Arbetsförmedlingen öppnar filial i Addis Abeba

Arbetsförmedlingen ska tydligen, enligt DN, öppna en filial i Addis Abeba, på Afrikas horn. Syftet med det är att förbereda 3000 flyktingar från Somalia, som har fått uppehållstillstånd i Sverige som anhöriga men ännu inte rest hit. De tänker kartlägga deras utbildning- och yrkesbakgrund, och på så sätt kanske snabbare hitta jobb eller praktik i Sverige.

Mattias Wahlsten, som är samordnare för etableringsfrågor på Arbetsförmedlingen, tror att det finns tidsvinster inför de 3000 personernas etablering i Sverige genom att öppna en filial i grannlandet Etiopien. ”Jag tror att vi på ett värdefullt sätt kan bidra med den här typen av insats, inte minst för individen men också för vår egen förberedelse”.

För er egen förberedelse? Somalia fick ett officiellt skriftspråk först 1972, och enligt en FN-rapport från 2001 angavs att bara 17% av den vuxna befolkningen kunde läsa och skriva. Jag kan tycka att det är betydligt viktigare att börja i den änden, för hur svårt är det inte att få, eller behålla ett jobb utan att kunna läsa och skriva?

Hur söker man ens ett jobb? Visserligen är de personer som är på väg hit anhöriga till somalier som redan bor här, och med lite tur har de någon som kan översätta eller läsa åt dem. Och kanske försörja dem. Eftersom Arbetsförmedlingen går in redan i de här stadiet så måste det ju ändå finnas en plan för att de ska jobba ganska snart.

För mig låter det som ett fullständigt slöseri med pengar. AF läcker pengar som ett såll. Bara jag kostade omkring en tusenlapp om dagen de veckor jag var tvungen att gå den där fullständigt värdelösa kursen, som inte gav ett skit tillbaka. Självklart är det okej att saker kostar pengar, men då ska man ju kunna förvänta sig ett gott resultat som innebär att fler kommer ut i arbete.

Enligt Framtidskommissionen är somalier en av de grupper där integrationen har fungerat sämst, och integrationen av somalier på arbetsmarknaden har dessutom fungerat sämre än i andra länder. Bara 21% av somalier i Sverige i arbetsför ålder har jobb, så det är klart att det är något man bör ta tag i. Men jag tycker att man kan göra det på hemmaplan, för det kan rimligtvis inte vara dyrare än att öppna upp en filial i Addis Abeba.

Hur tänkte de där? En stor del av Sveriges befolkning står utan arbete i dag, men 3000 människor i ett annat land tilldelas oerhörda resurser. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Jag förstår att en del människor inte vill betala skatt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/02/arbetsformedlingen-oppnar-filial-i-addis-abeba/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterfebruari 10, 2013 kl. 17:31
  • Svara

  Ja, jösses…. Ytterligare ett bevis på den stollighet som breder ut sig hos våra beslutsfattare.
  Finns det någon hemlig klubb där alla dessa stollar som det tydligen är väldigt viktigt att tillhöra?

  Bättre att hjälpa Somalia att komma på fötter och få somalierna att stanna kvar och utveckla landet. Eller?

  Inte konstigt att rasismen frodas i Sverige när analfabeter importeras medan svenskar som har utbildning eller behöver komplettera den inte betyder något. vad vinner Sverige på att importera socialfall? Okej, det är medmänsklighet men någon form av hemlig agenda verkar det handla om. Hm…

  1. Jag tycker det låter som ett skitdåligt sätt att använda pengarna på! Samma pengar skulle förmodligen göra väldigt mycket mer för samma människor när de väl kommit hit, men vad vet jag. Du kanske har rätt angående det där med en hemlig agenda…

  • Petterfebruari 10, 2013 kl. 18:40
  • Svara

  Jag läste artikeln i SvD och tanken är nog god att på plats skapa förutsättningar. De tilltänkta ”kunderna” har ju redan fått tillstånd att åka hit och ska försörjas av familjen i Sverige.
  Där uppstår däremot problem då läs- och skrivkunskaperna i många fall är usla. Dessa människor kommer därför ändå att kosta samhället pengar.

  Är då ett kontor i Addis Abeba över huvud taget någon mening. Man kan ju lika väl fånga upp dom på Arlanda. Eller?

  Jag tror ärligt talat att det finns någon hemlig agenda med allt detta som hittas på nuförtiden. Klipp i Kalle Anka, Förbjuda Tintin, Hen och den helt ensidiga debatten om invandring. Som det sas i Hamlet: ”Det är något ruttet på gång i Danmark”.

  1. Precis, men förutsättningarna kan väl lika gärna ske här när de kommer hit? De kanske känner att de har för mycket pengar att bränna på AF. Undrar om det är en offentlig upphandling? :mrgreen:

  • Farsanfebruari 11, 2013 kl. 00:07
  • Svara

  Undrar vad SD tycker om denna smidiga lösning? Inte konstigt att de är näst största parti inom LO.

  1. De skrattar förmodligen hela vägen till regeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.