Kriterier från Fisksätra katthem

Jag satte nästan i halsen när jag läste kriterier för att få adoptera en katt från Fisksätra katthem. Det var så jäkla vidrigt att den första tanken var om det inte var ett fall för DO. Så här stod det på katthemmets sida angående deras kriterier. Hur de nu har tänkt att kontrollera allt detta vet jag inte, men självklart finns det inte en chans i helvete att jag någonsin mer kommer att stötta dem eller något katthem som har lika märklig människosyn.

Först var det lite vanliga saker, de ställde ganska höga krav på bostadens storlek och att det finns klösträd som var minst 150 centimeter höga, och att man inte får ha små barn i hushållet. Helt okej. Men sen kom det här:

 • Människor med gravt handikapp med personlig assistent, och sittandes i rullstol, kan ej adoptera en katt.
 • Människor med förtidspension eller med väldigt liten inkomst kan ej adoptera en katt då det inte funkar ihop med vad katten kommer att kosta om den blir sjuk.

Ursäkta? Byt ut ”rullstol” eller ”handikapp” mot ”invandrare”, ”jude” eller ”homosexuell” och se hur jävla bra det går då. Eller byt ut ”människor med förtidspension” mot valfri socioekonomisk grupp. ”Kan ej adoptera en katt”? Så klart vi kan, det är möjligtvis ni som inte vill att vi ska göra det. Det är en stor skillnad. Vilken jävla diskriminering.

De har väl inte insett att folk som är handikappade eller sitter i rullstol – även om det finns många som klarar sig helt jävla utmärkt och jobbar heltid på egen hand – kanske ofta blir betydligt bättre kattägare än andra människor. Jag är hemma hela dagarna, jag kan ge en katt uppmärksamhet dygnet runt. Och jag lovar att rullstolen aldrig har varit ett problem för någon av mina katter. När jag inte använder den är det en extra liggplats, och när jag sitter i den går det finfint att sitta i mitt knä ändå. Dessutom är det jäkligt roligt för luddskallarna när man knyter fast en liten leksak bakpå och kör fram och tillbaka.

Rullstol. Fisksätra katthem adopterar inte bort katter till handikappade, i rullstol eller med förtidspension.

Vad katthemmet anser vara gravt handikapp framgår inte. Att vara döv är ju ett handikapp. Eller stum. Eller sakna ett ben. Alla de sakerna är grava, och gör att man kan behöva assistans. Eller menar de egentligen utvecklingsstörningar? Säkert det också.

Sen är det frågan om inkomst. Begär de utdrag från Försäkringskassan och en kopia av den senaste deklarationen? Och vad spelar det för roll egentligen? Vem som helst fattar väl att det kostar pengar om katten blir sjuk. och inkomsten säger inte ett skit om andra tillgångar. Någon med liten inkomst kanske har en miljon på banken. Tio lägenheter i stan. Eller kanske det som är vanligast: någon i familjen hjälper till med oförutsedda kostnader.

Jag har rullstol och ”förtidspension” och har haft katt i hela mitt vuxna liv. Ingen jag någonsin känt kan påstå att mina katter har saknat något, någonsin. Tvärtom. Vilket jävla dravel. Skäms, Fisksätra Katthem. Handikappade, människor med assistans, med rullstol eller människor som uppbär sjukersättning (det heter inte ens förtidspension) ”kan” visst adoptera katter. Det är bara ni som sållar bort ett viss grupp i samhället.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/09/kriterier-fran-fisksatra-katthem/

13 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Katjaseptember 9, 2016 kl. 17:52
  • Svara

  Men usch, vilka idioter! Såna finns det tyvärr gott om överallt :-/

  1. Verkligen! ”Kan ej”, skriver de, som om det är något fel på alla som platsar i de där grupperna. ”Vi vill inte att någon med X…” hade varit mer rätt, men ändå fel.

  • Malinseptember 9, 2016 kl. 20:30
  • Svara

  Fy fan vad ruttet! Finner inga ord. De som ofta har störst nytta av djur, som kan ge dem mycket uppmärksamhet och kärlek är vi som är hemma och/eller sjuka. Är djur bara för priviligierade människor idag? Och vad säger att en frisk med bra ekonomi inte kan bli sjuk, bli av med jobbet osv? Vi som är sjuka är rätt medvetna om vad vi har för ekonomi att spela med. En plötsligt förlorad inkomst däremot kan vara ett större problem då man kanske inte har lagt undan pengar tex.
  Visst, dom får kontrollera om man är lämplig, har råd med tex mat och försäkring, och förstår vad det innebär att ha djur, men inte fan diskriminera hela grupper såhär. Det kan inte vara okej.
  Vem har sagt att en människa som är borta minst 8 timmar per dag kan ge den ett bättre liv än någon som är hemma och ”rullar runt”? Känns snarare som tvärtom va?
  ❤️

  1. Tydligen verkar folk tro det! Jag håller på att ansöka om assistans nu, och att hjälpa till att sköta om husdjur ingår i de saker man kan få hjälp med. Jag håller helt och hållet med i ditt resonemang!

