Veckans minus, vecka 6

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan är det ju inga tveksamheter. Veckans minus går till Försäkringskassan och vår usla sjukvård i Sverige, eftersom jag fick avslag på min ansökan om handikappersättning. Eller ja, avslag på överklagan av deras första beslut. Det är som om de inte ens har läst vad jag skrivit. Bara för att möjligheten att få hjälp finns, innebär det inte att jag har fått någon hjälp – för det har jag ju inte. Jag har inte valt att lägga ut 125.000 spänn på hjälpmedel, resor och boende och vård; jag har gjort det för att jag inte har haft något val och för att jag måste orka kämpa.

Ansökningar till Försäkringskassan. De vill att jag ska bifoga en del papper... Veckans minus

När man har så ont att man inte kan ligga på ett platt underlag och inte kan varken sitta, stå eller gå särskilt länge, och när man inte får mer än extremt temporär hjälp på akuten, då köper man det man behöver för att klara vardagen. Särskilt när det ibland tar mer än tio veckor att få en vanlig läkartid, och när man är där inte får de remisser man ber om. Och när remisserna väl skickas iväg, så returneras de utan att jag får något besked, eller så får jag helt irrelevanta svar som inte har med saken att göra. Som när jag var hos läkaren och specifikt efterfrågade en remiss för en stödkorsett och en nackkrage, och några veckor senare fick detta svar från ortopedteknikern:

[error]”Patienten kan själv köpa skoinlägg”[/error]

Öh, ja, bara det är värt ett retroaktivt veckans minus. Det är inte så konstigt att veckans minus går till vår briljanta sjukvård som inte följer FNs och Världshälsoorganisationens och Socialstyrelsens villkor om att alla har rätt till vård. Och till Försäkringskassan som inte verkar läskunniga och blundar för att många av oss med ovanliga diagnoser och konstiga syndrom inte får någon hjälp överhuvudtaget. Det här börjar närma sig ett diskrimineringsärende, tror jag. Det handlar inte om någon stor summa jag kommer att få i månaden om jag vinner, men det är en principsak. Jag uppfyller kraven de hänvisar till i regelverket, ändå förnekar de mig hjälpen.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/02/veckans-minus-vecka-6/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.