Varmkorv-maskin

Apropå det här med den nya pizzamaskinen som Ica i Bålsta har installerat, så kom jag ju att tänka på en varmkorv-maskin jag såg på ett museum i Huskvarna för några år sedan. Den såg ut att vara från slutet av 70-talet. Man stoppade in någon krona i myntinkastet, och fick korv, bröd, senap och ketchup. Så här stod det på maskinens framsida:

Automaten serverar Er nylagad, varm och god korv på 15 sekunder.

Varmkorv-maskin

Ehh, hur då? En varmkorv-maskin som fixar till en varm korv på 15 sekunder? Använder de kärnkraft eller? Om man har något som är kylskåpskallt, så blir det inte tillräckligt varmt om man till exempel lägger den i kokande vatten i 10-15 sekunder. Visserligen var det väl i början av microvågsugnens era, men det är samma sak där. Kör man en kylskåpskall korv på hög effekt i 10-15 sekunder så blir den inte tillräckligt varm. Möjligen spricker den.

Så hur gjorde de? En varmkorv-maskin som stack in ett par elkablar i korven och elektrifierade den snabbt som fasen? Var korven inte kall där den låg i maskinen, eller serverades den helt enkelt inte tillräckligt varm? Jag förstår i alla fall att det inte finns en enda varmkorv-maskin kvar längre, för det kan inte ha varit särskilt säkert. Livsmedel måste ju förvaras vid en högst en viss temperatur, och serveras vid lägst en annan. Men det kanske inte gällde då. Maskinerna var inte särskilt vanliga, och försvann ganska fort.

Och det står ju faktiskt ingenstans om hur korven faktiskt tillagades, så det förblir en gåta. Vad tror du? Jag är i alla fall glad att jag aldrig någonsin har provat en sån korv… Inte för att jag ens gillar korv ändå.hu Jag tycker nog att det här är en bättre variant av varmkorv-maskin, om man nu måste ha en.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/varmkorv-maskin/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterapril 5, 2013 kl. 18:13
  • Svara

  Ähhh… Det är inte konstigare än med fabrorn med låda på magen. Korvarna är ju förkokta och ligger och simmar i korvspat. Det ligger ett gäng där och efterhand som folk köper korv dimper det ner nya som kokats i en annan behållare. Brödet portioneras ut på samma sätt och ligger i lite lagom värme så det är mjukt och smaklöst.

  Funkar precis som en kaffemaskin fast annorlunda. 😀 Brödet

  1. Fy fasen! Bakteriehärd deluxe!

    • Petterapril 5, 2013 kl. 19:31
    • Svara

    Kanske det men korv är alltid korv och som du vet gillar grabbar korv. 😀 fast jag fördrar nog ändå en rejäl korvmoj. Känns lite mer kvalitet och säkert.

    1. Ja, det har du rätt i. Jag förstår mig inte på det där med korv heller. :mrgreen:

  • Farsanapril 6, 2013 kl. 12:16
  • Svara

  I dag såg jag pizzamaskinen för första gången. En stor röd sak med fyra olika val, varav två var pizzor med skinka och ost. Den gör degen på mjöl och källvatten (!). Recension i Enköpingsposten härom dagen: Små men tunna pizzor, inte så gott som på riktigt. 49 spänn efter introduktionstiden på två veckor. Prisvärt?????

  1. Jäklar vad dyrt! För 49 spänn får man väl 2 stora fryspizzor? Nä, det blir nog ingen hit!

   • Petterapril 6, 2013 kl. 13:21
   • Svara

   Då är nog 60 spänn för en Vesuvio på mitt lokala pizzahak en bättre investering. På Willy:s kan jag hitta fryspizzor för 10 spänn som säkert är lika stora som dessa. Om de innehåller mat är tveksamt men de funkar bra som bukfylla.

   1. Helt klart. Mat som mat, liksom! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.