Doku-drama om Pablo Escobar

Kollar lite då och då på en dramatiserad dokumentär om Pablo Escobar, ganska intressant faktiskt. Pablo Escobar var världens sjunde rikaste man innan han dog, och hela förmögenheten kom från knarksmuggling mellan hemlandet Colombia och framför allt Miami. Staden vars skyline byggdes av knarkpengar.

Miami skyline, staden som byggdes av knarkpengar. Dokumentär om Pablo Escobar.

Det är svindlande när man tänker på det, faktiskt. När det var som mest smugglade han in 70-80 ton kokain i USA varje månad genom Medellín-kartellen, och det innebar att 4 av 5 linor som snortades i USA var knark från Pablo Escobar. Helt sanslöst. Hur som, serien jag kollar på är en colombiansk lågbudgetproduktion i 70 avsnitt (!) om hans liv, på spanska. De visar inte hur illa det faktiskt var i Colombia den här tiden och inte heller riktigt hur många vidrigheter Escobar sysslade med, men det är ändå en lektion i både nutidshistoria och spanska. Och hur ett trasigt samhälle med livrädda människor fungerar.

Pablo Escobar, el Patrón del Mal”, finns på Netflix. Om man är bekant med vad som hände i landet under 80-talet hänger man med även om man inte kollar särskilt engagerat, för varenda händelse är utdragen i evighet – men det gör inte mig något. Jag snappar upp några spanska ord och fördriver tiden med att förvånas över hur jävligt det måste ha varit – och fortfarande är på många ställen i världen.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/04/doku-drama-om-pablo-escobar/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: