sjukhusbesök blir det och där jag bor i värmland så funkar ingen lokaltrafik.. reseersättningen för sjukresor med privat bil är ju även den borttagen..får ut 5400 efter skatt, och har sambo så bostadstillägg funkar inte.. Väl skrivet. Kram.

  1. Tack Tony! Hoppas på en förbättring för oss alla snart, det är inte hållbart! 🙁

  • Helenefebruari 8, 2016 kl. 17:07
  • Svara

  Håller med alla MYCKET BRA SKRIVET.
  Någon som lyfter fram hur det är att leva med sjukersättning som de sänker och sänker gång på gång.
  Man får leva med sin sjukdom samtidigt som man inte kan göra ett skit för sin ersättning.
  Hur många med jobb har sänkt sin lön tre ggr i rad?
  Ålderspensionärer klagar o klagar de syns, men vi syns inte ???
  Fortsätt lyfta fram oss som ligger o blir trampade på gång efter gång.

  1. Tack Helene! Inte nog med att man inte kan göra något, många kan inte ens gå på läkarbesök och behandlingar eller hämta ut sin medicin! Det är så dåligt det kan bli i ett välfärdssamhälle, men antar att politikerna antingen inte vet att vi har det så här (fast hur kan de inte veta om de har bestämt det?!) eller tycker att det är så våra liv ska vara!

  • Annikafebruari 8, 2016 kl. 18:07
  • Svara

  Tack för att du skriver om detta! Allt för många sitter i samma sits. Min ekonomi brakade helt när jag blev sjuk 2004. Nu sitter jag med esistensminimum och har blivit nekad bostadstillägg 2 ggr. Lever ensam utan barn och då finns man inte känns det som, är man sedan även sjuk känns det som om staten säger ”skyll dig själv”

  1. Hej Annika! Nej, det känns som vi är en helt oönskad grupp som kanske dör lite fortare utan mediciner eller om vi aldrig någonsin får komma ut och ha ett meningsfullt liv. Svårt att skylla sig själv om man är född med en sjukdom eller blir påkörd av en bil, till exempel, men ändå straffas vi! 🙁

  • Anonymfebruari 8, 2016 kl. 23:20
  • Svara

  Borde vara en minimigräns på sjukersättning!! Jag som studerat och jobbat vid sidan av studierna fick en ersättning på 2500:-/månad!!! Eftersom det baserades på vad jag tjänat under tiden jag studerat på mitt extrajobb. Räcker inte ens till hyra.

  1. Ja. Om vi hade så gott om pengar att vi kunde leva självständigt, köpa mat, mediciner, behandlingar och dessutom ha råd att ha roligt ibland och ha meningsfulla hobbies, då skulle samhället ha betydligt lägre kostnader för oss.

   En lycklig, självständig (om än sjuk) människa kostar samhället betydligt mindre än vilken sjukpensionär som helst i dag. Bara kostnaderna för administration för en ansökan om extra bidrag, extra färdtjänstresor eller vad det nu kan vara, måste kosta mer än att ge oss tillräckligt med pengar för att kunna ha ett värdigt liv.

    • CaJofebruari 9, 2016 kl. 05:49
    • Svara

    Självklart skulle det gynna alla med att få en värdig peng och kunna leva och inte minst betala skatt på allt man handlar/ saker man gör ABSOLUT!

    1. Ja. Pengarna skulle gå tillbaka till samhället, vi skulle liksom inte spara dem i madrassen!

  • Anonymfebruari 9, 2016 kl. 00:06
  • Svara

  Ja det är verkligen sinnessjukt. Jag har inkomstrelaterad sjukersättning, som dock är mycket knappt högre än garantipension! :O Hela 6750 kr! Oaw trots heltidsjobb. Men det är vad som blir kvar på en 90 tals ouppräknad lön efter att FK stjäl 64,7% av inkomsten. Jo jag får förvisso bostadstillägg! Men glöm några 93% av hyreskostnaderna, inte på inkomstberäknad i varje fall! Där får jag 70%
  Det är endast de med garantipension som får påstådda 93% och då är maxbeloppet 4600 kr ändå. Så har du hyra över det så får du ändå lägga till resten i mellanskillnad ändå. Jo det går bra det gott folk.. :O

  1. Fy fasen!

  • CaJofebruari 9, 2016 kl. 18:32
  • Svara

  Här nedan är då det krassa men dock snabba svar jag fick från Regeringen 🙁 kommer att svara tillbaks att det hon pratar om är sådana som verkligen KAN komma tillbaks till aktivitet inte sådana som är kört för och att det går gör sakta och vad är en miljon i skillnad mot miljarder som spenderas på annat sk ”viktigt” mer brådskande 🙁 mm mm kommer bli en harang en dag då jag orkar gaska upp mig, detta svar känner jag är bara patetiskt och tycker denna person ska ta sig tid att läsa bloggen jag trots allt skickade med länk till för att läsas:(

  Hej

  Tack för ditt brev. Du skrev ursprungligen till statsminister Stefan Löfven. Då sjukförsäkringsfrågor faller under socialförsäkringsminister Annika Strandhälls ansvarsområde har jag fått uppdraget att svara dig.

  Förra året höjde regeringen den inkomstrelaterade sjuk- och aktivitetsersättningen. Den som har sjukersättning och svårt att betala sina bostadskostnader kan dessutom få bostadstillägg, ett riktat stöd direkt till de med allra störst behov. Det här är små steg på vägen än så länge, men regeringen ser den ekonomiskt utsatta situation som många med sjukersättning befinner sig i och kommer att arbeta för att förbättra er situation.

  Regeringen satsar nu 1,5 miljarder kronor för bättre sjukskrivning och rehabilitering inom hälso- och sjukvården. Arbetet sker tillsammans med kommuner och landsting. Syftet är att skapa en bättre sjukskrivningsprocess och en mer effektiv rehabilitering tillbaka till hälsa och arbete. Regeringen kommer också att se över möjligheterna för personer med sjukersättning att arbeta eller studera med bibehållen ersättning, för att man mer flexibelt och med bibehållen trygghet ska kunna pröva på arbete eller studier.

  Regeringen vet att detta inte räcker och att många har det väldigt tufft. Regeringen kommer därför att återkomma med fler reformer för ett bättre Sverige för alla.

  Vänliga hälsningar
  Johanna Karls
  Departementssekreterare, Socialdepartementet

  Från: CaJo [mailto:cajo@plymspireas.com]
  Skickat: den 7 februari 2016 10:16
  Till: SB Registrator
  Ämne: Angående Sjuka/Sjukskrivna i Sverige

  Hej Stefan Löfven!

  Jag har från den dagen du tog över stolen att leda Sverige tyckt bra om dig men ju längre tiden går blir man mer och mer besviken!

  Jag trodde i mitt stilla sinne att du var mänsklig då du ändå jobbat på golvet och skulle också föra de svagas talan inte tvärtom rasera hela Sverige och inte se till behoven vi har i landet.

  Vi som är långtidssjukskrivna/sjukpensionerade hörs inte alls det läggs bara locket på allt man skriver och påpekar och många av oss är inte starka nog att föra någon talan alls.

  Jag skickar med ett av måååånga inlägg på en blogg som en sjukskriven ej hörd människa i vårt Svenska samhälle som ska vara solidariskt skrivit och du kan även se vad en bråkdel av dessa undsatta
  Ej sedda människor säger om din politik angående detta stora hål i Svenska samhället.

  Det pratas om 25 000kr/månad för nyanlända i Sverige och även arbetslösa medans vi har som lägsta inkomst runt 6000 kr netto så var är rättvisan här. Ska man för att blivit sjuk ibland eller allt som oftast
  blivit sjuk p g a vårt Svenska samhällets ohälsa behöva nöja oss med mindre och inte ens kunna leva ensamstående på detta utan tvingas leva och tvingas lägga all sin tillit till att ha en partner som kan
  betala för en annan människa och att behöva gå på bidrag är inte heller meningen anser jag, det gör ju stora hål i vårt Svenska samhälles ekonomi, det är väl bättre att folk fick den summa pengar för att
  kunna leva självständigt på och därmed betala skatt till samhället etc.?!?!?!?!

  Det är rent av skandal att Arbetslösa ungdomar och sjuka ska behöva lida meddans man pratar om summor att hjälpa inkommande flyktingar mm med både det ena och andra miljoner hit och dit.

  Att härmed nämna är att jag tycker vi ska hjälpa även flyktingar men inte till bekostad av våra egna behövande vilket är många i dagens samhälle. Vi har sjukskrivna/pensionärer, uteliggare, ålderspensionärer
  m fl det är såååå många som behöver de där mijlonerna man nu lagt/lägger på helt fel ställe i samhället.

  Något måste ske och inte nästa år utan NU!!!!!!

  Snälla gör ngt åt vårt land innan det raseras helt, du har ju chansen nu Stefan Löfven!!

  Hälsningar en Sjukpensionär sedan jag var 20 års ålder och nu 46 och ser att ingenting absolut ingenting hänt inom detta området till det bättre, då man inte kan anse en ökning av 1000 kr netto ökats under dessa år
  är någon särskild förbättring.

  CaJo

  Carina Jonsson
  Västra Götalands Län

  Här är en länk till något du med flera borde läsa och begrunda om det är så vi vill att Svenska folket ska må.
  https://argaklara.com/2016/02/sjukersattning-ar-omojligt/#comment-19796
  _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  • Till Stefan Löfven via registrator
  • I princip all post och e-post till regeringen och Regeringskansliet blir allmän handling. Det innebär bland annat att allmänheten och massmedia har rätt begära att få ta del av innehållet.

  Det här e-brevet skickades från en virusfri dator som skyddas av Avast.
  http://www.avast.com

  1. Haha, vad fasen! De svarar ju inte ens på frågan! ”Förra året höjde regeringen den inkomstrelaterade sjuk- och aktivitetsersättningen” Jo visst, jag fick 30 spänn mer i månaden men skattehöjningen åt upp den höjningen och mer därtill. ”Den som har sjukersättning och svårt att betala sina bostadskostnader kan dessutom få bostadstillägg, ett riktat stöd direkt till de med allra störst behov.” Öhh, nej, sambon får betala. Vi tvingas att vara beroende av andra människor, vi tvingas fördärva andras ekonomi också. ”Regeringen satsar nu 1,5 miljarder kronor för bättre sjukskrivning och rehabilitering inom hälso- och sjukvården.” Sjukskrivning? Det här har ingenting med sjukskrivning eller rehabilitering att göra, vi är långt bortom det när vi har fått sjukersättning. Kul för de som fortfarande är så friska att de bara är sjukskrivna och/eller kan bli rehabiliterade, men de har helt och hållet undvikit frågan om sjukersättning.

  • CaJofebruari 9, 2016 kl. 20:03
  • Svara

  Precis därför tänker jag inte bara tacka och ta emot svaret och tack för lite inputt jag kam använda mig av i svar på tal mailet jag tänkt skicka denna ”sjuka” människa 🙁

  1. Jag har just ägnat två timmar åt att skriva ett mail med en massa frågor till dem, helt sjukt att de använder standardsvar för sjukskrivna människor när det gäller något helt annat!

  • CaJofebruari 9, 2016 kl. 22:22
  • Svara

  Ja nu är det ju inte så att vi oftast är direkt sjuka i huvuder vilket dom verkar tro då dom tror vi bara tar och tar men nu jäklar får det vara nog att bara ta utan nu ger vi dom vad dom tål dom som verkligen visar symptom på sjuka huvuden:( ursäkta uttalet men undrar ibland vem som sjukast är egentligen när dom tror på fullt allvar på deras ”viktiga” jobb dom tror sig göra tydligen när det i själva verket inte händer NADA:(

  1. Om vi inte är sjuka i huvudet nu, så kanske vi blir det om några år (och kostar samhället betydligt mer än om vi hade pengar för att leva ett lyckligt liv). Men det verkar ju som om de är helt världsfrånvända när det gäller frågan, de har nog inte ens kollat på det här på 30 år.

  • Lars Wfebruari 10, 2016 kl. 00:50
  • Svara

  Har fasat för att behöva kolla upp detta själv men fick nu se att det är ändå värre än man någonsin kunnat tro. Man kan inte bli annat än arg!

  1. Ja, jag tror att de flesta människor inte har en aning om hur det är. Många misstar oss för att vara sjukskrivna och placerar oss i samma fack (även politiker), och även om det satsas en del på dem så berör ju det inte oss på något som helst sätt. Det är bara att hoppas på att folk i allmänhet öppnar ögonen!

  • CaJofebruari 10, 2016 kl. 09:40
  • Svara

  Sååå sant!!

