Central Park – rent och härligt!

Medan ni firade Valborg i tre plusgrader och kanske lite snö också, så gick jag och R runt i Central Park i 20 graders värme och strålande sol. Väldigt mysigt ställe, det var rent i alla parker och de var väl omhändertagna. Ingen skulle få för sig att slänga något på marken, men om det mot all förmodan skulle hända eftersom alla turister inte har samma goda smak, så finns det gatsopare i varje hörn som städar upp allt. Och det finns sopkorgar överallt också.

Arga Klara i Central Park, New York. Rent och fint i stan!

Det var faktiskt väldigt rent runt om på gatorna i hela stan – förutom om man var ute tidigt en lördag- eller söndagsmorgon, timmarna mellan att festfolket är på väg hem och gatsoparna var på väg ut. Arbetskraft verkar vara så billigt att det går att ha hur många anställda som helst, eller så är det arbetskraft genom community service – samhällstjänst. Betydligt bättre att folk får göra sånt än att låta företag och föreningar ta emot gratis arbetskraft, som det är här i Sverige. Om de sopar gatorna på fritiden hinner de skämmas lite också.

Hur som helst, Central Park. Det finns knappt ett grässtrå som inte är exakt planerat, planterat och skött. Varenda decimeter av den gigantiska parken är byggd av människan för hundra år sen, men det syns inte riktigt längre för det är väldigt naturligt och vackert på sina håll. En av anledningarna till att det är så rent och välskött är säkert också för att det inte är staden eller staten som sköter underhållet – allt är privat. Överallt. Och just vad gäller sådant ligger vi verkligen i lä, för det var verkligen trevligt att kunna gå i en park mitt i en av världens största städer i flera timmar utan att ens se så mycket som en pappersbit på marken.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/central-park-rent-och-harligt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.