Chinatown

Vi åkte ner till New Yorks Chinatown en förmiddag. Även om det numera finns lite butiker och sånt där turister kan handla, så är det väldigt annorlunda än den vanliga stan. Skulle inte tro att New York-bor får för sig att åka dit eller handla där om de inte är ute efter väldigt speciella produkter, för man känner sig väldigt annorlunda. Man har tur om man hittar någon som pratar engelska, och alla skyltar och grejer är på kinesiska.

Hus i Chinatown i New York

Amerikanerna hade absolut ingenting emot att importera kineser i mängd när de behövde slavar arbetare till att bygga järnvägen genom landet, men från början av 1900-talet var kineser inte välkomna eller önskade längre. Många blev förföljda och attackerade, så de gjorde ett Chinatown och höll sig i sin stadsdel där de fick vara i fred. Och det är lite som att ha hamnat i Asien, fast man befinner sig på Lower East Side i New York. Konstiga råvaror som aldrig skulle nå Hötorget eller ens de asiatiska snabbköpen i Sverige, säljs på gatorna. Levande paddor (för matlagning), tusenåriga ägg eller konstiga torkade saker. Som de här.

Torkade sjögurkor i Chinatown i New York

Nej, det är inte bajs, de är faktiskt torkade sjögurkor! Inte direkt något jag skulle bli sugen på att köpa och tillaga, men det är väl tradition. Det var för övrigt väldigt många asiater i New York, inte bara i Chinatown. Det finns ett Koreatown också, och mängder av mer integrerade asiater runt om i de olika stadsdelarna. För det är faktiskt värt att nämna angående Chinatown – det är ett lysande exempel på hur oerhört segregerat USA faktiskt är.

Ett klassamhälle utan like i västvärlden, enligt min erfarenhet. Folk klär sig, uppträder, pratar och beter sig som alla andra i sin etnicitet/nationalitet gör. Trots att det är nästan 100 år sedan invandringspolitiken skärptes och det inte kommer särskilt många invandrare dit om man ser till landets yta och befolkning. Trots att slaveri varit förbjudet i 150 år. På 6 generationer har det inte hänt ett dugg med integrationen eller befolkningens syn på olika etniciteter och deras roll i samhället, och det är lite futtigt för ett land som påstår sig vara världsledande inom så mycket. Det är intressant, men ganska sorgligt. Chinatown är värt ett besök även om man inte är intresserad av konstig mat.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/05/chinatown/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • CAMILLAESImaj 15, 2016 kl. 18:55
  • Svara

  Åh, vad kul att vara i ChinaTown. Har hört så mycket om det

  Kram<3

  1. Ja, det var en upplevelse som jag rekommenderar! 🙂

  • Pettermaj 15, 2016 kl. 20:38
  • Svara

  Precis som Rinkeby, Husby, Fittja, Bergsjön, Rosengård med flera andra områden i Sverige alltså?

  USA lär ha en årlig invandring på drygt 3 miljoner människor. Det är i klass med Sverige i förhållande till folkmängd så nog rullar det på även i det landet. Det kan bara sluta med egna enklaver….

  1. Ja, fast ännu mer. Just Chinatown är väl lite annorlunda eftersom det är en relativt lugn stadsdel och poliser/brandkår/ambulans åker dit utan backup (vilket inte alltid är fallet här hemma). Såg nån statistik på Ellis Island som låg på mellan 250.000-500.000 invandrare per år i modern tid, men det räknade väl inte in de illegala invandrarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.