  1. Jag återkommer när jag får svar på mitt mail, jag tror jag ställde en hel del obehagliga frågor till dem 🙂

  • CaJofebruari 10, 2016 kl. 13:45
  • Svara

  Härligt På dom bara 🙂

  • Anonymfebruari 13, 2016 kl. 04:53
  • Svara

  Jasså? Har vi fått höjt? Det har jag då inte sett! Däremot sänkt med 85 kr då minskat prisbasbelopp slog till 1 januari 2016 och ujdå ökat bostadsillägg med då 25 kr! Eh! jaha 25 kr? Varför alltså inte 85 kr i takt med sjukersättningssänkningen? Nej för att jag har inkomstberäknad sjukersättning m bostadstillägg, inte garantipension. Så sänkningen blev plötsligt 105 kännbar kronor på en redan låg pension!

  Så höjt! Nä det är en utopi som bara existerar i Kalles, Stefan Löfven med bihangs fantasi. O han o rödgrön, men inte heller blått styre varken vill kan eller vill förstå vad vi menar. Vi är en stor men icke existerande grupp. Mao hypokondriska gnällspikar som får skylla oss själva att vi inte arbetar.

  Den verklighet vi beskriver kan inte överhuvudtaget i deras fallskärmsklubb ens finnas. Vi ljuger, fabulerar och simulerar.

  Dessutom! Var är det lagreglerat att sambo har försörjningsplikt?? Detta borde dras några varv i förvaltningsrätt också.

  1. Jag har frågat regeringen om hur de har tänkt sig kring det här, men inte fått svar. En annan människa med sjukersättning frågade mig före, och fick till svar att de minsann tänkte satsa en massa pengar på sjukskrivna människor och rehabilitering, som om det var ens relaterat till sjukpensionärernas situation.

   Har inte kollat upp lagtexten kring försörjningsplikten, men jag har för mig att det står i någon paragraf i avslag om bostadstillägg. Ska kolla när jag kommer hem efter helgen.

  • EvAGfebruari 14, 2016 kl. 02:28
  • Svara

  Sååå superunderbart skrivet…hade inte kunnat få till det så själv…även om jag håller med vartenda ord!!
  Det är så skamligt att överhuvudtaget behöva vända på pengar såpass att det räcker till mat o hygienartiklar o mediciner…. Tur att ja aldrig varit kläd snobb…o TUR att jag har så ont i kroppen o mår såpass psykiskt dåligt att jag lagt ned alla mina tidigare intressen såsom dans, skidåkning, kajakpaddling… Har ju inte ens råd att vara medlem nånstans längre o utan medlemskap blir allting ännu dyrare… Fika e ju kul…med kompisar…men de vill ju till att de kommer till mig isf..o köper med fikabröd o åker tre mil…en väg…ut på landet…för sär bor vi…o vi bor billigt…men vi har lite djur…ändå billiga i drift o de e dom som får mig att gå ur sängen…annars hade jag nog legat kvar o varit död nu…för roligare än så blir de ju inte…men att få en stund med djuren varje dag ger ju lite plåster på såren o man får lite kärlek o känner sig behövd….för det gör man ju ingen annan stans längre…
  Tack igen för fin o slående text…delar den på min fb sida.. Hoppas MÅNGA läser…brukar ha rätt gott om läsare…periodvis…Kramenom ?

  1. Tack Eva! Oavsett hur mycket man vänder på slantarna räcker de helt enkelt inte, knappt ens om man har en sambo som hjälper till att betala. Håller med om att djur gör en enorm skillnad, men det är ändå en kostnad med mat och försäkring som inte alls går för många människor. Tyvärr. Tack för delningen och hopp om en bättre framtid!

  • Ericafebruari 15, 2016 kl. 00:18
  • Svara

  Sonen 23 år sitter i samma båt.. han har turen att på 6000 plus 1900 från handikapp ersättningen. Vi sökte bostadbidrag. Men de fick han inte utan han skulle söka bostadstillägg. Hans boende kostnad är ca 4000 i månaden. Han fick avslag…
  Vi skapar ett fattisverige.. och sjuka och handikappade är inget värda… kram

  1. Usch, ja. Det finns nog inte någon som har jobbat heltid och sedan hux flux blivit sjukpensionär med tanke på att det är en lång och krånglig process (och man dessutom verkligen är SJUK), så de där höga ersättningarna man KAN få existerar inte i verkligheten. Kram!

  • Pillanfebruari 17, 2016 kl. 00:55
  • Svara

  Så bra skrivet.det är inte lätt att klara sig på den sjukersättning man får.jag hoppas verkligen att alla med sjukersättning kommer att få det bättre ekonomiskt.vi har ju inte valt att vara sjuka och inte kan jobba.det är förfärligt hur vi sjuka blir behandlade.så bra skrivet.vi alla borde kämpa för våran rätt till ett bättre liv.vi har nog med våra svårigheter och så ska vi orka att oroa oss för ekonomin också.det är inte lätt att orka kämpa heller.vi är också människor med lika värden men haft oturen att bli sjuka.hjälp oss alla.

  1. Tack! Ja, inte känns det som att vi är lika mycket värda som någon annan, oavsett hur mycket pengar de kostar samhället! Hoppas på ändring.

  • CaJofebruari 17, 2016 kl. 06:11
  • Svara

  Jaha måste bara tycka att den sittande regeringen inte är mkt för oss utsatta då jag nu skrivit ett mail tillbaks på det svar Ni vet jag fick tidigare och skrev då också där att jag vill att dom tittar och läser denna bloggs inlägg ang detta innan dom svarar och då på ngt heeelt annat än jag skrivit och frågat om och att jag vill ha svar från Löfven själv om detta verkligen var vad han menade med sitt regerande för jag trodde då i mitt enfald att han som jobbat på golvet skulle vara bra för oss sjuka och utsatta men tydligen inte! Jag har då inte fått svar på detta sista mail trots en v gånget nu SÅ DÅLIGT!!

  1. Jag har inte heller fått svar, det blev nog för obekvämt för dem! 🙂

    • CaJofebruari 17, 2016 kl. 10:47
    • Svara

    Ja troligen blev det för obekvämt ja hmm jäkla politiker gör alltid som det passar DOM grrrrr!!

   1. Lustigt att de var så snabba med att svara på ditt första mail, men när man påpekade att de svarade på en helt annan fråga om en helt annan grupp i samhället så blev det knäpptyst…

     • CaJofebruari 17, 2016 kl. 12:21
     • Svara

     Preeecis hmm!

  • CaJofebruari 17, 2016 kl. 10:48
  • Svara

  Det får kanske bli Media snart eller vad säger Ni gott folk!!!??

  • Maritha Bergman Okoyefebruari 17, 2016 kl. 16:45
  • Svara

  Det system som vi har är nog det sjukaste någonsin. Och vi ska prata om att det är en så fantastisk välfärd vi har… ???? Vart då undrar jag, om den inte kan omfatta alla i vårt samhälle. Vi tar in asylsökanden som får bra asylboenden och pengar så att de ska kunna klara sig här och då får vi förmodligen räkna med att alla dessa kommer att förbli arbetslösa i många år medans de fortfarande får försörjning av våra skattepengar. MEN när det kommer till vår egen befolkning, så gäller inte längre någon välfärd, trots att de som du har bidragit med ditt arbete så länge du har kunnat. Jag blir så ur- fö….ad över hur ruttet vår så kallade välfärd INTE fungerar och det trots att du som så många andra musiker, artister av olika slag har fått dessa som bestämmer över vår välfärd dessutom kan ha åtnjutit det ni bjudit även dessa på. Sorgligt är ett riktigt snällt ord som jag egentligen skulle vilja skriva något mycket värre än men jag tror att du ändå förstår hur vi är så många som tycker så illa om hur ni blir behandlade.

  1. Ja, tack snälla för stödet! Jag tror inte de flesta ens vet att det är så här, de ser bara den högsta summan en människa potentiellt kan få – men eftersom man har varit sjuk länge när man får sjukersättning har man oftast redan ingen, eller en mycket låg inkomst.

  • Andersfebruari 20, 2016 kl. 17:38
  • Svara

  när jag blev skadad i ryggen 2005 så förhalade FK allt, jag hade 7 läkare varav en överläkare på smärtkliniken i Lund ändå drog de ut på tiden, Arbetsförmedlingen sa tydligt att de inte kunde ge mej ett arbete och läkarna sa att jag aldrig mer kunde jobba mer och det tog psykiskt på mej, jag fick reda på att jag skulle få ut 5000 kr i månaden, på grund av att afa inte ville godkänna det som arbetsskada men då hjälpte en av de som jobbade på FK mej så att K godkände det som arbetsskada och det tvingade afa till agera för jag hade aldrig klarat mej på 5000 kr. vi måste bomba våra politiker vad som händer med de sjuka, fler måste göra sej hörda

  1. Ja, det är sjukt att de har tänkt att vi ska överleva på detta. Det går inte, det är så långt under existensminimum och så ovärdigt att tvingas ta lån för att köpa hjälpmedel och medicin. Alla måste låta sin omgivning veta att det är så här vi har det!

  • Pirjo Sfebruari 21, 2016 kl. 14:32
  • Svara

  Jag är arbetsgivare och måste kunna en hel del om regler och lagar men erkänner att jag hade ingen aning om att sjukersättning för långtidssjuka kunde vara så låg!

  Jag och våra anställda har genom åren betalat väldigt mycket skatt och arbetsgivaravgifter. Men jag börjar undra mer och mer vart alla dessa pengar tar vägen när det satsas mindre och mindre på skola, sjukvård, pensioner, vår säkerhet och på den delen av Sveriges befolkning som har det sämst. Det enda det pratas om och satsas på är flyktingar (varav största delen är sk. ekonomiska flyktingar) vilka tyvärr kommer att belasta samhället ekonomiskt under väldigt många år framöver.

  Du skrev tidigare att du funderar på att gå ut på gatorna och börja tigga! Varför inte?! Eftersom EU-migranter har fått så mycket uppmärksamhet från media och politiker så borde du få ännu mer! De är också en minoritetsgrupp men har inte gett Sverige någonting, ändå protesterar de och kräver en massa.

  Det är ytterst viktigt att informera mer om er situation för att få allmänheten på er sida, då brukar även politiker vakna. Alla medel är tillåtna. Fortsätt skriva och informera!

  1. Tack! Alltid när det skrivs något så är det de högsta möjliga ersättningsnivåerna som diskuteras, men eftersom man varit sjuk i många år, kanske gått ner i arbetstid eller försökt omskola sig innan man ens har en chans att få sjukersättning, så blir den oerhört låg. Jag får 7600:-, och jag har jobbat så mycket jag bara kan i hela mitt vuxna liv.

   Sjukpenning är oftast högre, men tidsbegränsat eftersom det räknas med att man kommer tillbaka i arbete. Vi andra, vi kan inte göra något mer än att hoppas att folk får upp ögonen och hoppas att vi har vänner som kan betala för oss. Tack för dina ord!

  • Håkanfebruari 22, 2016 kl. 04:07
  • Svara

  Själv verkar jag bli blåst på ersättning 14/12-22/12 2015, intyget dög inte, vet fler där det är samma visa.
  Rena svineriet, sparka på folk som redan ligger ner… fy fasen

  1. De skyller alltid på att intyget inte duger, men i själva verket beror det ofta på vem som läser det.

   En gång ansökte jag om sjukpenning i samband med att jag skulle operera ryggen. Jag låg på sjukhus i en vecka och såret tog tre månader att läka, och fick till svar att jag ju bara hade kontorsarbete och därför kunde arbeta – även veckan på sjukhus och dagen jag var sövd…

  • Linusmaj 3, 2016 kl. 12:52
  • Svara

  Mycket bra skrivet.
  I höstas ringde jag upp en handläggare på försäkringskassan som pratade mycket dålig svenska, en från ett arabland, han blev arg på mig, det gick inte att prata med människan, så jag sa hej då och la på luren.
  Jag har stadigvarande sjukersättning.
  Skulle fråga lite om sjukersättningen och deras krångliga regler.

  1. Det är hopplöst! Har också varit med om att personen jag försöker prata med inte kan svenska eller inte kan svara på frågor, det är märkligt.