    • Malinseptember 13, 2016 kl. 00:18
    • Svara

    Det låter som en jättebra plan! Håller tummarna för dig. Min hund är för skruttig för att jag ska låta någon annan än mamma röra den men annars hade jag nog försökt jag med.
    Intressant att läsa ditt svar ang fb, hemskt. förstår dig helt med att du inte ska lägga energin på det, det gör man ju tillräckligt hela tiden.
    (himla härligt att ditt inlägg kommer upp hyfsat tidigt(s2) i sökning på Google) ?

  • Malinseptember 9, 2016 kl. 20:41
  • Svara

  Kanske en idé att kontakta stena fastigheter som är deras största sponsor och se hur de ställer sig till deras krav. Vore intressant att höra 😉

  1. Ha! Ja, kanske det. Självklart får Katthemmet placera katterna var tusan de vill, men så där säger man bara inte. 😀

  • Aina Keijserseptember 10, 2016 kl. 04:25
  • Svara

  Vilket konstigt resonemang och så många förutfattade meningar – och diskriminering! Nej, om man vill adoptera en misse är nog ett annat katthem att föredra!

   • Klaraseptember 10, 2016 kl. 09:02
    Författare
   • Svara

   Ja, jag slutar titta hos dem. Synd för katterna, men personalen blir säkert nöjda.

  • Anna Erikssonseptember 12, 2016 kl. 14:07
  • Svara

  Du kanske ska ta upp det här med ledningen för Fisksätra Katthem, så att de får en chans att förstå och att ändra sig till det bättre…..

  De kanske inte bara har tänkt genom det ordentligt och då är det ju jättebra att du påpekar det för dem.

   • Klaraseptember 12, 2016 kl. 14:37
    Författare
   • Svara

   De vet mycket väl om detta, jag har sett flera människor påpeka detta på katthemmets Facebook-sida, men de har raderat alla inlägg som har med kriterierna att göra.

   Jag tänker inte lägga energi på att lära fördomsfulla människor att människor med handikapp kan göra saker. Det är inte mitt jobb att lära inskränkta människor att uttrycka sig på ett sätt som inte är förnedrande. Det borde vara grundläggande. Jag har det nog jobbigt med att vara ”handikappad” och ”förtidspensionär”, så jag lägger helst inte energi alls på att diskutera med människor som uttrycker sig på det där viset.

   Det är i fall helt klart att de inte har tänkt igenom det ordentligt. Klart är också att de har publicerat otrevliga åsikter om en grupp människor, och påstått att de inte ”kan” ta hand om ett djur. Klart är också att de är väl medvetna via Facebooksidan att folk är upprörda över åsikterna.

   Jag hade aldrig besökt katthemmets hemsida om jag inte tyckte att de gjorde ett bra jobb, men det här är vidrigt. Jag hoppas att alla inblandade skäms. Och det är nog väldigt bra för Katthemmet att jag påpekar detta i en liten blogg, än att någon faktiskt anmäler dem. Att de bara raderar folks kommentarer i stället för att be om ursäkt och se över personalens vädrande av ruttna åsikter säger ju en hel del. Och kriterierna har inte ändrats.

  • Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadadseptember 14, 2016 kl. 08:48
  • Svara

  Men vad ända in i hela h-vete, är de helt tappade? Nu snackar vi diskriminering så det sjunger om det!
  Vore ju faktiskt på sin plats att anmäla kan jag tycka!

  Har alldeles just hittat din blogg och jag gillar dig redan Arga Klara, hihi 🙂
  Kram /Hanna

   • Klaraseptember 14, 2016 kl. 09:55
    Författare
   • Svara

   Hej Hanna, tack! Det är lite glest mellan inläggen nu för jag har problem med händerna, men ibland trillar det in en hel del text här. 🙂
   Ja, det är märkligt hur folk vädrar helt öppet med att påstå att man inte ”kan” till exempel ta hand om ett djur om man är handikappad. De borde inte låta människor med alldeles för inskränkta åsikter ta hand om djur heller i så fall… 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.