Diagnos och Arga Doktorn

Arga Doktorn i går handlade om en person som har en lindrigare variant av samma sjukdom som jag har. Det handlade om svårigheterna med att få en diagnos, och att ingen i varken primärvården eller Landstinget tar något ansvar för EDS-patienter. Vi är ju bara runt 1000 stycken i Sverige med diagnos, så att det är svårt är ju bara förnamnet. Hennes kamp var att få en diagnos, men besvären verkade ändå ganska lindriga för någon som är 55 år, klarat av två barn och jobbat 75%, och inte styrketränat. Jag vet inte ens om hon åt några smärtstillande.

Till slut fick hon självklart sin diagnos ställd, men vad spelar det för roll egentligen? Det går inte att bota, och det är ju ingen som tar ansvar för att se till att man slipper betala själv för sina smärtlindrande behandlingar. Jag behöver, förutom den behandling jag får av ren välgörenhet en gång varannan vecka, massage en gång i veckan samt vattengympa och en sjukgymnast som vet vad jag får och inte får göra, en gång i veckan vardera. Det har jag inte.

Det är väldigt bra att de tog upp EDS i programmet, även om det kanske var en lindrig version, och de helt missade aspekten om hur svårt det är att få hjälp eller behandling när man väl fått en diagnos. Men ändå slås jag av hur handfallna de medverkande i båda programmen hittills har varit.

Google och ett liten kostnad (damen i går verkade ju ha råd utan att låna) för att träffa en privat specialistläkare hade kunnat lösa hennes bekymmer med att få veta vad det var hon hade. EDS hade ju nämnts som diagnos tidigare, och oavsett vad de säger så forskar man väl vidare så mycket det bara går på egen hand? Eller förväntar folk sig fortfarande att man ska få hjälp utan att göra något själv?

Sverige ser inte ut så i dag, och har inte gjort det på länge. Jag fick min diagnos på en smärtklinik, och fick den fastställd av en privat specialist, men det har inte spelat någon roll. Jag har mer ont nu än när jag fick diagnosen, och jag får mindre hjälp nu – av den enkla jävla anledningen att ingen vet något om det och därmed påstår att de inte kan hjälpa mig. Så jag frågar igen: Vem kan hjälpa mig?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/diagnos-arga-doktorn/

2 kommentarer

  • Tofflanseptember 6, 2013 kl. 22:47
  • Svara

  Ja vaffan är det för vits med att bara få en diagnos? Vore det inte bra med lite hjälp, behandling, NÅNTING också???
  Tur att du är så jävla rolig, det är sånt du överlever på, tror jag. Och jävlar anamma!
  /Propagandaministern, din egen

  1. Haha, jo, det gör ju helt klart saker och ting enklare. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.