  • Annamaj 27, 2016 kl. 22:43
  • Svara

  Bra Skrivet! Själv nekad sjukpenning trots flera diskbråck o spinal stenos med nerv i kläm.
  2 läkarintyg från både husläkare o ortoped. Intyg från sjukgymnast mr mm mm. De skiter de i och hävdar att de följer regelverket. Varför kan då vissa få godkänt och vissa får avslag. Går vi inte under samma regelverk? Jag har insett att de hjälper inte vem vi röstar på. Vad Jag tror är vår enda chans för att få rätt på detta vansinniga maktmissbruk är att återinföra tjänstemannaansvaret. Håller ni med så skriv gärna under (kan vara anonym) efter ni skrivet under får ni ett mail att bekräfta er underskrift
  Ni får gärna dela vidare https://www.skrivunder.com/aterinfor_tjanstemannaansvaret_enligt_finsk_modell

  1. Jag håller med! Det är inte rimligt att folk som klantat sig och förstör folks liv ska gå fria – och få betalt för sitt jobb.

    • Annajuni 1, 2016 kl. 14:25
    • Svara

    Tack. Hur ska vi få igenom rättvisan? Jag har mailat flera gånger till regeringen men inte ens ett svar får man. De klappar sig på axeln o säger vi har tagit bort stupstocken. Hurra. Men vad händer med 180 dagars regeln? Efter stupstocken så har de flesta fått nekad sjukpenning eller fått godkänt pga att SGI är noll. Hoppas det blir en ändring

  • Mikael Lindsäthmaj 27, 2016 kl. 23:27
  • Svara

  Ja du klara…
  Kunde ha skrivit detta själv, men du hann före mig. Har skrivit något liknade en gång på våran sida på fb, för oss som har wegners remolatus polyangit…
  Men nu delade jag din text på fb.
  Tycker fler kan få ta del av hur vi har det. Funderar på att skriva till Malou von sivers på Tv4 efter tio. För hon tar ju upp allt som är viktigt och sånt som behöver komma fram/ut…

  Har legat inne på sjukan till o från i flera veckor nu för sjukdommen gav sig på hjärtat. Men nu är de bra. Eller så bra det går iallafall…Ska söka i lite fonder i Juli i hop om hjälp till lite hjälpmedel i hemmet. Samt en semester från mitt fängelse här hemma…
  Tänkte adda dig på Facebook om jag får så ska jag börja skriva ner lite goda recept till dig. Som du sen kan överraska familjen med. Eller gubben iallafall…?
  Hoppas ni får en trevlig helg med mycket sol…
  /Micke…

  1. Hej Micke! Bra idé med Malou. Och ja, gärna, det skulle jag vara tacksam för! Du hittar mig som Klara Schmidtz där, det är nog bara jag som heter så. Trevlig helg till dig också!

  • A Jjuni 1, 2016 kl. 14:34
  • Svara

  Många gånger har jag själv tyckt att man kunde betalt för ett skott och lånat en pistol av myndigheterna…
  Har genom så många förbannade år fått mitt liv sönderslaget av ett företag som skiter i vilket och dem straffas inte men däremot jag.
  Alla skador jag har fått är ”anmälda” men inte godkända!
  Är totalt arbetsoförmögen då jag hr så pass mycket värk att det inte finns många alternativ kvar!
  Vad i helskotta har vi då FK till för nytta ?
  Sitter man bara på arslet där ?
  Tvivlar på att jag orkar gå vidare, så mycket enklare att bara avsluta skiten en gång för alla.

  Antingen orkar jag eller så slutar jag, bryr mig inte längre ändå !

  Sverige har blivit så ruttet att man verkligen undrar om det är det här landet man föddes i från första början !

  1. Vi kommer hamna på gatan förr eller senare, det känns som ett faktum och inte en utopi. Det är för jävligt att en hel samhällsgrupp ska tänka att det är bättre att dö än att leva som man gör!

  • Kjuni 14, 2016 kl. 10:22
  • Svara

  Så bra skrivet! Skickat till Löfwen? Media? Socialförvaltningen? Heja Klara 🙂

  1. Tack! Till regeringen ja, för flera månader sedan, men de svarade aldrig!

  • Miajuni 14, 2016 kl. 10:52
  • Svara

  Tack, du gjorde min dag. Det är så svårt för vanliga att förstå hur svårt det är att inte ha som dem eller funka som dem. Kändes så skönt att få läsa om någon som har lika situation.

  Önska det fanns hjälp istället för att bli skuldbelagd hela tiden. Man är inte hemma för att det är kul. Inte för att jag är sjuk kroppslig men jag är folkskygg och deprimerad. Varit hela livet och att försöka anpassa sig på egen hand till samhället är ett helvete. Bara tanken på att behöva gå ut får mig att vilja kräkas och när jag väl måste så är tårarna inte långt borta, ibland gråter jag tom på bussen och självhatet inte långt borta. Varför kan jag inte vara som dem?Men det går ju inte direkt att diskutera med ångesten. Vi har kommunikations problem kan man säga. Tänk om folk kunde sträcka ut en hand istället.

  Skulle vilja bli svetsare eller lastbilschaufför och alla säger men det är bara att plugga. Hur då när hela ens kropp vänder sig emot en och gör en sjuk så fort man är ut bland andra? Äter tramadol för att stå ut med smärtorna i magen när jag måste vara bland andra. Ibland klarar jag mig utan men just skammen över att vara arbetslös är så hemsk. Oj nu babblar jag på igen. Förlåt! Behövde bara spy ur mig.

  1. Usch, så hemskt! Jag tror att många som jobbar och bara är lediga när de har semester tror att man har gott om tid att göra vad man vill, men det kunde ju inte vara mer fel. Det är ett heltidsjobb att vara sjuk – dessutom mår man ju kasst också! Spy ur dig allt du vill – ingen ska behöva be om ursäkt för eller rättfärdiga för sitt klagande när man har det så illa.

  • Mariejuni 14, 2016 kl. 11:28
  • Svara

  Är sjukt system.
  Mig skulle de utförsäkra 14 dagar innan jag skulle stamcellstransplanteras som var enda utvägen för mig istället för att dö i min sjukdom…

  1. Ja, sjukpenning är visserligen en annan fråga men det är helt galet! Jag fick ingen sjukpenning en av gångerna när jag opererade ryggen och var sjukskriven i fyra månader (innan jag fick sjukersättning), inte ens för den tid jag låg på sjukhuset eller var sövd. De tar ingen som helst hänsyn till om man har cancer, det verkar vara detsamma som om man har brutit ett ben eller fått en whiplashskada. Men det är väl billigare om folk dör…

  • Eva Janssonjuni 14, 2016 kl. 13:18
  • Svara

  Jag tillhör oxå denna kategori som uppbär sjukersättning.
  En jättebra beskrivning på hur verkligheten är för oss.
  Det måste bli ett slut på denna förnedring som vi utsätts för.
  Inte sagt att jag måste bli rik, men åtminstone ha ett drägligt liv.
  Jag hjälper dig mer än gärna o skrika. Nu måste vi ut ur stugorna. Inte sitta hemma längre.
  Vi måste visa vårt missnöje högljutt o bombadera politikerna med vårt missnöje.
  Rebloggar detta.

  1. Tack Eva! Ja, folk måste få veta vilket (ursäkta språket) jäkla skitliv det innebär att behöva gå på sjukersättning som inte ens räcker till att betala hyran med.

  • Cakerajjuni 15, 2016 kl. 04:09
  • Svara

  Jätte bra skrivet, o sen har jag 2 tonårs söner som allt ska räcka till, så det är inte bara att man är sjuk, och mår dåligt som bara den utan att ekonomin gör att man blir sämre ändå, aldrig kommer man på fötter.

  1. Ja- det drabbar alla i familjen!

  • Andersjuni 15, 2016 kl. 15:40
  • Svara

  jag är en av dem som fick ut efter skatt 5000 kr, AFA godkände inte det som arbetsskada och varför jag bara ut 5000 kr är att det tog så lång tid för försäkringskassan. så jag förstår hur andra har det.

  1. Hemskt. Undrar om de har tänkt att man ska bo på gatan.

  • Johannajuni 16, 2016 kl. 08:15
  • Svara

  Att gå på ett välbehövligt tandläkarbesök är helt uteslutet! Finns inte en mattematik möjlighet att få ihop pengar till det! ?

  1. Ja. För mig tog det 12 år från det att jag borde ha gått till tandläkaren, tills jag faktiskt gjorde det. 🙁

  • Ebbajuni 16, 2016 kl. 12:11
  • Svara

  Håller med dig till fullo och kan du då tänka dig hur situationen är för en ensamstående som inte har någon sambo som kan bidra med hyra mm? Är så trött på denna situationen, helt utförsäkrad sedan 2008 och kan inte spendera en enda krona på tandläkare, frisör, kläder, resor och får inte en krona av socialen eftersom jag bor i ett torp. Jag äger inte torpet det är lån på det och kostar mig ca 3.500 kr i månaden om jag säljer det får banken alla pengar och jag måste hyra en ännu dyrare bostad. En lägenhet på 2 rum och kök kostar allt mellan 5500 till 8000 kr i min kommun. Ändå är detta enda alternativet för att få bostadsbidrag mm. Sjukt samhälle är bara förnamnet =(

  1. Ja, hade jag varit ensamstående hade jag inte haft råd med bostad även om jag hade högsta bostadsbidraget/ersättningen. Vården och medicinerna är så dyra, så det går inte – bidraget räcker ju knappt till mat och boende som det är nu ändå! Sjukt, sjukt.

  • Mariejuni 16, 2016 kl. 13:26
  • Svara

  Jag upplever att man ”rensar ut” gamla/unga, sjuka, funktionsnedsatta, fattiga personer ur samhället – man har skygglappar på sig, finns inte hemlösa i Sverige osv.

  Man lever inte i verkligheten och att detta land skall vara ett välfärdsland, gratis sjukvård etc. är ju bara en myt och rent ljug…det kostar ju upp till högkostnadsskyddet, inte alla som ens har råd med det liksom eller får ihop det i tid, för man har inte råd att gå till doktorn, sjukgymnastiken, tandläkaren, arbetsterapin osv.

  Och alla barn som hamnar i kläm…skrämmande!

  Orkar inte gå in på min egna situation, för jag orkar knappt med att leva och bo längre och är då ensamstående mor och extremt besviken på samhället – myndigheter, kommuner och fkassan!

  1. Ja, och högkostnadsskyddet ombesörjer ju inte för alla sorters mediciner eller all sorts vård eller behandling heller, här rusar det iväg uppåt 4-5000 kronor per månad när jag är riktigt dålig. Det verkar vara viktigare att resten av världen har det bra, än att vi har det. Det är ett som är säkert.

    • Mariejuni 17, 2016 kl. 06:07
    • Svara

    Exakt…sen är det egenavgift på flertalet hjälpmedel! Och som ung – barn (ungen min) så finns det inte pengar till allt, då alla bidrag utom vårdbidraget försvann vid 16 års ålder och man inte får söka förrän 19 år från Fkassan och då försvinner även vårdbidraget trots att förälrar/förälderns merkostnader och mertid kvarstår, barnet är ju inte botat bara för det fyllt 19 år, barnet har fortfarande samma behov som innan…och den dagliga verksamheten/sysselsättningen med 8 kr i tim och endast med 4 tim per vecka (flitpeng) och inte 19 år så man kan söka aktivitetsersättning ännu från Fkassan och ingen hjälp från socialen, föräldrar/förälder skall försörja eller finns det invalidpengar från försäkringsbolag (barn) så skall det räknas med…trots att försäkringsbolaget säger nej, dom skall inte vara till uppehälle eller hyra! Det räcker ju inte till mat ens…då kan vi snacka om att hamna mellan stolarna och även påverkan på livet, att inte ens har råd med en glass själv…*suck*

    Inte konstigt man tappar orken att leva och bo då man uppenbart behöver vara gode frisk för att ens mäkta med att vara sjuk…ovasett om det är genetisk eller inte.

    Då man inte får göra nått annat än kämpa och bråka för sina egna och sitt barns rättighetet!

    Vi har EDS, POTS, FIBROMYALGI, ASPERGERS SYNDROM, ADD, GAD med mera…

     • Mariejuni 17, 2016 kl. 07:11
     • Svara

     Det finns en facebook grupp – säker flera…
     https://www.facebook.com/groups/1688154534730506/1737534226459203/?notif_t=like&notif_id=1466078460821779

     Annars tycker jag att man kan göra en grupp för denna kamp/sakfråga och ett evenemang, man kan ha en tyst manifestation eller demonstrera…i varje stad i landet ett visst datum…Man behöver bli synliga och höras – man kan skriva ihop ett standard mejl som man delar i gruppen…alla kan mejla/kopiera både sina politiker i sin kommun och även riksdagen…man kan göra en namninsamling och man kan ha några få som mäktar med som har talets gåva att vara ansikten utåt och vända sig till sociala medier, tidningar, radio och TV,,,

     Nått behövs göras…man kan kolla med FN för detta är ju både mänskliga rättigheter och även funktionshindrades mänskliga rättigheter och inte tala om alla barn som lever i fattigdom och utanförskap p.g.a. att vi föräldrar är fattiga, sjuka, funktionshindrade osv. (barnkonventionen)

     Nått du skulle kunna tänka dig Arga Klara?

