Året som gått, 2014

Dags för en liten sammanställning över det ganska otrevliga året som gått. På det stora hela har det inte varit särskilt kul det här året heller, ska det någonsin vända? De stora negativa sakerna i år har ju förutom min sjukdom varit våra fina myndigheter och allt besvär med dem (igen) och ett dödsfall.

Januari: Ansökte om sjukersättning och handikappersättning i början av november, och i januari började ärendena handläggas. Fick nej gällande handikappersättning, så jag skrev ett överklagande. Var hos tandläkaren för första gången på åratal (ja, det är värt att nämnas) och började hos en sjukgymnast med mycket flum. Kollade min benskörhet, vilken var obefintlig, och kontoret – jag jobbade ju 25% – flyttade till nya härliga lokaler.

Februari: Fick nej på mitt första överklagande av Försäkringskassans felaktiga beslut om att neka mig handikappersättning, och spenderade en stor del av månaden till att skriva ett nytt. Träffade usla läkare som inte kunde fixa ett intyg till färdtjänst i tid, blev intervjuad angående sjukersättning, och jag blev nominerad i kategorin Årets personliga blogg i Finest awards. Jobbade vidare.

Mars: Vår i luften. Fick kontakt med en rehabgrupp på ett sjukhus i närheten, där de kan EDS. Fick hjälpmedel och kontakt med arbetsterapeut och handspecialist. Gick på Finest awards-galan, ett riktigt spektakel. Var väldigt trött, jobbade och hade massor med vårdsaker inplanerade. Fick för första gången ortoser av landstinget, ett par ryggkorsetter som jag använder frekvent. Spenderade sista helgen på ett soligt lantställe!

April: Jobb, födelsedag med tillhörande partaj med fina vännerna. Fick besked om att jag får sjukersättning på 75% – ”hela” 7950 kronor i plånboken varje månad! Avverkade ytterligare en husläkare, firade påsk på lantstället, sen åkte jag till Grekland med syrran. Värme, bad, mat i mängd, lite shopping och välbehövlig flykt från Sverige. Vila blev det inte, jag var paj i en vecka efteråt.

Maj: Med bara en veckas ”vila” hemma (plus jobb) efter Greklandsresan, så åkte jag och R till Barcelona! Utforskade det katalanska köket, Gaudís byggnader och njöt av den underbara värmen när vi strosade (rullade) genom staden. Härlig resa! Jobbade, gick hos handspecialisten och började hos den fabulöse Dr. Feelgood igen. Spenderade helgerna på lantstället.

Juni: Slutade min anställning på välgörenhetsorganisationen. Älskade varje dag där – framförallt det sociala. Började fundera på att se över diskbråcket, så jag träffade en ny husläkare som verkade vettig för remiss till MR. En stor del av livet rycktes bort när LAS trädde in. Gick på fantastiska konserter med tillsammans med R och bästa E. Flyttade ner till Rs sommarstuga över sommaren. Årets första dopp avnjöts traditionsenligt på Nationaldagen.

Juli: Ledig, varmt. Mycket bad, kroppen mådde bra men jag var verkligen inte ledig från allt vad vård hette. Min grå katt fick var vi trodde var ett klobrott som inte vill läka efter operation, så det blev sårtvätt hela månaden och många turer till veterinären. I slutet av månaden ville han inte äta, utan fick tvångsmatas. För min egen del blev det förutom sol och bad flera besök hos Dr Feelgood, en magnetröntgen och jag fick en fantastisk specialgjuten handortos av handspecialisten.

Augusti: En av de sämsta månaderna på hela året. Min älskade katt blev plötsligt mycket sämre, och vi fick veta att han hade cancer. Den 6 augusti lämnade han jordelivet efter 11 år med mig. Han somnade in i våran famn och alla sommarplaner ställdes in, även om vi försökte distrahera oss med små utflykter och skaldjur i mängd. I slutet av månaden hälsade jag på E ett par dagar, för att komma bort lite. Svaret från min magnetröntgen kom, det såg inte helt bra ut heller, och Förvaltningsrätten kom med ett skandalöst svar på mitt överklagande om handikappersättning.

Arga Klara och katt. Bloggarnas fara. Året som gått.

September: Ägnade mycket tid åt att skriva ett nytt överklagande till Kammarrätten. Ortopedteknikern utrustade mig med robotarmar för att hålla armbågarna på plats nattetid. Fick äntligen komma till sjukhuset för bedömning om träning i varmvattenbassäng – och fick två tider i veckan fram till jul! Dessutom fick jag tider för massage varje vecka hos Dr. Feelgoods assistent, och på sjukhuset bestämdes det att vi skjuter upp en ytterligare ryggoperation. Träffade en ny husläkare som var bra och gav mig hopp vid första besöket, men som slutligen visade sig vare världens rikspucko.

Oktober: Nästan hela månaden pajades av att jag tvingades prova Cymbalta igen – jag var riktigt sjuk hela tiden och hade svårt att träna. Blev färdig med överklagandet om handikappersättning och skickade in det till kammarrätten. Började träna, fantastiskt skönt. Medverkade i ett reportage i Expressen om hur livet inte riktigt blev som jag tänkt mig, när jag blev sjuk. Firade 5 år med R, fotade lite roliga bilder på lantstället och fick fler ortoser för fingrarna.

November: Fullt upp med vårdbesök, så gott som varje dag. Trött jämt, mörkt jämt, varken tid eller ork till annat i veckorna. Husläkaren började visa sin idiotiska sida, och reumatologkliniken på Karolinska ville inte ta emot mig för mina reumatiska besvär, vilken resulterade i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Vardagen lystes upp av en ny jacka, en trevlig utekväll med R och en konsert.

December: Den galna husläkaren bytte ut min medicin till en som inte fungerade och halverade dosen. Det senaste läkarbesöket hos henne resulterade i en anmälan till patientnämnden, och jag var tvungen att försöka lösa situationen snabbt. Provade tack och lov ut en elektrisk rullstol, eftersom det lyckligtvis finns några personer som inser allvaret i min sjukdom. Var på en härlig julfest på gamla jobbet, och hade en oändligt skön sista vecka utan ett enda vårdbesök.

Allt som allt: Året var riktigt kasst. Ett av de sämsta åren på länge, faktiskt. Höjdpunkterna har varit Barcelonaresan, jobbet och de fantastiska besöken hos Dr Feelgood och hans assistent, och det absolut sämsta var augusti. Jag förlorande en vän, jag fick veta hur illa det var med ryggen, och beskedet om utebliven handikappersättning slog hårt.

Att jag varit tvungen att anmäla både läkare och sjukhus, förutom de hundratals timmar jag lagt på att skriva överklaganden, säger en hel del om hur dålig vården är för mig, och att jag ska behöva gå flera tusen back varje månad om jag köpte all vård och medicin jag behöver är galet. 2015 kommer att bjuda på fullt schema med vårdrelaterade saker också, och jag hatar det. Hoppas bara att det inte blir sämre än det här året har varit.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/12/aret-som-gatt-2014/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.