Bagels

Under den här tiden i isolering har jag blivit ganska bra på att baka en del grejer. Inte bara kanelbullar, men även bagels. Jag älskar bagels. Helst med lite färskost med pepparrot och ett par skivor rökt skinka på. Men jag kan också äta dem precis som de är utan något på, och de är ändå goda. Perfekt för mig som inte alltid orkar fixa något, ens en smörgås.

Hittade ett enkelt recept på bagels som är riktigt kul att baka. Det är ett recept från Mathem, men det går åt mer mjöl än vad som står i receptet. Kanske en deciliter mer. Kolla vad härlig degen blir efter första jäsningen!

Deg till bagels

Det är lite klurigt att forma dem till små ringar. Jag har kommit fram till att det blir bäst om man gör ett hål i mitten av varje degklump och snurrar den runt fingret några varv, för att sedan forma till dem någorlunda.

Det går inte riktigt att göra en liten längd och fästa ändarna i varandra, det blir ojämnt och håller inte. Svårt att nypa ihop degen. Sen får de jäsa lite till och ser sedan ut på det här viset. Det är dödsviktigt att ha massor av mjöl under dem när de jäser, annars går de inte att lyfta.

Bagels

Koka bröd

Nästa steg är det kritiska momentet: Det är dags att koka dem. Ja, koka bagels. Det är då de blir så härligt sega och underbara. Tricket för att behålla formen på dem är att snabbt som tusan skopa upp bageln med en stor stekspade och direkt ner i kokande vatten. Inte använda händerna.

Efter kokningen ska de penslas med äggvita och gräddas, dessutom ganska länge och väldigt varmt. Längre och varmare än vad man tror är rätt, men så ska det vara. Det tar längre tid eftersom de har kokat först och innehåller mycket mer fukt. Sedan har man helt underbart goda bagels.

Nygräddade bagels

De tappar formen lite när man kokar dem och eventuella skavanker och veck i degen kommer att synas mycket mer efter kokningen, men vem bryr sig. Min första omgång bagels såg ut som hjärnor.

De är fenomenalt bra även efter frysning, så jag slänger in dem i frysen så snart de har svalnat och tar fram en och en när jag ska äta dem.  Pris per styck? Runt 1,50:-. Win.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2020/07/bagels/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.