      • Mariejuni 17, 2016 kl. 07:20

      Redan 2014 skrevs detta…och ingen förändring har skett…
      https://www.dagensarena.se/opinion/debattorer-lag-sjukerattning-skapar-ny-underklass/

      • Klarajuni 17, 2016 kl. 09:14
       Författare

      Intressant. Snacka om att vara låg prio!

      • Klarajuni 17, 2016 kl. 09:13
       Författare

      Jag var med i gruppen ett par dagar men lämnade lika fort eftersom så många bara beklagade sig över sin egen situation i stället för att tala om eller inspirera andra med vad de hade gjort för att informera andra (med de exempel du själv skrev) eller hitta på initiativ, det blev nästan en tävling i tyck-synd-om-mig. Och sånt tål jag inte. 🙂 Jag har skrivit debattartiklar i Expressen ett par gånger och flikat in det här, men de har inte fått någon större uppmärksamhet – men sjukersättning var dock inte huvudämnet jag blev tillfrågad att skriva om.

      Det här är något vi alla måste prata om. Många gånger vet släkt och vänner inte ens hur illa det är, och jag tror det är där alla måste börja. För ingen av oss kan få till en förändring på egen hand, men vi alla måste informera och ifrågasätta.

    1. Jag tror att vi hade varit så mycket friskare om vi hade råd att bo vettigt och få vård och medicin. Att komma ut och göra något roligt, om än bara äta en glass, är något man kan leva på i evigheter för det är så jävla ovanligt och lyxigt.

      • Mariejuni 18, 2016 kl. 16:24

      Håller med…men kan man inte starta nått via facebook – evenemang, grupp, sida, om man går ihop några stycken…just kring denna nya grupp av fattiga som uppkommit – dom med sjukersättning och inte för att man skall ”gnälla av sig” utan för att man skall agera, namninsamling, uppvakta politiker osv.

      • Klarajuni 18, 2016 kl. 16:50
       Författare

      Jo, frågan är om någon orkar moderera bort allt gnäll, jag tror inte att jag har energi till att vara någon drivande kraft med en sån grupp. Jag kan vara med, men mitt största fokus är att nå ut till folk härifrån.

  • Carina Jonssonjuni 17, 2016 kl. 10:29
  • Svara

  Ja och när man skriver till nuvarande minister och ifrågasätter och får dumma svar tillbaks av ngn sekreterare och kräver få svar från minister och dom då slutar svara så förstår man hur lågt prio det är på allt som heter pension och sjuka:( Känns som att stå i lös koskit och inte ta sig därifrån utan att sjunka ner i skiten:(

  1. Jag har också skrivit. De brydde sig inte ens om att svara, men det var väl för jobbiga frågor… Klart och tydligt är att regeringen inte bryr sig ett skit. ”Pensionärerna ska få det bättre”. Vi då?!

  • Elisabetjuni 17, 2016 kl. 10:37
  • Svara

  Så bra skrivet och jag håller med! Har själv lägsta sjukersättningen och bostadstillägg. Min sambo är i fas3 och får ungefär lika mycket som mig varje månad. En kamp, helt klart!

  1. Tack! Att det ska vara en sån oerhörd kamp är inte rättvist – vi har inte valt att vara sjuka! Inte bara har vi det dåligt ekonomiskt, vi är ju för sjutton sjuka!

  • Carinajuni 17, 2016 kl. 11:51
  • Svara

  Ja tydligen är det mkt obekvämt och besvärligt men det är man ju van vid att vara då man på 10 år hade 6 handläggare ex på FKassan, varje jul kom ett kort om ny handläggare så ja problem har dom, den ena klarade väl inte av det så nästa skulle försöka och ett av åren omorginasation och gav sparken till den bästa jag haft givetvis och en som försökte sig på att undanhålla dokument inför ansökan om förtidspension men se den gunben gick inte för jag hade själv sparat bevisen hmm!! Men fick trots allt kämpa för det då lägsta instans och FKassan ansåg mig vara för ung men se det gick inte hem i kammarrätten så sjukpension blev det vilket FKassan tyckte det eller ej! Men det är ju fasen att det ska behöva vara så…. Ett av de stora problemen jag tycker finns är att en enda chefsläkare på FK ska kunna sitta och bedömma/ dömma folks intyg utan att ens träffat personen ifråga detta är heeeeelt oacceptabelt!

  1. Ja, och deras läkare har inte alltid kunskap om ovanliga eller sällsynta saker, och tar inte hänsyn till hur sjukdomar kan påverka människor helt annorlunda. Vid en av mina diskbråcksoperationer tyckte deras läkare att jag kunde arbeta som vanligt (till och med när jag låg på sjukhuset och var sövd!), trots att jag inte kunde gå eftersom det var akut. En kollega till mig fick ett icke akut diskbråck och blev helt sjukskriven i ett halvår, hon behövde inte någon operation. Visserligen inte sjukersättning, men samma vridna bedömning. Allt är så jävla mycket upp till humöret på den som bedömer, just den dagen.

  • Morgan SE Larssonjuni 17, 2016 kl. 13:19
  • Svara

  Bra det är viktigt att visa alla hur utsatt man blir efter en längre sjukskrivning, ett personligt ombud som håller i alla vårdkontakter borde finns. Lika självklart som tolk till alla som behöver, tex smärta och utmattning gör det ofta övermäktigt att ta sig vidare på egen hand. Politiker har sopat hela denna grupp åt sidan och varför ska pension grundas på sjukinkomst?

  Vi behöver en öppen debatt då andra svaga grupper gått förbi de som inte orkar eller kan föra sin talan eller är det bortrationaliserat i dagens Humanitära Stormakt?

  1. Helt klart bortrationaliserat. Det är viktigare att alla andra har det bra än att vi har råd att bo och äta. När politiker säger något om pensionärer kan man bara säker på att det inte gäller sjukpensionärer – en ännu svagare grupp än pensionärer. Och när någon nämner hur bra välfärd vi har eller hur de påstår sig värna om de svaga vill jag kräkas lite.

  • Carina Jonssonjuni 17, 2016 kl. 14:11
  • Svara

  Ja inte är det varken rättvist eller normal bedömning att bedöma ngn annan arbetskamrats arbete genom att fastslå vad som ska hända då ngn kunnig ändå redan bedömt detta suck!

  1. Ja, suck var ordet!

  • Hannejuni 19, 2016 kl. 09:00
  • Svara

  Underbart att du skriver om detta problem.

  Sitter i exakt den situationen, och blev så överraskad av hur det var och såg ut i samhället, ett samhälle där jag betalar skatt på allt och ibland dubbel skatt.
  Som låter sjuka och gamla hamna i den här situationen inget värde överhuvudtaget.
  Jag har nog varit den som knappt haft en sjukdag innan jag verkligen blev sjuk, ställde alltid upp på arbetsgivaren, och gjorde oftast mer än vad jag behövde.
  Var det värt att slita ut sig och bli så sjuk. Neeeeeeeeej. Vem tackar mig.å? Absolut ingen.
  Så bra skrivet.
  Hanne

  1. Tack. Nej, det verkar mest som om politikerna tänker ignorera oss till vi dör, det blir väl billigare. Undrar varför en ersättning med existensminimum inte gäller för oss.

  • Lars Mattssonjuni 19, 2016 kl. 11:10
  • Svara

  Ja det är inte lätt och jag kan hålla med dig i mycket dock inte allt.
  Precis som du fick jag avslag första gången jag sökte handikappersättning.
  Andra gången jag sökte fick jag vissa kostnader som jag fick avslag på första gången godkända och andra kostnader som jag fick godkända första gången fick jag avslag på andra gången.
  Men slutresultatet av den andra ansökan blev ett beviljande.
  Men jag upplevde en ren förnedring från FK vid min första ansökan.
  Där FK ansåg att jag inte hade något hjälpbehov eftersom jag blivit beviljad tekniska hjälpmedel och boendeanpassning.
  Däremot så innebar sjukersättningen en rejälförbättring av min ekonomiska situation.
  Från att gå från aktivitetsersättning och då jag levde under existensminimum.
  Eftersom jag då inte var berättigad till bostadstillägg o inte heller till socialbidrag eftersom mina läkemedel som inte går under högkostnadsskyddet inte är socialbidragsberätigade.
  Min sjukersättning blev betydligt högre en aktivitetsersättningen jag hade plus att jag nu även fick bostadstillägg.
  Med sjukersättning och bostadstillägg har jag idag 16500kr i månaden plus handikappsersättningen.
  Så bra ekonomiskt har jag inte haft på flera år.
  Lasse

  1. Oj, det var mycket, vad bra att du fick det så! Min sjukersättning blev lägre än aktivitetsersättningen, och bostadstillägg får jag inte eftersom de anser att min sambo ska betala. Det är ett helvridet system!

  • Lars Mattssonjuni 19, 2016 kl. 12:30
  • Svara

  FK är den myndighet i Sverige som fungerar allra sämst och är under all kritik.
  Den ena handläggaren vet inte vad den andra handläggaren sysslar med och ingen begriper vad den andra säger.
  Det är som en stor hönsgård där alla kacklar högljutt men det är ingen som lyssnar eller begriper vad den andra säger.
  Tidigare under åren så hade jag aldrig några problem med FK.
  Men så en dag fick jag en diagnos med ett Neuropsykriatiskt funktionshinder och då blev jag plötsligt idiotförklarad av FK.
  Sedan har jag fått ytterligare 8 diagnoser.
  Har man då även en diagnos som man är ensam om i Sverige ja då existerar man inte.
  Att ha flera diagnoser ställer till det för då stämmer man inte med FK normer utan man blir hänvisad till handläggare till handläggare och alla säger att det ligger inte på deras bord.
  Jag har åtskilliga gånger fått överklaga o gå vidare till förvaltningsrätten för att få rätt.
  Då min läkare vill ha ett möte med min handläggare för sjukersättning på FK fick min läkare till svar att det gick inte för jag hade ingen handläggare.
  När jag själv ringde upp och som vanligt blev hänvisad till den ena efter den andra handläggaren runt om i Sverige utan något resultat.
  För jag kunde inte få någon personlig handläggare som kunde medverka på mötet eftersom jag inte var sjukskriven enligt deras datasystem.
  Jag bad då att bli kopplad till den generösa handläggaren som betalat ut min sjukpenning under två år.
  Fick då till svar jävla idiot o så bad handläggaren mig att fara åt helvete.
  Min Boendestödjare och socialsekreterare som satt med och hörde hela samtalet genom högtalaretelefonen trodde inte det var sant.
  Efter det ringde jag en bekant på regeringskansliet och bad om telefonnumret till förre generaldirektören på FK.
  Efter samtalet med generaldirektören som kunde konstatera att jag varit sjukskriven i 2 år.
  Dagen därpå ringde det en handläggare på FK o förklarade att hon var min personliga handläggare och skulle närvara på mötet med min läkare.
  Efter detta blev jag kontaktad av FK ledningsgrupp som bad om ursäkt för det inträffade.
  Jag tror att kontakten med inkompetent personal på FK har tagit mer kraft. energi och försämrat min hälsa avsevärt för ingen orkar i längden med detta.
  Varken vi klienter eller FK personal.
  Som en politiker sa till mig Gud är stor men försäkringskassan är större.

  1. Herrejävlar, ursäkta språket. Jag har haft liknande erfarenheter, men inte sådär illa. Jag fick träffa en handläggare för första gången när jag hade varit sjuk i över ett decennium och de tog kontakt med mig efter något jag skrivit här på bloggen – inte för att jag själv hade tjatat för att få träffa någon i alla år. Nä, det kan inte bli mycket sämre än att behöva ha med FK att göra om man är sjuk.

  • Mariejuni 26, 2016 kl. 07:39
  • Svara

  Kanske vore nått?
  https://www.skrivunder.com/aterinfor_tjanstemannaansvaret_enligt_finsk_modell

  1. Den cirkulerade för ett tag sedan, redan skrivit på. Bra grej!

    • Mariejuni 26, 2016 kl. 11:01
    • Svara

    Undra hur det gått med den namninsamlingen…hittar ingen mer info kring det hela…sett att vissa partier lämnat in motioner om det tidigare men hur är det idag?

