En varm fot

När jag träffade läkaren i dag pratade vi om det autonoma nervsystemet och hur det funkar. Det här med att mina fötter är så kalla är ett av de tecken jag har uppvisat på att det kan finnas en störning där, så vi försökte få till en varm fot. Nervsystemet består av två delar, det sympatiska (stressens system, ökar hjärtfrekvens, stoppar matsmältning, ökar smärtinpulser) och det parasympatiska (gynnar matsmältning, minskar hjärtfrekvens). Min fottemperatur är ett av de tecken läkaren har sett som antyder att det sympatiska systemet inte fungerar som det ska.

Jag nämnde det här lite kort tidigare, utan att veta hur det fungerade. I dag fick jag något som kallas sympatikusblockad, som gör att smärtimpulserna som leds av det sympatiska nervsystemet blockeras. Blodcirkulationen ökar, och ger värme i den del som blir blockerad. De satte blockaden till vänster om den tredje kotan i ländryggen, och lirkade sakta nålen genom muskeln och in bakom. Flera centimeter in, alltså. Det gjorde så jävla ont, för det vanliga bedövningsmedlet biter ju inte på mig.

Spruta

När de hade nått fram till nerverna sprutade de in nåt medel, och när de gjorde det fick jag kramp i ljumsken och muskeln på insidan och framsidan av låret. Låg och vilade en stund, och kände hur temperaturen i vänster fot sakta ökade. Till slut kändes det som den brann! Jag kunde inte lyfta benet, och det är fortfarande väldigt ömt. När de kom tillbaka för att mäta fottemperaturen hade den stigit från 24.2 grader till 33.8, nästan tio grader! Han sa att det var så varma fötter man ska ha, och som de flesta faktiskt har också. Jag inser nu varför jag aldrig tycker att vattnet är kallt när jag doppar tårna… Kanske det har påverkat storleken på mina fötter också? Varma saker är ju större än kalla.

Det var helt sjukt, så himla skönt med en varm fot! Eftersom det systemet även påverkar smärta, så kan det ha effekt på den generella ryggsmärtan också, men det har vi inte utvärderat färdigt ännu. Det kändes extremt konstigt att gå med en fot som var som vanligt (iskall) och en som var brännande varm (normal), men de kan inte göra på båda sidorna samma dag. Då skulle jag inte kunna gå ordentligt! Det kanske blir i morgon, vi får se. Jag har ingen aning om hur länge effekten sitter i, eller vad mer man får ut av det här. Ryggen känns ungefär som vanligt, men jag har haft sjukt jobbig smärtutstrålning i vänster ben sedan blockaden gjordes. Så, det var allt jag vet om det.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/09/en-varm-fot/

8 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Så märkligt!! Men jag hoppas på framgång! Tänker på dig!!!

  1. Väldigt skumt! Nu verkar effekten ha avtagit helt, men utstrålningen i benet har ökat. Ryggen har inte ändrats ett dugg…

  • monicasch on september 4, 2012 at 22:31
  • Svara

  Att få kalla fötter. Det har man ju hört talas om. Men vad tyder det på om man plötsligt få varm fot?

  1. Tål att funderas på!

  • monicasch on september 4, 2012 at 22:47
  • Svara

  Håller alla tummar för att de ska lyckas hjälpa dig!

  1. Tack!

  • Jeanette on mars 26, 2015 at 23:33
  • Svara

  Hej,

  Hur har det gått för dig? Fick min första sympatikusblockad idag. Så häftigt att känna en varm fot! Min fot blev också 10 grader varmare och jag kände för första gången på länge golvet.

  /Jeanette

  1. Det där med foten var häftigt! Tyvärr fungerade inga bedövningsmedel på mig i ryggen, och det framkom att jag hade en sjukdom som pajade mina leder och diskarna i ryggen, så det blev aldrig någon radiofrekvensbehandling. Men jag träffade många som blev väldigt mycket bättre av det, så jag hoppas att det går bra för dig!

 1. […] jag inte sova med raggsockor. Det gör jag året runt annars, eftersom mina fötter är nästan tio grader kallare än hos någon som är frisk (24 jämfört med 34). Jag har aldrig haft fotsvett i hela mitt […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: