Telefontid med ortopeden

I dag ringde jag SÖS för att försöka få tag på ortopeden som jag träffade för mina problem med axlar och armbågar för ett par veckor sedan. Eller hans sekreterare, i alla fall. Jag har helt missat när det är telefontid där ett par gånger, och andra dagar har jag bara glömt bort att ringa.

Hjärnan är minst sagt fylld av saker som jag inte borde behöva bry mig det minsta om – jag är sjuk, det borde inte vara upp till mig att ta reda på vilken sorts vård eller undersökningar jag kan tänkas behöva eller vart jag ska vända mig för att få dem utförda.

Oftast för att sedan när jag presenterar detta tillsammans med en bra evidensbaserad studie hos husläkaren få höra: “Du behöver inte det” (även om de inte kan något om EDS), “Varför då?” eller “Vad ska jag skriva och vart ska jag skicka remissen?” Inte konstigt ett remisser inte godtas när de inte vet vad de ska skriva eller motivera varför jag bör få komma dit – trots att jag berättat det.

Axlar

Lustigt förresten hur många töntiga selfies som kommer upp när man googlar på “axeln ur led“, åh vad synd det är om er. Ja, visst fan gör det ont, men när det händer flera gånger i månaden vänjer man sig (det gör ont hela tiden då) och behöver inte särskilt mycket uppmärksamhet på sociala medier varje gång. Men ja, visst är det synd om er med axel-selfies, och visst är det sååå speciellt att armen är blå. Man up, för fan.

Hur som helst, med tanke på att min axel subluxerar nästan varje dag så gick det bra att få en remiss till röntgen. Dessutom kände ortopeden till syndromet. Fick tag på hans sekreterare i dag, men jag kunde inte få en telefontid och få besked förrän om nästan två veckor. Lika bra det, jag har i alla fall inte tid att gå och oroa mig för något som har med axeln att göra. Nu väntar en tur till stan och Dr. Feelgood, och schemat är fullt precis hela dagen. So long.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/telefontid-med-ortopeden/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Axel-selfies? Är inte det när Axel tar en självis. 😀 Det kan verka banalt men tänk om 10-20 år när selfies-generationen söker vård för besvär som uppkommit efter alla dagens-outfit-bilder där kidsen står som om de hade en dubbelroterande skolios. Eller efter alla bilder de tagit med armen högt upp så att det ska se ut som någon annan tagit bilden.

  SMS-tumme, musarm, pekfinger paddnacke är inget mot selfiesaxel och dagens-outfit-skolios som är framtidens krämpor.
  Och här kommer du med en släng EDS. Skaffa något som är modernt och inne. Försök inte vara märkvärdig med något som inte andra har. Klart det tar tid i vården med sånt märkligt.

  Undrar om läkarna kommer att känna till dessa sjukdomar och hur remisstiderna kommer att se ut?

  1. Hahaha! Det verkar som om någon får ta och skriva om läkarböckerna framöver… Med tanke på hur mycket tid en del människor lägger på sånt där så är det inte en omöjlighet. Jag ska självklart ignorera mina egna symtom så att alla andra får ta lite mer plats.

  • Saerv on september 5, 2014 at 15:17
  • Svara

  Hej! Jag igen som har kommenterat några gånger förut..iaf mina axlar är också i så dåligt och “löst” skick att bara jag rör min västra axel så subluxerar den…och har även luxerat, å inte för att låta negativ nu men jag var på Akademiska i Uppsala och fick träffa en av de bästa axelortopedspecialisterna i Sverige och han blev 1 så fascinerad av min rörliga axel att han frågade om han fick filma den, det fick han, 2 så berättade han att tyvärr är det verkligen ingen idé att operera eftersom den inom kort tid kommer att bli likadan igen.
  Så han hade egentligen inget bra svar att ge och han var insatt in EDS så det kändes som han visste vad han pratade om.
  Nu har jag 3 olika axelortoser iaf som jag och min fantastiska sjukgymnast jobbat fram tillsammans med duktiga personer på ortopedteknik som hjälper ibland. Grejen är ju att de blir såå otympliga men de 2 sista är ganska bra iaf.
  Jag kollar ofta din blogg men måste ha missat, fick du någon hjälp hos ortopeden du var hos?
  Förresten hur känns det med Norspanhöjningen?
  Hoppas du mår så bra du kan!
  Trevlig helg!
  Kram

  1. Hej och tack! Ja, ortopeden skickade mig på röntgen av axlar och armbågar, har telefontid igen den 16 för att få veta hur det ser ut. Han sa att de inte ville operera på så unga personer och att det var svårt att hitta lämpliga ortoser för axlarna. Och om det ändå inte håller så bra så känna det ju dumt att operera – även om det är lockande att slippa det värsta i alla fall ett tag. Jag var och provade ut ortoser för armbågarna i dag och börjar bli mer lik en robot än en människa nu. Teknikern sa att de hade någon slags ortoser för axlar som liksom trycker upp/håller ihop axeln, men jag avstod tills vidare. Den var inte alls skön, men jag ska kolla vidare. Vet du vad den du gillar bäst heter?

   Det blev en aning bättre efter höjningen av Norspan! Jag kan skippa en av 12-timmarstramadolen på natten och bara ta snabbverkande oxy-nånting när det behövs. Kanske ska föreslå ytterligare höjning om det är möjligt så att jag kan skippa morgon-tramadolen också. Det vore skönt – ju färre piller desto bättre!

   Det låter ju som om jag måste kolla vidare på axelortoser i alla fall, för det låter som om våra är ganska lika. Min högra subluxerar när jag lyfter den, borstar tänderna, torkar av bänken med en trasa, etc. Och ibland säger det pang lite mer. 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.