    1. Har inte hört något heller, det verkar vara ett vanligt fenomen med alla namninsamlingar online – det går aldrig att hitta någon info eller få veta vad som hände sen. Har ingen aning. 🙁

  • Mariejuni 26, 2016 kl. 10:58
  • Svara

  https://www.vansterpartiet.se/?post_type=politikfordjupning&p=3211

  Vad tycker du om detta Arga Klara – deras fördjupning och längst ner även en del motioner.

  1. Höja från 64% till 67% skulle innebära en skillnad på några kronor för de som har de högre ersättningsnivåerna. Har man garantiersättning eller strax däröver så är det ingen skillnad alls. Jag har inte läst alla motioner men min första reaktion är att det är ett hån.

   Möjligtvis ett försök till att få lite sympatiröster om man inte förstår att för de flesta, och för de som har det sämst, är det ingen höjning. Bostadsbidrag får man inte om man har en sambo som har lön, om än låg.

   Det som krävs är en fördubbling av garantinivån för att man ska ha en rimlig chans att både betala för sitt boende, sin vård, sina mediciner, sin mat och sina vanliga räkningar själv. Man kommer ändå inte ha en jäkla chans att hitta på något roligt, ordna ett kalas eller spara till en semester, men man har råd att överleva.

  • Lenajuli 1, 2016 kl. 11:27
  • Svara

  Undrar hur många vi är i Sverige som har sjukersättning? Dags för nån slags aktion i form av underskrifter som skickas till regeringen eller liknande? Nånting måste ju göras. Vad är det bästa för att skapa uppmärksamhet och konkreta förändringar?

  1. För det första tror jag att alla som har sjukersättning måste berätta för familj, släkt och vänner precis hur det är, för jag tror att många inte vågar tala om hur illa ställt man har det. Det måste vara det första steget, för många människor tror att vi har det lika bra som de med sjukpenning, arbetslösa eller pensionärer. Det har vi inte – dessutom är vi sjuka. Det är upp till var och en av oss att göra det här, först när folk i allmänhet vet hur det faktiskt ligger till blir det lättare att få till en förändring. Och det är en enkel sak som alla kan göra. Man måste berätta.

  • peter hanssonjuli 1, 2016 kl. 13:45
  • Svara

  bra skrivet , men du verkar inte vara medveten om att alla med sjukersättning dessutom inte får något jobbskatteavdrag och därmed oxå får betala upp till 30 % mer i skatt , detta med en socialistisk regering ….. nu har jag berättat något oxå ,…..

  1. Hej och tack! Jodå, det är inget jag har skrivit om i inlägget, men visst är det så. Jobbskatteavdraget är ju just bara bara en skattereduktion på inkomst från arbete, och sjukersättning är inte inkomst från arbete.

  • Finländarejuli 1, 2016 kl. 13:53
  • Svara

  Det där var jättebra skrivning.
  Jag berättar hur de gjorde med mig, Min höger knä säj av sig, jag kunde inte ens gå ,inte komma upp ,jag satt rullstolen 2 månad.Det började 10.2.2015, och jag hade varit en kommuns äldreboende timanställning, jag hade papper för det ,och jag hade varit nästan 3 år på samma arbetsplats och samma situation, varje år fick ny papper. Jag hade klarat helt bra ,betalat allt som behövs
  ,det räckte till mig jättebra, men jag kunde inte gå med facket ,därför att jag var timanställning.
  Men när jag blev sjuk, 10.2.2015 , jag var 5 månad sjukledig, och jag fick inte ens en öre från FK, de sade till mig ,eller fick papper ,att jag kan inte få sjukersättning ,eftersom det finns inte såna arbetssort som att timanställda, de skrev att DET ÄR OLAGLIGT JOBB, hÄR I sVERIGE FINNS CA 300000 PERSON JUST NY SOM GÖR OLAGLIGA JOBB.Jag har tusen tals papper skickat dit och förvaltnigsrätten ,men jag har inte fått ingenting, jag lånade pengar frän vänner att kunde äta den tiden , eftersom jag nog behövde betala alla uppgiften, som hyra .el och alla andra viktig.jag hade dött utan mat om jag hade inte varit vänner som hjälper.Det kom också en papper från FK att jag hade kunnat söka jobb den tiden när jag var sjuk ,jobb att var man kan sitta, hahhaa de är inte kloka ,men såna jag fick allafall.15.7.2015 jag fick en deltid jobb som städerska ,jag var undersköterska, men fick inte gå tillbaka dit, jag gick och gjorde jobb med två krynkor ,att kunde göra något, Det här landet som Sverige är nu bara skit , ingenting annat, jag har några år till pension , det jag måste orka, men direkt efter den flyttar härifrån, vem fan bor denna landet mera, bara några galen person. Jag hatar detta landet eller vart det har kommit.. dom nästan död mig , men inte heller det de kunde göra, nu jag gör så mycket svart jobb ,som jag bara kan , eftersom det är priset var jag var med, Tackså jävla mycket för ingenting Sverige.

  1. Tack! Ja, det är sjukt. Man får inte hjälp när man behöver, man får fel information från Försäkringskassan och när de själva gör fel tar de inget ansvar. Håller med om att det är ett uselt land som det är nu, det är säkert bra om man är frisk och har en vettig inkomst, men som sjuk är man ingenting värd.

  • Jack McGuinnessjuli 1, 2016 kl. 15:38
  • Svara

  Arga Klara!

  Sluta aldrig att vara arg!

  1. Jag lovar! 🙂

  • Ulrikajuli 1, 2016 kl. 16:57
  • Svara

  Jag känner ingen som får ut så så mycket i sjukersättning.

  Ligger jag på sjukhus (vilket inte är ovanligt) har mitt landsting sätt gränsen för att få betala den mindre summan (som ska hjälpa de som har det sämst) till 1000kr mindre per år än jag får och jag har lägsta ersättningen. Det vill säga att du måste vara utan inkomst öht för att få betala mindre.

  1. Ja, många gånger låter man bli att åka in, särskilt när det är akut. Så fel det kan bli.

  • Ulrikajuli 1, 2016 kl. 16:59
  • Svara

  Jag känner ingen som får ut så så mycket i sjukersättning.

  Ligger jag på sjukhus (vilket inte är ovanligt) har mitt landsting sätt gränsen för att få betala den mindre summan (som ska hjälpa de som har det sämst) till 1000kr mindre per år än jag får och jag har lägsta ersättningen. Det vill säga att du måste vara utan inkomst öht för att få betala mindre.

  Handikappersättning/merkostnadsersättning är en bluff

  • Ulrikajuli 1, 2016 kl. 17:15
  • Svara

  Vad är det för .mening med Afa. Dl drar ju av de pengarna ändå, så summan blir ändå samma.

  1. Det där vet jag inte så mycket om faktiskt 🙁

   • A Jjuli 2, 2016 kl. 07:30
   • Svara

   Om man blir sjukskriven en längre tid så skall man få ut en del pengar för att man inte skall förlora för mycket.
   Har för mig att det skall gälla under den tiden man inte kan jobba och kan man inte jobba längre så teoretiskt sett så borde man få en summa varje månad…

   Bästa sättet är att gå in på deras sida, tänk på att dem som äger afa är stat och fack så lurendrejeri från dem är att vänta…
   Det man bör veta är att dem är kända för att betala ut för lite och att dem gör det medvetet.

  • Alfhild Renbrojuli 1, 2016 kl. 20:51
  • Svara

  Bra skrivet och lägger ut det skrivna på Facebook officiellt – Tack Klara

  1. Tack!

  • Antonjuli 2, 2016 kl. 05:21
  • Svara

  Så bra skrivet. Har själv ett dolt handikapp vilket gör det svårare att ”försvara” varför jag inte gör något om dagarna?! Men bara att få dagarna att gå, jag är hänvisad till en kommunal mötesplats för att inte förgås av leda. Sen att jag inte officiellt kan bo tillsammans med mannen som faktiskt accepterar att jag inte alltid orkar göra något när han arbetar. Men vi kämpar tillsammans trots allt och denna gång känner jag att min relation Skall hålla (relation nummer 1089 typ) allt beroende på mitt handikapp och det jag behöver hjälp med och det samhället som inte ser eller förstår att varje dag är en kamp.
  Men delar gärna!!! Så folk förstår att vi inte bara går hemma och ”belastar samhället! ”

  1. Ja, folk fattar ofta inte längre än vad ögonen kan se, jag har samma problem. Brukar svara när folk kommenterar (för det gör de ju) med att ”tumörer syns oftast inte, tycker du inte att man är sjuk om man har cancer?
   Tack, jag tror att alla måste informera sina nära och kära, och alla i närheten om hur vår situation ser ut, för folk i allmänhet vet inte hur uselt vi har det!

  • A Jjuli 2, 2016 kl. 07:25
  • Svara

  Summan man får ut borde vara beräknad på minst dem 3 sista åren från det arbete man hade innan man blev sjuk och arbetsoförmögen, inte från det att man blev sjukskriven…. Till och med att FK tar bort SGI är helt jävla förbannat orättvist, har man jobbat i många år så står man utan försäkring och står till deras nåder…

  Sverige måste vara det enda landet i väst som medvetet försämrar för sina innevånare på många sätt från den dagen man inte orkar mer !

  1. Ja. Har man sjukersättning på 75% så får man inte en spänn om man blir sjuk ”som vanligt”, eller hamnar på sjukhus eller nåt för de övriga 25%. Alla kan göra skillnad, sprid hur vi har det, tala om för alla nära och kära eller lokala tidningar exakt hur illa vi har det – folk i allmänhet fattar inte att vi har det så här!

  • Jane Melanderjuli 2, 2016 kl. 10:29
  • Svara

  Detta är en mycket bra grupp på Facegrupp med: https://www.facebook.com/groups/622903924524860/
  och även denna: https://www.facebook.com/groups/783017115051276/

  1. Jag var med i någon av dem en tid, men i stället för att skriva om vad de hade gjort för att tala om hur illa vi har det, eller inspirerat andra att göra likadant, prata med lokala tidningar etc, så var det som om folk tävlade i vem som hade det sämst. Jag har inget tålamod för tycka synd om-grejen och information om varför man har sjukersättning är egentligen oviktigt om man vill försöka få till en förändring. Jag antar att vissa vill ha någon slags gemenskap genom de där grupperna, men för mig personligen var de helt onödiga. Så länge de fyller en funktion för någon är de bra, men det kommer inte att göra någon skillnad.

  • Elisabeth Öhmanjuli 2, 2016 kl. 10:54
  • Svara

  Ja, du har så rätt. Jag är utförsäkrad och har varit det i några år. Hoppas på sjukbidrag. Delar ditt inlägg på Facebook.

  1. Tack för delningen!

  • astridjuli 2, 2016 kl. 11:34
  • Svara

  Arga Klara din artikel har stor spridning. Nu är den också i Norge som ett varnande exempel över den svenska högerpolitiken. Men nu behöver den svenska socialdemokratin göra något åt detta. Det är väldigt tyst bland herrar och damer i höjden. Förvisso är stoppgränsen borttagen men sedan..? Här behövs en radikal omvandling och inga halvfärdiga lösningar.

  1. Märkligt, för det har ju varit så här sedan det socialistiska 80-talet utan förbättring, båda sidor av de politiska blocken har haft många år på sig att göra något, men ingen har gjort det. Utan högerpolitiken i Sverige hade jag inte haft någon vård alls, för det finns inte en enda landstingsansluten läkare här som kan eller behandlar min sjukdom. Inte ens reumatologer eller smärtkliniker.

   Vad som behövs är en fördubbling av lägstanivån och de övriga ersättningsnivåerna bör följa samma mönster – upp till ett visst tak förstås. Med en fördubbling skulle jag kanske kunna betala för mig själv. Inte alla månader, men oftast.

  • Ceciliajuli 2, 2016 kl. 14:48
  • Svara

  Nej, man ska inte försöka skyffla över detta problemet på Alliansen för det var lika dåligt innan de kom. Tidigare hade en Socialdemokratisk tegering det så att man blev sjukpensionär automatiskt då man varit sjukskriven i ett år. Jag och läkare slogs med näbbar och klor för att jag skulle slippa då jag har en sjukdom som kommer i skov och för att jag haft det tufft i ett år behöver inte betyda att det skulle vara så för alltid. Nu låter ju det väldigt ”omtänksamt” att de ville att jag skulle slippa jobba, men i verkligheten innebar det att jag fick ut hälften av vad jag fick it i sjukpenning. Alliansen förkortade kötider till läkare och operationer, de gjorde det billigate att gå till tandläkaren när man har stora problem. När det var en socialdemokratisk regering betalade jag 40 000kr i egenavg för en behandling med titanskruvar för att ha några tänder att tugga med vilket ju alla kan vara i behov av men ännu mer då man har en tarmsjukdom och det är den som är en stor anledning till att tandhälsan är som den är. Efter Alliansens förändring gjorde jag nästan exakt samma behandling och betalade då 20 000kr.
  Jag tror att man biter sig själv i foten om man ska hitta en syndabock i högern. Det är väldigt lätt att göra det och vara så upptagen med att skylla på den så det faktiskt inte händer något med problemet.
  Du har helt rätt en fördubbling av lägstanivån är det enda som skulle göra någon skillnad.

