Biståndshandläggaren på besök

I tisdags var biståndshandläggaren från kommunen här och gjorde en ganska omfattande intervju kring det här i och med att jag ansöker om assistans. Hon frågade om alla saker jag skulle kunna tänkas behöva hjälp med, och jag tror att vi fick med det mesta. I går bad hon att jag skrev ett mail med lite mer ingående hur jag behöver hjälp med ortoser och sånt där, och så skickade hon en sammanfattning av vårt samtal.

Det är lustigt hur ett så långt samtal kan bli bara ett par sidor i slutändan, och att de där sidorna kommer att ligga till grund för nästa steg. Jag frågade lite hur processen kommer att fungera eftersom hjälpbehovet är så olika från dag till dag – och väldigt utspritt under dagen. Det går i alla fall tydligen fortfarande att anställa familjemedlemmar för uppgiften, så i bästa fall kan R jobba mindre och vara hemma mer.

I värsta fall blir det någon helt annan, men jag vill ju inte ha någon här ”i onödan”. Bara när jag behöver hjälp, och jag har svårt att tro att det är billigare för kommunen att utbilda någon och skicka hit dem tre gånger om dagen, än att R jobbar lite kortare dagar och fixar allt. För jag har verkligen inte ork eller lust att utbilda den jag anställer i hur man bör hantera någon med den här typen av EDS och överrörlighetsproblematik, då får de ge mig lön också. Självklart måste man visa hur man föredrar saker och ting, men de måste ju veta en hel del från början för att hjälpa till med till exempel träning.

Papper och årsbesked

Nåja, det är säkert långt kvar tills dess, om det ens blir godkänt. En talesperson från regeringen skrev till mig att jag har en ”rimlig ersättningsnivå” (7900:- i månaden som ska räcka till boende, mat, mediciner, vård, samt till mediciner och vård som inte ingår i högkostnadsskyddet, telefon, försäkring, kläder, hjälpmedel, ortoser, internet, tandvård, bla bla och bla bla), och då kanske det inte heller är så konstigt om de anser att det är rimligt att man inte ska göra något mer än ligga hemma i sängen eller soffan hela livet. Den som lever får se. Biståndshandläggaren var trevlig i alla fall, alltid något.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/09/bistandshandlaggaren-pa-besok/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.