Stödstrumpor och maraton

Det var en jäkla tur att jag investerade i stödstrumpor tidigare i år. De gör verkligen mirakel för trötta ben, och eftersom jag står ”hela” dagarna (fyra timmar) på jobbet så känns det ganska nödvändigt. Och nu när jag har ett höj- och sänkbart bord hemma också är det viktigt att benen känns okej. Det är sällan de gör det faktiskt – oftast känns det som om jag har sprungit ett maraton när jag kliver upp på morgonen.

Det är liksom bara från knät och neråt som jag har en trötthetskänsla, sådär som när man har gått flera mil, eller har en benhinneinflammation. Och så är det som allra värst på morgonen – om jag inte har sovit med stödstrumpor. Det har jag inte gjort på ett tag, för det gör så jäkla ont i ryggen och händerna att sätta på mig dem. Ta av dem är lättare, men på morgnarna är det ändå ingen barnlek eftersom jag inte är smärtlindrad när jag vaknar.

Stödstrumpor

Jag fattar inte riktigt varför det är värst på morgnarna, men det beror väl kanske på vad jag gjorde dagen innan. Jag tror att det är sämre när jag inte har gått eller rört på mig så mycket – vilket är lite motsägelsefullt – men det kanske har med cirkulationen att göra. Vet inte och har inget större intresse i att forska i varför, i dagsläget i alla fall. Att det har med Ehlers-Danlos syndrom att göra har ju extremt låga odds, och därför kanske det inte heller går att göra något åt. Jag får försöka bli bättre att dra på mig ett par stödstrumpor tills vidare, helt enkelt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/stodstrumpor-maraton/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterseptember 12, 2013 kl. 21:46
  • Svara

  Har sagt det förr och säger det igen. Det är förbannat skönt med stödstrumpor. Jag gillar stödet men det känns även som om jag blir piggare då blodet pressas tillbaka bättre. Inbillning? Kanske men det verkar hjälpa. Suveränt skönt de dagar jag står och går mycket. Idag finns de även i alla möjliga färger och material. Det gäller bara att få tag på ”riktiga”. Det finns en del som inte är ett dugg bra.

  Det brukar inte rekommenderas att sova med stödstrumpor men vi är alla olika och i ditt fall kanske det är bra. När man sover är jy benen i samma nivå som hjärtat och därmed är inte behovet av trycket lika viktigt.

   • Klaraseptember 12, 2013 kl. 21:54
    Författare
   • Svara

   Ja, något par jag köpte var inte alls bra och började repa upp sig i överkant efter en dags användning. Trycket var det nog inget fel på, men det hade säkerligen blivit det snart.

   Har också hört det där om att sova med dem, men jag har fått för mig att de gäller de med mer tryck än sådana man köper till exempel på apoteket. Kan dock ha fel och dör väl i så fall när som helst. Men då har jag i alla fall pigga ben när jag ska knata ner till underjorden… 🙂

  • Richardseptember 12, 2013 kl. 23:13
  • Svara

  Hej Klara
  Det kan vara bra att diskutera med en läkare om effekten av stödstrumpor när du sover. När man är i vågrätt position så minskar trycket på blodflödet i benen och behovet av stödstrumpor ska minska. Under natten brukar svullnaden i benen försvinna och då kan du sätta på sig strumporna direkt på morgonen innan man kliver upp för att förhindra att benen svullnar. Det finns risk att stödstrumpor hindrar eller försvårar blodflödet vid sängliggande så det är därför man inte brukar rekommendera det.

  Har du svårt att få på strumporna finns olika hjälpmedel som fungerar ganska bra, speciellt för stödstrumpor av knämodell. Bland annat en ring som kallas EasyRing där du trär på stödstrumpan på ringen och sedan för foten/benet igenom ringen.

  En anledning till att det är värre när du inte gjort så mycket kan (obs kan, inte säkert) vara att vadmuskeln inte jobbar. När du går så jobbar vadmuskeln och hjälper hjärtat pumpa runt blodet i benen. Om du sitter stiller är vadmuskeln inte aktiv och då ökar risken för att benen svullnar och gör ont. OBS, det är olika för olika personer så det behöver inte var så för dig, men vadmuskeln hjälper till hålla igång benen när man rör på sig. Så du har antagligen rätt när du skriver att det blir värre när cirkulationen är dålig.

  Idag finns många nätbutiker som har bra utbud av både stödstrumpor och hjälpmedel så att hitta hjälpmedel för att få på stödstrumporna är ganska lätt. Men jag skulle rekommendera att du pratar med en läkare om du ska ha stödstrumporna på natten eller inte. En läkare kan antagligen också förklara på ett bra sätt varför du har mer ont vissa dagar.
  Richard
  butik21.com
  (Vi jobbar som du kanske förstår mycket med stödstrumpor)

  • Klaraseptember 13, 2013 kl. 07:10
   Författare
  • Svara

  Oj, vilket utförligt och bra svar – tack! Har lite problem att hitta någon läkare som känner till sjukdomen jag har, men fråga ska jag definitivt. Och kolla in hjälpmedlen! Tusen tack Richard!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.