  1. Ja, båda alla politiker som varit vid makten de senaste 30 åren har lika stor skuld i det här. Jag fick i alla fall F-kort för tandvård tack vare alliansen, och det ploppade upp privata kliniker som gärna tog emot mig när ingen inom landstingets regi gjorde det. Och kortare väntetider.

  • Anett Kerojuli 2, 2016 kl. 15:35
  • Svara

  Jag känner till hur sjukpensionärerna har det, det liknar i mångt och mycket även hur arbetslösa har det. Jag är fritidspolitiker och jag försöker att påverka er situation. Det finns alltså politiker som försöker att påverka så att ingen i dagens samhälle ska behöva leva under Jag tycker det har gått för långt! Hyrorna höjs varje år men inkomsterna står still. Dags att göra något nu.

  1. Det är inte lätt att vara arbetslös, men jag vet inte riktgt om det går att jämföra. Jag kan bara ta mig själv som exempel, när jag blev arbetslös efter flera års heltidsjobb fick jag ut 9600:- per månad i a-kassa. Det är ett par tusen mer än jag har nu. Jag kunde flytta till en billig liten lägenhet långt ute i en förort och pendla en timme eller två extra om jag fick jobb.

   Men nu måste jag ha en handikappanpassad lägenhet som är tre gånger så dyr i ett hus med hiss och dörröppnare (för att den måste ligga nära butiker och service). Vård och mediciner kostar mig mellan 3000-5000 extra i månaden. Det skulle jag visserligen inte kunna betala som arbetssökande heller, men det var i alla fall en utgift jag inte hade.

   Pensioner, A-kassa och sjukpenning har höjts då och då, det har skett reformer i tak, skatt och tidsperioder. Även om det inte är mycket så har det i alla fall varit något, men sjukersättningen är helt bortglömd. Tack för att du kämpar för oss!

  • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 18:02
  • Svara

  Okey, väldigt få pratar om VARFÖR det är så mycket problem inom detta område men ALLA har identifierat att det finns problem.

  Jag är väldigt ekonomiskt/politiskt intresserad och VET varför det är så dåligt. Den enda anledningen är att vi har för lite privatisering av sjukvården i Sverige idag.

  Socialister däremot de tror att de ska få bra vård om staten har hand om vården men det är tvärtom. Vården i Sverige idag är en rökridå, många tror att den är bra eftersom de själva aldrig använt den. De har haft turen att vara friska och då är det som sagt väldigt lätt att tycka att dagens system funkar bra. Det funkar på pappret, i teorin, men det funkar inte i praktiken.

  Det måste få finnas ett vinstintresse inom vården, annars kommer ingen att vilja utföra vård. Vi människor utför inte saker gratis, oavsett vilken sektor vi jobbar inom. Får man inte göra vinst så kommer INGEN att vilja utföra vård och då har vi ingen sjukvård alls! Så vänsterns förslag skulle göra sjukvården ännu sämre än vad den redan är.

  Men varför är då privat vård så mycket bättre än statlig? Det finns så många svar på den frågan att jag skulle kunna skriva en hel uppsats med fördelar men låt oss ta ett kort exempel som jag själv varit med om.

  Jag har haft magproblem, typ IBS. Min doktor på hälsocentralen kunde inte hjälpa mig mer så han skickade en remiss till gastrologen så att de kunde undersöka mera. Vad tror ni hände? Jo, jag fick avslag på remissen! Motiveringen var att de inte kunde hjälpa mig trots att de varken pratat med mig eller träffat mig. Senare hittade jag lite statistik där det visar sig att 1/3 av alla remisser på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg blir det avslag på! Fatta 1/3 av alla remisser!!!

  Det är ju inte som så att doktorer sitter och skriver remisser för att det är roligt, utan det finns ju riktiga människor bakom dessa remisser med riktiga problem. Nu kan vi göra första jämförelsen mellan privat och offentlig sjukvård. Hade det varit privat vård så hade ADLRIG en remiss ens blivit avslagen! Varför då?
  Jo, för att du är då en betalande kund! De ser dig som en kund, inte som ett PROBLEM som den offentliga sjukvården ser dig som. Där har du den stora skillnaden, men sen är det också som så att inom den privata vården så kan det aldrig uppstå längre köer som det kan inom den offentliga. Varför då?
  Jo, för att så fort den finns kunder så finns det ett incitament för det privata bolaget att få deras affär och saknas det då doktorer så är det bara att hyra in nya eftersom det finns betalande kunder. Inom offentlig vård så finns det inga betalande kunder och därför kan man då heller inte ta in nya doktorer, det saknas helt enkelt pengar.

  Men då kommer det kassa socialistiska argumentet, ja men all har inte råd med dyr vård, alla fattiga då som inte kan betala för vård?

  Jo, det löser vi genom ett försäkringssystem, helt plötsligt så blir vården betydligt mycket billigare. Sen får de få som inte ens har råd med en försäkring då förlitar vi oss på välgörenhet. Ni ska komma ihåg att i ett samhälle där staten sköter sjukvården så finns det inte så mycket incitament för välgörenhet, medans i ett samhälle där det finns privat vård så är incitamenten mycket större.

  Avslutningsvis för er som fortfarande vill krama om eran socialistiska dröm om kass offentlig sjukvård så vill jag bara fråga er följande:

  Mat är viktigare än sjukvård, eller hur?
  Det kan gå ett helt liv utan att en människa behöver sjukvård, men det kan bara gå kanske några veckor utan mat, sedan är man död.

  Matsektorn i Sverige är 100 % privatiserad och är extremt effektiv. Du behöver inte vänta i långa köer på fler månader, högst kanske 5 minuter. Du kan äta vad du vill från världens alla hörn. Du kan äta indiskt, kina mat, osv. Du har enormt bra öppettider till sena kvällar. Du hör aldrig någon klaga på matsektorn, på servicen någon fått i ICA – butiken, men när det kommer till sjukvården då hör du så mycket klagomål att det är sjukt!

  Så jag frågar dig igen, om nu matsektorn är så mycket viktigare än sjukvårdssektorn och den dessutom är 100 % privat. Varför skulle vi då även inte kunna göra sjukvårdssektorn 100 % privat?
  Tänk på det!

  1. Jag håller med till 100%. Har aldrig fått dålig privat vård, aldrig någonsin. Dessutom erbjuder inte landstinget någonting alls för de med min sjukdom, förutom morfin. Jag har tur om man träffar en läkare som ens känner till vad det är jag har. Jag har blivit förnedrad, anklagad och ignorerad av landstingets vårdapparat, något som ALDRIG skulle hända privat.

    • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 18:33
    • Svara

    Kul att du svarade så snabbt! .. 😉

    Precis! Men detta fattar liksom inte rödstrumpor, deras ideologiska skygglappar är liksom för stora.

    Sen finns det hur mycket som helst man kan skriva om detta, men min egen utgångspunkt är att jag vill försöka få människor att förstå att vårt nuvarande system inte är bra.

    Tyvärr är folk för känslomässiga och köper allt det här med grattis sjukvård, men grejen är den att allt som är grattis bara blir skit! Det blir för bra för att var sant..

    Tittar du på andra samhällen där de haft eller har grattis sjukvård så ser du direkt att kvalitén är hur kass som helst.

    Titta tex på Kuba, eller Venezuela. Där har de gratis mat och gratis bostäder, staten betalar allt. Problemet är bara att de är hur fattiga som helst och har knappt mat just pga detta.

    Så tanken är god med gratis sjukvård, men resultatet blir katastrof.

    Men som det gamla ordspråket lyder:

    ”The road to hell is paved with good intentions”..

     • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 18:41
     • Svara

     Va fan skrev jag grattis för hela tiden istället för gratis! Haha.. Aja, den bjuder jag på! .. 😉

    1. Ja! Men det är ju inte gratis heller. Folk i allmänhet tror att högkostnadsskyddet gäller allt, men jag betalar för hjälpmedel, ortoser, rullstol, naprapati, sjukhusvistelser, etc. Handikappanpassat boende är betydligt dyrare också. Många mediciner ingår inte i högkostnadsskyddet, så man får glatt betala en tusenlapp eller två extra i månaden för att inte bli sjukare. Att åka in akut om något går ur led på mig är inte alltid ens att tänka på – ett besök på akuten kostar 400 spänn, dubbelt så mycket som jag har kvar på en månad efter boende och mat är betalt. När folk påstår att vi har en god välfärd känner jag för att kräkas. Det är ett hån.

      • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 18:59

      Jag håller med dig. Det är sant, det är inte gratis som alla säger heller..

      Men vet du vad, hade vi istället haft ett försäkringssystem så hade allt detta varit täckt. Då hade du inte behövt betala för nått av detta alls. Anledningen varför du idag måste göra det är ju för att
      välfärden håller på att krascha. Tidigare var det ju mindre avgifter och du betalade inget
      när du gick till doktorn, men i takt med att välfärden eroderats så har de blivit tvingade
      att höja avgifter. Så idag betalar du dubbelt!

      Jag kan tala om hur mycket jag betalar i sjukvård. Jag tjänar 40k i månaden och av det så betalar jag 33 % i kommunalskatt och 12 % av dessa är landstingsskatt.

      Alltså betalar jag 4800 kr till sjukvården per månad! Och då inkluderar ju inte detta som du sagt alla andra avgifter då man träffar doktor, läkemedel, osv..

      För 2500 kr så får jag en sjukvårdsförsäkring som täcker ALLT! Då menar jag ALLT! Alla kostnader, mediciner, doktorer, osv.

      Då kan du ju tänka dig, det blir mer än hälften så billigt att teckna en privat sjukvårdsförsäkring än att ha den hutlöst dyra och ineffektiva offentliga sjukvården.

      Dessutom om man tecknar den privata är att du har garantitider. Du får prata med en läkare direkt! Du får ett direktnummer till din privata läkare som alltid har jour, som du kan ringa när du vill, mitt i natten om du så önskar. Du har garantitider för operationer på bara några veckor. Servicen är grym!

      Många privata företag tecknar ju nu privata sjukvårdsförsäkringar för sina anställda i Sverige. Detta är nått som växt av bara den de senaste åren.

      Så vad jag säger är att hade vi haft ett privat system i Sverige och du blivit sjuk då hade du haft en mycket bättre situation då din försäkring täckt typ allt.

      • Klarajuli 2, 2016 kl. 19:05
       Författare

      Japp. Men i stället måste vi betala för dinosaurie-administration och människor som är så socialt inkompetenta att de borde vara förbjudna att ta emot patienter.Det finns inte något som helst bra i hur situationen ser ut nu.

      • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 19:10

      Det har du rätt i..

      Alltså jag har träffat jätte underbara sjuksköterskor när jag varit på akuten, men jag har också träffat de mest vedervärdiga som inte ens skulle jobbat inom det yrket.

      Jag kan lova att dessa vedervärdiga ej skulle blivit anställda inom den privata sjukvårdssektorn för där krävs det att personalen är lite ”service minded”. Sannolikheten skulle iaf vart betydligt lägre att sådana personer anställts.

  • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 18:23
  • Svara

  Sen är det så här:

  Vi skattebetalare betalar in än jävla massa pengar i skatt, men kan vi styra vart pengarna skall gå någonstans?

  Svar: NEJ!

  Det är politikerna som prioriterar och de har tex prioriterat invandringen sjukt mycket mera än vad de prioriterat sjukvården. Då invandringen är en helig kossa. Sen finns det också andra områden som de prioriterar högre och som är heliga. Men inte nog med det! Väldigt mycket pengar av skattepengarna försvinner i ett stort svart hål, pga byråkrati, administration, osv.
  Sånt kostar stora pengar!

  Så vad som vore bättre istället är att vi fick betala mindre skatt. För då fick vi själva behålla mera av pengarna och då skulle vi själva kunna bestämma vad de skulle gå till. För som det är idag så går de inte till vad de är tänkt att gå till, så enkelt är det.

  Därför måste vi låta dessa klåfingriga politiker få mindre makt genom att vi får sänkta skatter, för då får du själv välja vad dina pengar ska gå till istället för att nån annan väljer det åt dig!

  1. Valfrihet är A och O. Alla har ett eget ansvar och måste ta egna beslut, det gäller bara att någon tvingar dem att inse det.

    • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 19:06
    • Svara

    Det har du rätt i!

    Fan jag gillar dig, verkar som vi tycker och tänker ganska lika. Sen måste jag också säga att jag själv också brukar vara ganska arg, fast med glimten i ögat.. 😉

    Jag blir ofta arg på hur saker och ting är i samhället och att folk inte fattar att vi skulle kunna haft det så mycket bättre om vi provade nått nytt istället för att köra i samma gamla hjulspår hela tiden.

    Men det vill man inte, förnyelse är av ondo och skall därmed fördrivas. Ungefär så resonerar många. Dessutom är många inte speciellt öppensinnade att tänka i nya banor. Sånt gör mig arg! .. ;).

    1. Ja, samma här. Det är som om Sverige slutade tänka efter själv nån gång för 50 år sedan, sen har det bara gått utför. Inte allt, vi är självklart fortfarande väldigt bra på mycket, och en del saker fungerar ju toppen. Barnbidrag och föräldraledighet är det sällan, eller aldrig, man hör någon måste kämpa med näbbar och klor för att få ersättning för. Och alla får barnbidrag, även de som inte behöver. Det är först när man verkligen, verligen behöver hjälp som det är helt jävla omöjligt att få.

      • Jonas Thelanderjuli 2, 2016 kl. 19:55

      Precis, så är det.

      Men vet du varför det är så? Jo, för att 99 % av din tid i livet alltså för de flesta människor så är man frisk. Detta betyder att man inte har erfarenhet av sjukvården. Man har inte hunnit upptäcka hur kass den egentligen är, så man är ovetandes nöjd och tror att den funkar som den ska.

      Hade det varit tvärtom att man utnyttjade sjukvården mycket oftare så hade folk fattat att den sög och då hade systemet ändrats, då hade folk inte tillåtit ett sådant kasst system existerar.

      Så egentligen handlar allt om okunskap.

      Tittar man i historien så införde Mao Zedong det stora språnget i Kina mellan 1958 – 1962. Vad han gjorde var att göra matsektorn offentlig. Han konfiskerade privata bönders egendom och istället skulle staten producera all mat. Resultatet blev en av de värsta katastroferna som mänskligheten
      varit med om. Över 50 miljoner kineser dog på bara 4 år. Reformen var så korkad så man fattade att det inte funkade, så man blev tvingad att gå tillbaka till det tidigare privata systemet bara 4 år senare.

      Så vad jag menar med det exemplet är att om vi skulle göra samma sak med matsektorn i Sverige, att den blev statlig då skulle helvetet bryta lös. Det skulle bli uppror och folk skulle dö av svält ute på gatorna. Men vi skulle också fatta att det systemet inte funkar.

      Nu tillåter vi detta system inom sjukvården eftersom sjukvården inte är lika kritisk som matsektorn är. Som jag tidigare sa, det kan gå ett helt liv utan att man behöver sjukvård medans det max kan gå några veckor utan mat.

      Aja, så tänker jag iaf.. 😉

      • Klarajuli 2, 2016 kl. 20:43
       Författare

      Ja, jag håller med. Det finns många extrema exempel på hur dåligt det fungerar, men eftersom ”det alltid har fungerat så bra” så bryr sig ingen. Jag har behövt ta sms-lån för att få medicin, och det är något av det mest puckade fenomenet jag vet. Hade jag något val? Inte just den dagen. Det blev ändå billigare än akuten och en sjukhusvistelse.

      För ett tag sedan var det någon som skulle prova hur det var att leva en månad på samma inkomst som en nyanländ flykting fick, det fick en jäkla massa uppmärksamhet. Men ingen vågar leva som vi, som får mindre, har större utgifter och dessutom är sjuka. Folk bryr sig bara inte.

   • Mariejuli 4, 2016 kl. 18:48
   • Svara

   Hej Jonas…kan du berätta mera om detta kring försäkring och privat sjukvård! Och hur går man tillväga med detta, slipper man betala skatt då till landstinget? Och får man frikort både på sjukvård och tandvård…har speciellt tandvårdskort för sällsynta diagnoser. Vad skulle det kosta i månaden med privat jämfört med vad det kostar med landstinget och hur funkar högkostnadsskyddet?

   Kanske du redan skrivit om detta?

   Fundersam…

  • Fatigdomjuli 2, 2016 kl. 19:42
  • Svara

  Stor kram till Arga Klara och tackar jag alla som dela o skriva hit .

  Det är dags att tänka och samla alla människor som är under sjukskriven att grunda en stor front av solidaritet att få bra pengar om den gamla regering Alliansen eller denna regering ska få vårt röst nästa val .

  hur ska sjukskriven människa ska liva med liten pengar ????????????????( välfärd )

  Arga klara hur ska vi etablera sjukskrivnas föreningen ?

  1. Tack! För oss som är sjuka och lever under existensminimum är det viktigt att vi berättar om det. För alla. Familj, vänner, bekanta. Någon känner någon som delar det vidare, och till slut kanske någon med lite makt tar upp frågan. Jag tror att många döljer hur dåligt de egentligen har det, och folk i allmänhet vet inte hur vi har det.

  • Nancy anderssonjuli 2, 2016 kl. 23:34
  • Svara

  Först och främst är du fången av begränsningarna och smärtor som din sjukdom ger upphov till, fråntagen ditt liv. Som om inte det vore nog så får du då ytterligare ett livstids straff dvs instängd som ensamstående i en lägenhet då du inte har råd att leva ett socialt liv tex ta en fika på stan.

  1. Ja 🙁

  • Ullajuli 6, 2016 kl. 12:48
  • Svara

  När ska man inse att detta är diskriminering i högsta grad i Sverige 2016

  1. Om vi dör fort så slipper de problemet, man undrar ju nästan om det är tanken.

  • Irene Badrajuli 13, 2016 kl. 21:19
  • Svara

  Jag har alltid gjort rätt för mig.

  Med två jobb, hus och ensamstående med 3 barn, så kraschade jag, kroppen orkade inte mer. Kunde inte ta mig ur sängen på ett halvår.
  Så länge jag jobbade och slet och betalade skatt var allt frid och fröjd. Men när jag som sjuk vaknade upp och förstod att någon hjälp av stat och kommun kommer jag inte att kunna få, det var först då som detta sk välfärdsland visade mig sitt fula tryne! 🙁

  Det var viktigt att man som höginkomsttagare betalade extra skatt, sk värnskatt tror jag det hette. Men när du som sjuk krävde något tillbaka av staten då var det tvärstopp.

  Systematiskt har man plockat av mig allt jag äger. En hög inkomst blev till slut en sjukersättning på garantinivå. Snacka om stöld och förskingring av mina hårt förvärvade slantar!

  Idag känner jag bara ett enormt förakt för de flesta myndigheter. Istället för att hjälpa mig har man stjälpt mig. Ingen tar ansvar för alla fel som begåtts, som i mitt tycke många gånger har varit snudd på ren mobbing. På grund av fel info blev jag dessutom av med min SGI. Men ingen tar ansvar!!! 🙁

  En gång stolt över att vara svensk. Idag skäms jag istället!

  1. Ja, inte sjutton fick man i närheten av den beräknade inkomsten när det blev omvandlat till sjukersättning. Snart dags att öppna fattighusen igen!

  • Alfonsseptember 21, 2016 kl. 20:46
  • Svara

  Har stadigvarande sjukersättning och afa hadde inga problem med fk att få det bevilljat är nog ensamm om det jag trodde att livet skulle bli bättre men det vart de ej bara lät till total isolering när man ej har råd ell kan hänga med på nåt hadde stor umgänges krets när jag arbetade men follk tröttnar ju på en som aldrig kan hänga med på nåt skoj å slutar höra av sig leder till mer isolering om man inte var sjuk i huvudet som nån skrev blir man det av skitsystemet tandläkare bara glöma normala kläder lika så bra mat kan man drömma om håller med om det där med kula å pistol grejjen är att vi anses som förbukade jag ser det som att de mördar oss sakta men säkert sorry för stav fel radbryttnigar mm

   • Klaraseptember 21, 2016 kl. 21:10
    Författare
   • Svara

   Sjukersättning är ett straff i sig. Man tror att man ska slippa sluta kämpa, men sen börjar helvete.

    • Dorisnovember 25, 2016 kl. 22:10
    • Svara

    Hej Arga Klara och alla medsystrar och bröder!
    Så bra ni skriver!

    Markus hjälper mig att skriva:

    Jag har 7 funktionshinder och jag kan lova att ingen skulle vilja anställa mig. Traumatisk hjärnskada med flera kognitiva bestående skador, nedsatt styrka i hela vänster kroppshalva + nack och käkskada pga ett jävla rattfyllo:( + hörselskada pga skadorna, + en allvarlig allergi och astma (obotlig) och bara det slår ut mig från de flesta lättare arbete + PSTD pga av arbetet inom psykiatrin dit jag omplacerades mobbades och misshandlades 🙁 + Kronisk Helveteseld pga av bältros i vänster ben + EDS 6/9 på Bighton (obotlig) + någon autoimmun sjukdom som min vårdcentral inte utreder, pga av alla mina tidigare utredningar, jag har fått för många! + medicinintollerant dvs hela jag är en riktigt nitlott!

    MEN likt förbannat slängde den Sibiriska, (ja hon var iskall), handläggaren på FK ut mig, med orden: ”detta intyg räcker inte, det står inte att dina besvär är permanenta, DU KAN LIKA GÄRNA JOBBA PÅ TUNNELBANAN I STOCKHOLM!”
    Nej, det står att mina besvär är BESTÅENDE, kan du förklara vad det är för skillnad på BESTÅENDE och PERMANENT, du kan lika hjärna skjuta mig på torget för jag vet sedan länge att jag är värdelös, svarade jag. Jag anmälde henne till HO, hade vittnen, (nu DO), och efter ett halvår fick jag tillbaka min ersättning men bara till 75% eftersom jag inte hade en heltidstjänst längre. Nej, vem fan vill anställa mig på heltid jag var ju oplacerad på 75%? Däremot fick handläggaren en chefstjänst i en närkommun, på FK, säkert för att hon var så bra på att slänga ut folk från ersättningen.

    Det är så vi behandlas, det tog 14 år för mig att få rättvisan på min sida, efter den sista överklagan på 182 sidor! Vid en överklagan ska du skicka med ALLT och då menar jag alla utredningar, läkarbesök, ev rehabilitering, vittnesberättelser från anhörig, vän, f.d arbetskamrat, samt en 3 sidor lång beskrivning vad som hindrar mig i ett lättare arbete, (de tunga var redan godkända för sjukersättning) + själv ställde krav på att en neurolog skulle bedöma överklagan, samt att om jag skulle få avslag skulle den överklagas till förvaltningsrätten. Om den skulle gå vidare till Förv.rätten så MÅSTE FK läsa HELA överklagan. För mig fanns det ett läkarintyg där det stod att jag är helt och varaktigt arbetsoförmögen i förhållande till den reguljära arbetsmarknaden, inklusive den skyddade sektorn som Samhall och lönebidragsanställning. Försörjningsförmågan är för all överskådlig framtid helt och stadigvarande nedsatt. Min man betalade en privatläkare 20.000 för att få detta 8 sidors läkarintyg.

    Det är inte frivilligt jag vill ha denna låga ersättning. Likt förbannat sänkte regeringen ersättningen för mig med 40 kr/mån, fan ta dom! Vem ska jag rösta på?
    Jag skulle aldrig fortsätta leva i detta kalla land, om jag inte vore älskad och inte förmådde att älska tillbaka. Jag har en man som fortfarande vill ha mig, trots allt. Barn som säger att de älskar mig, även om det motsatta sagts när vi är oense och att vi har en hund i familjen som ger mig sällskap i min ensamhet på dagarna och får mig att gå promenader.

    Nej, jag kan inte jobba som hora för jag är allergisk mot kondomer och skulle inte vilja ha sex med någon okänd utan kondom. Att visa upp en trasig kropp som strippa är inget som funkar heller. Jo, jag har fått det som förslag, vilket ni tror mig eller ej. Handläggare kan vara riktigt elaka, jag har haft många.
    OCH företagsläkaren sa, att alla mina problem bara är psykosomatiska och denna inkompetenta läkare jobbar på uppdrag för försäkringskassan.
    Fatta att jag gått genom helvetet redan, men döden och jag är redan vänner för vi träffades redan för 33 år sedan, så det går bra. Utan humor och en kärlek till livet vore jag död för länge sedan.

    Stor kämparkram till dig Arga Klara och alla er andra i denna kamp!

    1. Tack Doris, vilket helvete det är! I går tog en EDS-are livet av sig på grund av kampen med kroppen och myndigheterna, en till av många människor som är direkta offer för nedskärningar och usel människosyn. Det är bara att ta en dag i taget. Kram!

  • Dorisnovember 29, 2016 kl. 13:18
  • Svara

  Det kallas Posttraumatisktmyndighetsförnedring och jag förstår denna människa till fullo, varför orken inte räckte till kampen.
  Jag har varit i de tankarna när FK varit för jävliga mot mig, men för att göra det krävs ett enormt mod.
  Tyvärr är det väl detta en utredning som staten och kapitalet aldrig kommer att ägna en tanke åt, det som inte längre finns är ju inget att slösa resurser på.
  Det är bara att googla på ”tog självmord pga Försäkingskassan” så får en upp artiklar om maktens baksida. Det är regeringen som ger order och FK är bödlar. Har för mig att jag var en av 12% som fick rätten på min sida.

  Livet en dans på rosor, pyttsan, vi är många som bara får dansa på taggarna.

  Nu tänder vi ett ljus för alla som har lämnat oss!
  Kram

  1. Ja, inte sjutton är det ett värdigt liv, det är ett som är säkert. Ljus tända här också.

  • Matias Zakrissonnovember 29, 2016 kl. 13:57
  • Svara

  Är sjukpensionär å inte heller rik. Orkar jobba 50% men upplever att det är räkningstungt. Som ensamstående/singel är det ens lönt att söka bostadsbidrag mån tro?

  1. Vet faktiskt inte hur det är om man har inkomst utöver sjukersättningen, men prova. Om och om igen, om det behövs. Om vi inte talar om hur illa det är, och låter myndigheterna veta det, så är det nog inte så många som faktiskt vet.

  • sannanovember 29, 2016 kl. 21:13
  • Svara

  VÄLDIGT bra formulerat! Jag har under 10 tusen inklusive bostadstillägget…och HUR ska det gå ihop med mediciner och annat?! Fattar verkligen noll! Är som tur är vegeterian mest och bra på att koka linssoppa och äta gröt…
  Efter några år som utbränd och diverse annat kroppsligt försöker jag få till ett litet liv igen trots allt och tänkte försöka mig på kärlek…träffade en trevlig man…han sa, du är så tunn…
  I hela mitt liv har jag varit aningen mullig, förut.

  Inte konstigt at man inte orkar stå på barrikaderna för rätten att inte räknas till EUs fattiga i ett välståndsland man arbetat i, alltid. Eu´s fattigdomsgräns går vid 11800kr efter skatt. Vore en rejäl inkomstökning att nå dit!
  Funderar på om vi också ska sitta utanför mataffärerna och tigga för vår överlevnad?

  1. Herregud, hade jag fått så mycket som 11800 kronor hade jag känt mig rik. Det är inte klokt. De som lever en vecka eller månad ”i vår sits” har ofta inte en jävla aning om hur det är, för de är inte sjuka. De var kanske inte hungriga veckan innan. De har inte en susning om den psykiska pressen av att ha det så i åratal, och de vet inte hur det är att inte ha haft råd att göra något kul eller träffa vänner på flera månader.

   Vi tynar bort, helt enkelt.

  • Christinanovember 30, 2016 kl. 08:56
  • Svara

  Jag har haft sjukersättning sedan jag fyllde 18 år. Alltså får jag lägsta belopp varje månad.
  Mina föräldrar får alltid skjuta till pengar.
  Sorgligt nog gick min pappa bort i januari 2016. Jag fick då efterlevandepension från två ställen på ca 4000 kr i månaden efter skatt ( jo, de drar skatt igen på pengar pappa redan skattat på, så blir 32% skatt på sjukersättningen och 30%+30% skatt på efterlevandepensionen ).
  Men istället för välbehövligt andrum med lite extra så drog FK istället in bostadstillägget. Så går jämt upp..
  Jag har levt under existensminimum hela mitt vuxna liv. Skadat mitt självförtroende och sociala liv.
  Eftersom jag aldrig kan följa med på fika eller liknande utan att folk fick bjuda mig. Så jag slutade prata med folk. För tyckte det var pinsamt att andra alltid skulle betala för mig.
  Förlåt svenska staten att jag föddes med en kronisk sjukdom….

  1. Ja, det känns för jävligt att det inte anses som en skälig levnadssituation att gå ut och fika en gång i månaden. Inte nog med att man är sjuk, man kan inte jobba och har inget socialt liv, och det är få som fattar hur illa det är när man blir så isolerad.

  • Pär Brandtnovember 30, 2016 kl. 15:55
  • Svara

  Bra artikel.
  Snart själv personlig konkurs.
  Lånar pengar till mat och boende

  1. Tack Pär! Vilket fantastiskt land där vi sjuka sopas under mattan och ignoreras.

  • Margitedecember 1, 2016 kl. 10:51
  • Svara

  Såå underbart skrivet . Första gången jag ser någon mer skriva om hur jäkla snett det är för våran del ! Det skrivs mycket om pensionärerna vilket jag också tycker är för jäkligt , men dom har ändå pro vid sin sida mot vad vi har ! Det största skämtet för min del var när jag flyttade , dom ringde & sa att dom har en lägenhet åt mig nu som jag köat för , då kom det jag aldrig trodde var sant ! Jag har ingen fogde , inga betalningsanmärkning & goda ref från mina andra hyresvärdar . Men för att nu få denna lägenhet så behövde jag en borgenär då jag står i för låg årsinkomst !! Att man har rätt till bostadstillägg var inte något som syntes i deklaration . Nu har jag borgenär men är det så här vi ska få ha det & vad händer dom som ingen har ! Det är ju rena skämtet , jag har inte valt att bli sjukpensionär !! Vi är med i EU vilket ska vara lika för alla våra länder heter det , alla andra länder har ett tak på ca: 14000kr i månaden efter skatt för sjukpensionärer men inte Sverige ! Jag har frågat varenda politiker inför förra valet hur fasen jag ska klara mig på 6500kr i månaden ska inte prata om pensionen senare . Var bara en politiker som svarade att dom ska höjas & att det är helt snett vilket var Vänstern , dom andra svarade inte alls utan pratade hela tiden om jobb osv. Detta togs upp i radion . Jag ringde socialen , vi ligger 100kr över normen fick jag höra så ingen hjälp där . Men om jag legat under & nu fått hjälp så hade jag ju då haft samma pengar men även hjälp utöver , till både mediciner , tandvård, elräkningar , glasögon osv . Såå hur jäkla snett är inte detta !! Jag vill mer än gärna jobba & inte gå hemma . Vad har man för jäkla liv , man blir instängd för man har inte råd att göra något så det sociala livet som man ändå får när man jobbar tas ifrån en helt & vad händer dåå , jo man går in i väggen i stället man skapar nya sjukdomar för att man mår skit varje gång räkningarna kommer , m.m. Man vill inte träffa någon heller för man känner sig nedstämd totalt . Bara höra hur folk planerar sina resor , semester osv gör en helt knäckt för sånt har man inte råd med . Höra folk som varit hos frissan typ , roligt men jag får fixa mig helt själv om jag ska vara fin för den biten är ju absolut inget pengarna ens räcker till . Såå fy satan för den som säger att vi har det såå bra som kan gå hemma utan att behöva tänka på att jobba , dom vet inte ens vad dom snackar om !! Jag är ensamstående med en son på 12år där pappan övergav sonen för 1år sedan , vad har jag för pengar till att även han ska få det bra som alla andra . Hans idrotter som han vill utföra har jag inte råd med , han spelar nu bandy för föreningen är såå snäll så jag får betala av när jag kan enbart för att sonen självklart ska få spela ! Men är det så här vi ska straffas för att vi helt enkelt en dag står där & inte längre kan jobba som alla andra ????

  1. Det är sjukt, så många anhöriga som drabbas hårt av att vi är sjuka och inte kan försörja oss. Barn som blir utanför och vuxna som hamnar i beroendesituationer. Jag har frågat den nuvarande regeringen och fått till svar att sjukersättningen ligger på en ”rimlig nivå”. Jo, tjena.

  • Los Anonymosdecember 2, 2016 kl. 07:02
  • Svara

  Hurra för dig !

  Dock är jag som man inte van vid Kvinnor som använder svärord ! Lite allergisk mot det !
  Men lätt hänt när man skriver i affekt.

  Du är verkligen en Kompis med det Svenska Språket och genom ditt Ställningstagande är DU även kompis med mig !?

  1. Hej och tack! Ja, jag vet att jag svär för mycket här, men det händer i alla fall mest bara när jag skriver och när jag är upprörd över något. Jag får tänka på det – jag gillar språk!

  • Evadecember 5, 2016 kl. 12:45
  • Svara

  Hej Klara !
  Jag ramlade över ditt otroligt bra beskrivet inlägg. Jag kunde inte beskrivit det bättre själv. Att du svär är väl ett högst adekvat sätt att kommunicera i frågan.
  Som du säger, det finns aldrig någon som pratar om oss och vår ekonomi. Man pratar bara om ålderspensionärernas. Vi finns liksom inte. Vår situation måste verkligen lyftas högre än högst, men då måste vi ha såna representanter som är så pass friska att vi orkar.
  Det är så mycket jävla orättvisor i ”vårt” sk samhälle, vårt förresten ?. Jag känner mig inte ett dugg inkluderad.
  Ibland vill jag bara kliva upp på taket till riksdagshuset och naken skrika ut min vrede aaaaaaaarrrrrrrgggggwwwwhhhhhhhh ??????????? och ännumera ?.

  Tack för att du skriver så bra.

  1. Tack Eva! Ja, svordomar känns befogat i vårt fall, haha! Men som du säger, det är som om att vi inte ens finns.

  • Michael Hammargårddecember 5, 2016 kl. 17:00
  • Svara

  Politikerna har helt andra villkor som.dom bestämmer över själva! Det finns ingen som tar våra ekonomiska villkor på allvar, vi är inte en röststark grupp som någon bryr sig om ens före valen. Vi får nog bilda ett eget parti. Riksdagsmännens ersättningar skulle bestämmas av en grupp med vanliga människor typ förtidspensionärer arbetslösa sjukskrivna ålderspensionen och andra vanliga lönearbetare, då skulle det bli ändring av allas villkor i samhället.

  1. Helt klart. Det är nog ingen som riktigt fattar förrän man har varit i den här situationen, men många av oss skäms och verkar inte ens riktigt låta sina närmaste veta hur det är.

  • Fridadecember 5, 2016 kl. 21:02
  • Svara

  Tack för ett mycket starkt och viktigt inlägg. Du gav mig modet att skriva ner min historia: Efter lång väntan och en intensiv utredning på Danderyds sjukhus får jag fastställt ME-diagnos. Detta efter år av lidande med svår trötthet, värk, minnes- och konsentrationasvårigheter. Jag är en av de sista patienterna på enheten innan den läggs ned. Istället blir jag remitterad till Stora Sköndals ME-enhet där jag ska få hjälp och stöd. Bara det att väntan är lång, mycket lång. Ca. var fjärde månad får jag ett brev från enheten att kötiden blir längre än väntat. I det senaste beskedet uppger de 1 1/2 år. Ok, tänker jag, jag får göra det bästa av situationen tills dess. Jag får i alla fall stöd från Försäkringskassan då min läkare sjukskrivit mej på 75%. Men nej, istället kommer det ett brev från FK att de inte kommer att betala ut någon mer ersättning till mej då mina symptom inte faller inom deras ramverk. Jag ringer upp handläggaren och frågar om han inte läst läkarens utlåtande och tagit hänsyn till den ME-diagnos som fastställts. Han svara med mycket syrlig ton att ”Jag behöver inte sätta mig in i någon diagnos! Det är jag som beslutar om du ska få fortsatt sjukpenning eller inte och det finns inget som tyder på att du ska det.” Då bryter jag ihop. Kan inte resonera, bara gråter. Jag är så utmattad ända in i själen och känner mig så fruktansvärt maktlös. Jag gör en överklagan men får veta att det är mycket liten chans att den går igenom om inget nytt drastiskt tillkommit. Min läkare skriver ett nytt intyg och understryker ytterligare de förödande konsekvenser som med all sannolikhet skulle tillkomma om jag utsatte mig för mer belastning, dvs jobbar mer än 25 %. Läkaren nämner också att min astma tilltagit markant och att jag fått tillbaks min ångestproblematik. Utöver astma- och allergimediciner tar jag antidepressiva och starka smärtstillande tabletter för att klara av vardagen. Får ett brev från FK att de mottagit min överklagan men att hand